Ympäristötekninen lautakunta, kokous 26.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Lausunto luonnoksesta Kansalliseksi metsästrategiaksi

KAJDno-2022-1311

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Maa- ja metsätalousministerö on pyytänyt kunnilta ja muilta toimijoilta lausuntoa luonnoksesta Kansalliseksi metsästrategiaksi.

Kansallinen metsästrategia on yhteensovittava elinkeinostrategia, johon on koottu keskeiset metsäalan kehittämisen painopisteet ja tavoitteet. Strategia on samalla metsälain tarkoittama kansallinen metsäohjelma. Metsälaki määrittää, että kansallinen metsäohjelma on laadittava.

Metsästrategia on metsien hoidon ja käytön strategia. Se kuvaa tulevaisuuden monimuotoista ja moniarvoista metsätaloutta ja sitä, miten metsätaloutta ja metsäalaa halutaan kehittää, pyrkien sovittamaan yhteen metsien erilaisia käyttömuotoja ja -tarpeita. Strategian tavoitteet eivät kuitenkaan sellaisenaan sido julkista valtaa tai alan toimijoita. Metsästrategia ei myöskään määritä, mitä yksittäinen metsänomistaja metsässään tekee.

Valmisteilla olevan Kansallisen metsästrategian (KMS2035) visio on ”Kasvavaa hyvinvointia metsistä ja metsille”. 

Itse strategia rakentuu neljästä strategisesta päämäärästä, jotka muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Päämäärät ovat:

  • Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö uudistuvalle ja vastuulliselle metsäalalle.
  • Metsät ovat aktiivisessa, kestävässä ja monipuolisessa käytössä.
  • Vahvistamme metsien elinvoimaisuutta, monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä.
  • Vahvistamme tiedolla johtamista ja osaamista metsäalalla

Päämäärien oheen on lisäksi kuvattu alemman tason tavoitteet ja hankkeet eli keinot, joiden avulla strategian päämääriin pyritään pääsemään.

Uusi strategia ohjaa Suomen metsäpolitiikkaa ja julkisen vallan metsätoimia vuoteen 2035 saakka. Metsästrategia ei määrittele kestävää hakkuutasoa, vaan siitä laskelmat tekee Luonnonvarakeskus. Metsänomistajien päätökset ja markkinakysyntä määrittävät, minkä verran hakkuita toteutuu. Metsästrategiassa tavoitellaan metsien kestävää hyödyntämistä ja toimivia markkinoita, jotka turvaavat raaka-aineiden saatavuuden. Strategiassa tavoitellaan myös metsiin perustuvan liiketoiminnan kasvua.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214 112 tai sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää antaa Kajaanin kaupungin lausuntona Kansalliseen metsästrategiaksi seuraavaa:

Luku 2: toimintaympäristö

Toimintaympäristön muutoksen osalta strategiassa on kiinnitetty hyvin huomiota metsien raaka-aine- ja energiakäyttöön Suomen huoltovarmuutta parantavana tekijänä. Myös huomion kiinnittäminen siihen, että ympäristön muutostekijät luovat painetta kehittää metsien ekologista monimuotoisuutta ja samalla niiden monipuolista käyttöä niin virkistykseen kuin uusien tuotteiden raaka-aineinakin, on oikean suuntainen.

Kajaanin kaupunki katsoo, että Suomen on oltava vahvasti sitoutunut kansainvälisiin metsää ja ympäristöä koskeviin sopimuksiin, mutta samalla toimittava aktiivisesti eri poliittisilla foorumeilla siten, että Suomen metsienhoidon ja -hyödyntämisen erityispiirteet ja ennakoitavissa olevat toimintaympäristön muutokset tulevat huomioon otetuksi uusia sopimuksia valmisteltaessa ja olemassa olevia sopimuksia muutettaessa. 

Luku 3: Tahtotila

Kansallisen metsästragian visio on hyvä, koska se ottaa kokonaisvaltaisesti huomioon metsien suoraan ja välillisesti tuottamat vaikutukset ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen hyvinvointiin myös tulevien sukupolvien osalta.

Päämääränä metsien aktiivinen, kestävä ja monipuolinen käyttö on ensiarvoisen tärkeä. Metsien monimuotoisuuden vahvistaminen lisää niiden kykyä sopeutua muuttuvaan ilmastoon sekä sen mukanaan tuomiin uhkiin ja varmistaa metsien elinvoimaisuuden myös pidemmällä aikavälillä. Tiedolla johtamiseen panostamalla voidaan saavuttaa entistä parempi metsien hoidon taso, mutta tämä vaati myös metsäsektorilla paikkatieto- ja tekoälyosaamisen vahvistamista ja metsien käyttöön monitieteellistä näkemystä.

Strategiassa asetetut tavoitteet tukevat päämäärien saavuttamista.

Luku 4.1 Hankesalkku ja 4.2 Kärkihankkeet

Strategiaa toteuttavat toimenpiteet ja hankkeet on valittu järkevästi. Kajaanin kaupunki painottaa, että erilaisia hanketukikeinoja tulisi kehittää siten, että metsien monimuotoisuuden kehittämiseen voitaisiin ohjata varoja myös silloin, kun tarkoituksena on vasta hankkeessa suoritettujen toimenpiteiden suorittamisen jälkeen suojella metsä- tai suoalueita.

Lisäksi kaupunki katsoo, että metsiä koskevien tietovarantojen tulisi olla avoimia ja korvauksetta käytettävissä kuntien viranomaisille siten, että kunta voi omassa työssään saada mahdollisimman laajasti tietoa eri valtion viranomaisilta hyödyntää tätä tietoa esim. maankäytön suunnittelussa. Tällä voidaan vaikuttaa kunnan päätöksenteon laatuun ja päätöksiin perustuvien toimenpiteiden suurempaan vaikuttavuuteen.

Tutkimustietoa erilaisten hoitotoimenpiteiden vaikutuksesta puuston kasvuun tulisi lisätä ja samalla mahdollistaa metsänomistajille mahdollisuus kohtuullisin kustannuksin simuloida omien metsiensä osalta näiden toimenpiteiden vaikutuksia metsien monimuotoisuuteen, hiilinieluun ja -varastoon sekä taloudelliseen tuottoon.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §