Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 12.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Lausunto Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle rakennuslupapäätöstä 2022-157 koskevassa asiassa

KAJDno-2022-743

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha M Moilanen, Rakennustarkastaja, juha.ma.moilanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin rakennusvalvontaviranomaisena toimii ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto.

Rakennuslupa tulee myöntää asemakaava-alueella kun:

  • rakennushanke on voimassaolevan asemakaavan mukainen;
  • rakentaminen täyttää lainmukaiset tai sen nojalla asetetut vaatimukset;
  • rakennus soveltuu paikalle;
  • rakennuspaikalle on käyttökelpoinen pääsytie tai mahdollisuus sellaisen järjestämiseen;
  • vedensaanti ja jätevedet voidaan hoitaa tyydyttävästi ja ilman haittaa ympäristölle; sekä
  • rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista.

Yllä mainittut kriteerit huomioiden rakennustarkastaja on myöntänyt rakennusluvan 8.6.2022 paritalon rakentamiselle kiinteistölle 205-5-15-16, osoitteeseen Keskuskatu 31a.

Rakennusluvan hakuvaiheessa, naapurin kuulemisen yhteydessä, kohteen rajanaapuri on jättänyt muistutuksen (liite) rakennuslupahakemuksesta. Muistutuksen seurauksena on rakennusvalvonnan kutsumana pidetty kiinteistöllä 25.5.2022 MRL 133§ mukainen alkukatselmus. Paikalla katselmuksessa oli muistutuksen tehneen kiinteistön omistajat ja rakennusliikkeen edustajat. Rakennustarkastaja on myöntänyt rakennusluvan 8.6.2022, jonka jälkeen lupapäätöksestä 2022-157 on tehty oikaisuvaatimus (liite). Oikaisuvaatimuksessa ollaan päätökseen tyytymättömiä ja vaaditaan rakennuslupaa peruutettavaksi ja uudelleen haettavaksi. Luvan hakija on toimittanut vastineen (liite) oikaisuvaatimukseen.

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty samat vaatimukset ja ehdot kuin lupahakuvaiheen muistutuksessa, lupapäätöksessä (liite) on annettu vastineet kyseisille asioille. 

Lisätietoja: rakennustarkastaja Juha Moilanen, juha.ma.moilanen@kajaani.fi, p. 040 6783 224

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto hylkää oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Rakennustarkastajan myöntämässä rakennusluvassa toteutuu oikeusvaikutteisen asemakaavan, Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksen ja Suomen rakentamismääräyskokoelman mukainen rakentaminen. Vähäisenä poikkeamana myönnetty toinen ajoneuvolittymä kuuluu rakennustarkastajan harkintavaltaan MRL 175§ ja 171§.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Juha M Moilanen, Rakennustarkastaja, juha.ma.moilanen@kajaani.fi

Perustelut

Rakennusluvasta 2022-157 on tehty oikaisuvaatimus, jonka Kajaanin kaupungin Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto on hylännyt perusteettomana. Lupajaoston päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus pyytää lausuntoa valituksen johdosta.

 

Lisätietoja: rakennustarkastaja Juha Moilanen, juha.ma.moilanen@kajaani.fi, p. 040 6783 224

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto antaa valituksen perusteella seuraavan lausunnon.

 

Valitus on hylättävä aiheettomana, koska myönnetty rakennuslupa on asemakaavan määräysten mukainen seuraavin perusteluin:

 

Rakennuslupa on myönnetty hyväksytyn ja lainvoimaisen asemakaavan määräysten mukaisesti. Asemakaava sallii enintään kaksi asuntoisen asuinpientalon rakentamisen 2 metrin etäisyydelle tontinrajoista. Näin ollen muiden tonttien oikeusasemaa eikä asemakaavan olosuhteita turmella. Valituksessa on edellytetty, että rakennusten etäisyys tulisi olla 4 metriä. Asemakaava sallii rakennusten rakentamisen 2 metrin etäisyydelle, ellei rakenneta rajaan kiinni. Tämä edellyttää rakennuksen paloteknistä tarkastelua, jonka on suunnittelija huomioinut palo-osastoivilla rakenteilla Suomen rakentamismääräyskokoelman ja hyvän rakennustavan mukaisesti.

Maankäyttö- ja rakennuslain 175§ mukaisesti; kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi 171 §:ssä säädetyin edellytyksin ja rajoituksin myöntää rakennusluvan, kun kysymys on vähäisestä poikkeamisesta rakentamista koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Asuinrakennuksiin, joissa on useampi huoneisto on vähäisenä poikkeamana tarpeen mukaisesti mahdollistettu useampi liittymä. Kyseisen kadun alueella on jo aiemmin toteutunut useita vastaavia kohteita, joihin on mahdollistettu kulku kahdella littymällä, muun muassa kiinteistön 205-5-15-16 kadun vastapäätä (liite). Näin ollen myönnetty rakennuslupa jatkaa alueelle jo muodostuneen rakennuskannan yhtenäisyyttä ja kuntalaisten tasapuolista kohtelua. Kadun turvallisuus ei heikkene useamman liittymän rakentamisella. Molemmille asunnoille on muun muassa asemapiirroksessa osoitettu asemakaavan mukaisesti kaksi autopaikkaa.

Valituksessa on viitattu Kajaanin kaupungin rakennusjärjestykseen, jossa rakennusvalvontaviranomainen voi sallia rakennuksen rakentamista lähemmäksi rajaa naapurin suostumuksen perusteella. Asemakaava on oikeusvaikutuksiltaan rakennusjärjestystä vahvempi, jota tulee noudattaa. Asemaava sallii rakentamisen 2 metrin etäisyydelle, joten erillistä naapurin suostumusta ei tarvita. Lupamenettelyn yhteydessä on näin ollen riittänyt normaali naapurien kuuleminen. Naapurien tasapuolinen kohtelu ja oikeusturva on turvattu asemakaavan mukaisella rakentamisella, johon kaikilla kaavan alueen kiinteistön omistajilla / -haltijoilla on mahdollisuus myös jatkossakin.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §