Kaupunginhallitus, kokous 21.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 262 Maankäyttöpoliittisen ohjelman 2023-2026 hyväksyminen

KAJDno-2020-706

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin maankäyttöpoliittinen ohjelma laaditaan valtuustokausittain nykyisen ohjelmakauden ollessa vuodet 2023-2026. Maankäyttöpoliittinen ohjelma koostuu kunnan maapoliittisista linjauksista, joita ovat maanhankintaan ja luovutukseen liittyvät keinot ja toimintatavat sekä kaavoitusohjelmasta, jossa linjataan keskustaajaman yleiskaavaan tukeutuen tulevaisuudessa asemakaavoitettavat alueet ja lisäksi mahdollisia tiedossa olevia asemakaavan muutostarpeita ja osayleiskaavan muutos- ja osayleiskaavoitustarpeita. Ohjelmalla toteutetaan osaltaan Kajaanin kaupunkistrategiaa sekä elinvoimaohjelmaa ja mahdollistetaan kaupungin suunnitelmallinen ja taloudellisesti kestävä kehittäminen pitkällä tähtäimellä.

Maankäyttöpoliittisen ohjelman laatimiseen on olemassa myös vahva säädösperusta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan on huolehdittava alueiden käytön suunnittelun sekä rakentamisen ohjauksen ja valvonnan lisäksi myös maapolitiikan harjoittamisesta, mikä pitää sisällään maanhankintaan ja kaavojen toteuttamiseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet, joilla luodaan edellytykset yhdyskuntien kehittämiselle.

Nykyisen ohjelmaluonnoksen valmisteluun on viranhaltijavalmistelun lisäksi osallistunut luottamushenkilöistä koostunut ohjausryhmä, jonka kaupunginhallitus nimesi päätöksellään 21.12.2021 ja jossa on ollut edustettuina kaikkien valtuustoryhmien edustajat. Ohjausryhmä on kokoontunut yhteensä viisi kertaa ja ryhmässä on käyty läpi maapolitiikan ja maankäyttöpoliittisen ohjelman tavoitteita, kaavoitusta ja kaavoitusohjelmaa. Ohjausryhmä on ohjannut ohjelman valmistelua ja esittänyt ohjelmaan tarvittavia muutoksia ja linjauksia. Ryhmän esitykset on huomioitu oheisessa maankäyttöpoliittisen ohjelman luonnoksessa.

Ohjelmaluonnoksesta on pyydetty lausunto Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymältä. Muita lausuntoja ohjelmaluonnoksesta ei ole katsottu tarpeelliseksi pyytää, koska ohjelman varsinaiseen maankäyttöön vaikuttavien muutosten suorien vaikutusten ei katsottu antavan tähän aihetta. Annettu lausunto on käyty läpi ohjausryhmän kanssa valmistelun aikana, lausunnossa esitetyt asiat on pyritty ottamaan huomioon ohjelmaluonnoksessa. Lausunto on oheisliitteenä.

Lisätietoja antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, p. 044 4214 112 tai sposti etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyy maankäyttöpoliittisen ohjelman 2023-2026 luonnoksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan luonnoksen maankäyttöpoliittiseksi ohjelmaksi 2023-2026.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi
  • Piia Väyrynen, Vs. kaupunginarkkitehti, piia.vayrynen@kajaani.fi

Perustelut

Kaavoitusohjelmaa on ympäristöteknisen lautakunnan käsittelyn jälkeen täydennetty Kajaanin keskustaajama 2035 osayleiskaavan osalta. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa Kajaanin keskustaajama 2035 osayleiskaavasta ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös jää voimaan. Kaava on kuulutettu voimaan myös valituksen alla olleilta osilta 14.12.2022 lukuun ottamatta kaavassa osoitettua Kruununpuodinmäen siltavarausta ja sen vaatimia katuyhteyksiä, joiden osalta hallinto-oikeus piti päätöstä lainvastaisena. Muutetut kohdat on korostettu punaisella liitteenä olevaan kaavoitusohjelmaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan maankäyttöpoliittisen ohjelman vuosille 2023-2026.

Päätös

Hyväksyi.

Kaupungingeodeetti Jari Säkkinen ja kaupunginarkkitehti Piia Väyrynen olivat asiantuntijoina kokouksessa asian esittelyn ajan.