Kuvaus
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Terrafame Oy:n Kuusilammen sivukivialueen KL2 sulkemisesta ja peittorakenteen toteuttamisesta. Asian diaarinumero on PSAVI/1802/2024. Lausunnon toimittamiselle on pyydetty lisäaikaa 19.12.2024 saakka.
Sivukivialueelle KL2 lohkoille 1–4 on myönnetty ympäristölupa 22.9.2017 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä nro 76/2017/1. Sivukivialueen lohkon 5 rakentamiselle Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan 20.6.2022 antamassaan ympäristö- ja vesitalouslupapäätöksessä nro 87/2022, joka koskee Sotkamon kaivos- ja metallituotantoa (PSAVI/2461/2017). Sivukivialue KL2 on pohjapinta-alaltaan noin 200 hehtaaria ja sen lohkoille 1–5 on sijoitettu Kuusilammen avolouhoksesta louhittua sivukiveä vuodesta 2017 alkaen. Terrafamen kaivospiirialueella sivukivialue KL2 sijoittuu alueen itä-/kaakkoisreunaan ja kokonaisuudessaan Sotkamon kunnan alueelle. Sivukivialueelle sijoitettu sivukivi on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi ja sivukivialue KL2 luokitellaan suuronnettomuuden vaaraa aiheuttavaksi kaivannaisjätteen jätealueeksi.
Sivukivialue KL2 on täyttynyt tammikuussa 2024 ja sivukiven läjitys on siirtynyt uudelle sivukivialueelle KL1. Sulkeminen ja maisemointi aloitetaan alueen eteläosasta edeten vaiheittain kohti pohjoista. Sivukivialue KL2 suljetaan tiiviillä peittorakenteella, joka toteutetaan vedenpitävällä kalvorakenteella ja sen päälle rakennettavilla pinta- ja pintamaakerroksilla. Peittorakenteen pinta nurmetetaan ja maisemoidaan muuhun luonnonympäristöön sulautuvaksi.
Sulkemisen jälkeisessä tilanteessa sivukivialueella tiiviin kalvorakenteen alapuolella mahdollisesti muodostuvat suotovedet kerätään Kuusilammen avolouhoksen ollessa toiminnassa kahteen DP-altaaseen ja johdetaan edelleen vesien käsittelyyn tai bioliuotuskiertoon. Sivukivitäytössä muodostuvien suotovesien määrän on arvioitu vähenevän olennaisesti sivukivialueen peittorakenteen rakentamisen jälkeen. Kuusilammen avolouhoksen toiminnan loputtua mahdollisesti muodostuvat vedet varaudutaan johtamaan Kuusilammen avolouhokseen muodostuvaan louhosjärveen.
Peittorakenteen päälle kertyvät hulevedet kerätään reunaojilla kolmeen laskeutusaltaaseen, jotka tasaavat virtaamaa ja pidättävät kiintoainesta. Laskeutusaltaista pintavedet ohjataan luonnollisille virtausreiteille Talvijoen ja Tuhkajoen valuma-alueille. Alueelta ympäristöön ohjattavien vesien laatua tarkkaillaan luvan hakijan toimesta viikoittain ja ulkopuolisen tahon toimesta kuukausittain.
Sivukivialueen sulkeminen ja maisemointi vähentävät myös lähialueen asutukselle kohdistuvaa melu-, pöly-, ja maisemahaittaa. Lisäksi hanke luo luonnonmukaisen kaltaisia elinympäristöjä erityisesti alueen piennisäkkäille, linnuille ja hyönteisille. Sivukivialueen sulkeminen ei ennalta arvioiden aiheuta haitallisia vaikutuksia alueen pohjaveden laadulle tai määrälle tai muuta pintavesien nykytilaa haitallisesti.
Sivukivialueen KL2 sulkeminen tullaan aloittamaan ensimmäisen vaiheen sulkemisella vuonna 2024 ja saattamaan päätökseen noin 10 vuoden kuluessa. Alueen sulkemisen aloittaminen suunnitellussa aikataulussa on tuotannollisista ja taloudellisista syistä välttämätöntä, koska sivukiven läjittäminen siirtyi tammikuussa 2024 uudelle sivukivialueelle KL1.
Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelutarkastaja Elias Voutilainen, p. 040 487 5793 tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto lausuu Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena hakemuksesta seuraavaa:
Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto ei näe estettä sivukivialueen KL2 sulkemiseen ja peittorakenteen toteuttamiselle, kun sivukivialueen sulkeminen ja maisemointi toteutetaan lupahakemuksessa esitetyllä tavalla. Sivukivialueen sulkemisella tavoitellaan ympäristövaikutuksien ja -kuormituksen vähentämistä tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna.
Lupahakemuksessa on esitetty millä perusteilla valittuun peittorakenteeseen on päädytty riskipohjaisen arvioinnin pohjalta. Näistä toimivimmaksi ratkaisuksi on siten valittu LLDPE-kalvo yhdessä suojageotekstiilin ja salaojamaton kanssa. Esitetyssä peittorakenteessa LLDPE-kalvon päälle tulee yhteensä 700 mm paksu kerros maa-aineksia. Peiterakenne maisemoidaan nurmisiemenseoksella, joka auttaa aluetta sulautumaan muuhun maisemaan. Sivukivialueen pohjaveden tarkkailuputkissa on todettu mm. tasaisesti nousevia sulfaattipitoisuuksia, sähkönjohtavuuden arvoja sekä ammoniumtypen, raudan ja mangaanin pitoisuuksia, jotka ovat todennäköisesti peräisin myös muusta kaivostoiminnasta.
Lupajaosto näkee, että tämä peittorakennevaihtoehto on todennäköisesti kokonaisuudeltaan toimivin ratkaisu. Lupajaosto pyytää erityisesti huomioimaan, että maa-aineskerroksen rakentamisvaiheessa käytetään vain puhtaita maa-aineksia.
Lupajaosto esittää, että peittorakenteen, maa-aineskerroksen ja laskeutusaltaiden kuntoa tulee seurata aktiivisesti rakennusvaiheesta alkaen ja mahdolliset poikkeamat korjata välittömästi. Näin varmistetaan se, ettei alueelta kulkeutuisi haitallisia aineita sisältäviä vesiä, jotka voivat aiheuttaa päästöjä purkureiteille ja pohjaveteen.
Lupajaosto näkee, että tarkkailuohjelman mukaisesti suoritettavat vesinäytteet mahdollistavat tarkkailun riittävällä laajuudella ja tällöin huomioi sivukivialueen mahdolliset vesistövaikutukset. Lupajaosto esittää, että vesien tarkkailua on syytä jatkaa niin pitkään, kunnes vesinäytteet täyttävät niiden laatuvaatimukset. Laskeutusaltaiden purkupisteille lisättävät kolme (3) uutta tarkkailupistettä auttavat seurannassa.
Lupajaosto näkee, että ympäristölupahakemuksessa on huomioitu riittävästi kaivospiirialueen ulkopuolella sijaitsevan rotkokehräjäkälän elinympäristön säilyminen. Mikäli toiminnasta aiheutuu sellaisia odottamattomia vaikutuksia rotkokehräjäkälän elinympäristöön, tulee toimintaan puuttua välittömästi ja tarvittaessa keskeyttää toiminta.