Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 12.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle yhteislupapäätöstä koskevasta valituksesta

KAJDno-2021-1366

Valmistelija

  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Vaasan hallinto-oikeus pyytää ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolta lausuntoa valituksesta, joka koskee lupajaoston yhteislupapäätöstä 6.4.2022 § 11 (VHO:n diaarinumero 630/2022). Lausunto on pyydetty toimittamaan 17.10.2022 mennessä, lausunnon antamiselle on pyydetty ja saatu lisäaikaa 19.10.2022 saakka.

Valituksenalainen päätös

Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto on kokouksessaan 6.4.2022 § 11 myöntänyt Kainuun Sora Oy:lle yhdistetyn maa-aines ja ympäristöluvan tilalle Pekastinvaara 205-4040-4-111 kalliokiviaineksen ottamiseen sekä kalliokiviaineksen louhinta- ja murskaustoimintaan. Päätös on sisältänyt ratkaisun maa-aineslain 21 §:n ja ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaisista hakemuksista toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Valitus Vaasan hallinto-oikeuteen

Lupajaoston lupapäätöksestä on tehty valitus Vaasan hallinto-oikeudelle. Valituksen on jättänyt toiminnanharjoittaja ja valituksessa haetaan muutosta lupapäätöksessä määrättyihin toiminta-aikoihin. Lupapäätöksessä määrätyt toiminta-ajat ovat seuraavat:

- Porausta saa alueella tehdä 1.8.-15.6. välisenä aikana arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 7.00-21.00 ja perjantaisin klo 7.00-18.00.

- Kivenmurskausta saa alueella tehdä 1.8.-15.6. välisenä aikana arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 7.00-21.00 ja perjantaisin klo 7.00-18.00.

- Kiviaineksen räjäytystyötä ja rikotusta saa tehdä 1.8.-15.6. välisenä aikana arkipäivisin maanantaista perjantaihin klo 8.00-18.00.

- Kuormaaminen ja kuljetukset on tehtävä pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 6.00-22.00 välisenä aikana.

- Alueella ei saa toimia viikonloppuisin. Erityisestä syystä kuormauksia ja kuljetuksia voi tehdä lauantaisin klo 7.00-18.00. Alueella ei myöskään saa toimia arkipyhinä ekä sellaisina päivinä, jotka ovat yleisesti vapaapäiviä.

Toiminnanharjoittaja hakee valituksessa muutosta luvassa määrättyihin toiminta-aikoihin seuraavasti:

- Ei rajoitusta 15.6.-1.8.

- murskaus arkipäivisin klo 6.00-22.00

- poraaminen arkipäivisin klo 7.00-20.00

- rikotus arkipäivisin klo 7.00-20.00

- räjäytys arkipäivisin 7.00-20.00

Valitus on esityslistan erillisliitteenä.

Lisätiedot: ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, puh.040 5863 159, sähköposti etunimi.sukunimi@kajaani.fi

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi

Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto antaa valituksen johdosta seuraavan lausunnon. 
Lupajaosto katsoo, että valitus tulee kokonaisuudessaan hylätä. Lupajaosto viittaa hylkäämisperusteena lupapäätöksen lupamääräysten perusteluissa sekä päätöksen perusteluissa esitettyyn. 
Lupajaosto vastaa valituksen perusteluissa esitettyihin seikkoihin seuraavasti:

Valituksessa todetaan, että samalla Pekastinvaaran maa-ainesalueella on kolme muutakin toimijaa, eikä niiden luvissa ole rajoitusta 15.6.- 1.8. välisenä aikana. 

Lupajaosto toteaa, että alueella todella toimii kolme muutakin kalliokiviaineksen ottoa sekä louhinta- ja murskaustoimintaa harjoittavaa toimijaa. Heidän toiminnot on luvitettu viimeksi vuosina 2020, 2018 ja 2014. Näiden lupaprosessien yhteydessä ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä. Muiden toimijoiden lupien valvonnassa ei ole tullut valituksia toiminnasta, eikä muutoinkaan esille sellaista, että toiminnoista aiheutuisi kohtuutonta rasitusta ympäröivälle asutukselle, joten ei ole ollut perusteita rajoittaa toiminta-aikoja. Poikkeuksellinen kesäajan rajoitus ei Kajaanin kaupungin louhinta- ja murskaustoiminnalle myöntämissä luvissa kuitenkaan ole, kesäaikana on toimintaa rajoitettu perustellusti aiemmin kahdessa muussakin lähialueelle sijoittuvassa louhinta- ja murskaustoiminnalle myönnetyssä luvassa.

Kainuun Sora Oy:n toiminta on alueella alkanut vuonna 2017, jolloin toiminta on ensimmäisen kerran luvitettu. Toiminnan alettua vuonna 2017 ympäristönsuojeluviranomaiselle on tullut valituksia melusta ja erityisesti tärinästä liittyen Kainuun Sora Oy:n toimintaan. Lupaprosessin aikana ympäristön asukkaat jättivät yhteensä 18 muistutusta tai mielipidettä lupahakemukseen liittyen, ja niissä tuotiin esille, että toiminnasta on aiheutunut kohtuuttomaksi koettua rasitusta melun ja tärinän osalta. Tämän lupaprosessin käsittelyn yhteydessä järjestettiin kaksi yleisötilaisuutta, myös niissä tuotiin voimakkaasti esille toiminnasta aiheutuvia melu- ja tärinähaittoja. Lupaviranomainen on harkinnut, että eräistä naapuruussuhteista annetun lain (26/1920) 17 §:n mukaisen kohtuuttoman rasituksen ehkäisemiseksi on lupapäätöksessä ollut perusteltua rajoittaa päivittäisiä toiminta-aikoja, ja keskeisellä kesälomakaudella kieltää toiminta poraamisen, räjäytysten, rikotuksen ja murskauksen osalta.

Valituksessa todetaan, että Pekastinvaaran ottamisalueelta on tehty meluselvitys 7.3.2022. Selvityksessä on todettu, että suunniteltujen toimintojen ja liikenteen aiheuttamat meluvaikutukset tarkastelluille kiinteistöille eivät ylitä VNp 933/1992 mukaisia ohjearvoja.

Lupajaosto toteaa meluselvityksestä, että selvityksessä impulssikorjaus on tehty mallinnettuihin meluarvoihin toiminnoista vain rikotuksen osalta. Mallinnuksen perusteella ei voidakaan sanoa onko melu tietyssä tarkastelupisteessä impulssimaista. Melun impulssimaisuus todetaan yleensä tarkastelupisteessä kuulohavainnoin ja mittauksin. Todettakoon, että alueella ei ole merkittävää taustamelua, joka vähentäisi impulssimaisuutta. Toiminnan aiheuttaminen todellisten melutasojen selvittämiseksi lupapäätöksessä on lupamääräyksessä 4 määrätty suorittamaan melumittaukset lähimpien häiriintyvien kohteiden piha-alueilla ensimmäisen tämän luvan mukaisen toimintakerran yhteydessä. Lupapäätöksessä on määrätty ennen mittausten suorittamista toimittamaan mittaussuunnitelma valvovalle viranomaiselle hyväksyttäväksi. Toiminnanharjoittaja mainitsee valituksessa melumittauksen suoritetun 18.5.2022, mittausraportti on toimitettu mittausten jälkeen valvovalle viranomaiselle. Mittaussuunnitelmaa ei ole kuitenkaan toimitettu etukäteen hyväksyttäväksi kuten lupapäätöksessä edellytetään. Melumittausta ei ole suoritettu viranomaisen edellyttämällä ja hyväksymällä tavalla, näin ollen mittausta ei voida pitää luotettavana. Toiminnanharjoittajalle on ilmoitettu kirjallisesti asiasta ja on edellytetty mittausten uusimista luvassa edellytetyllä tavalla.

Valituksessa tuodaan esille myös liikenteen mahdollisesti aiheuttama melu ja toisen toimijan aiheuttama mahdollinen puun haketuksesta johtuva melu. Lupajaosto toteaa, että nimenomaan louhinnan ja murskauksen aiheuttama melu sekä erityisesti tärinä on koettu kohtuuttoman häiritsevänä. Haketustoiminta on saanut toiminnalleen ympäristöluvan vasta kesällä 2022, joten siitä toiminnasta meluhaitta ei ole voinut aiheutua.

Valituksessa kyseenalaistetaan, että lupaviranomainen on huomioinut kuulutusajan jälkeen tulleet asianosaisten muistutukset ja toisaalta mielipiteet. Kuulutusajan päätyttyä on pidetty mm. yleisötilaisuus, jossa esille tulleita lupaharkintaan liittyviä mielipiteitä on pyydetty toimittamaan kirjallisena, nämä on otettu huomioon lupaharkinnassa. Ympäristönsuojelulain mukaisessa lupakäsittelyssä ei ole estettä olla ottamasta huomioon myös kuulutuksessa annetun määräajan jälkeen tulleita kirjallisia muistutuksia ja mielipiteitä, jos se on lupakäsittelyn kannalta mahdollista.

Valituksessa on viitattu, että lupaprosessi olisi venynyt. Lupa-asia on käsitelty ripeässä aikataulussa, (hakemus tullut vireille 17.12.2021 ja päätös on tehty 6.4.2022) ottaen huomioon, että hakemusta on useampaan otteeseen jouduttu pyytämään täydentämään sekä järjestetty mm. kaksi yleisötilaisuutta lupaharkinnan aikana.


 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §