Kuvaus
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Terrafame Oy:n ympäristölupahakemuksesta Kuusilammen avolouhoksen länsipuolella sijaitsevan sivukivialueen KL1 sulkemiselle ja peittorakenteen toteuttamiselle. Asian diaarinumero on PSAVI/9228/2024. Lausunnon toimittamiselle on pyydetty lisäaikaa 19.12.2024 saakka.
Kuvaus toiminnasta
Terrafame Oy:n (”Terrafame”) sivukivialueelle KL1 on myönnetty ympäristölupa 29.6.2023 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä nro 107/2023 (Dnro PSAVI/4347/2020). KL1 on otettu tuotannolliseen käyttöön tammikuussa 2024. Sivukiven sijoitustoiminnan päätyttyä alueelle toteutetaan sulkemisen vaatimat peittorakenteet vesienjohtamisjärjestelyineen ja alue maisemoidaan aloittaen vuonna 2025.
Terrafame Oy on toimittanut aluehallintovirastoon Sotkamon kaivoksen ympäristöluvan nro 107/2023 edellyttämän suunnitelman, joka koskee sivukivialueen KL1 sulkemista ja peittorakenteen toteuttamista. Sivukivialueen KL1 lohkojen 1–7 ja Rajasuon pintamaiden läjitysalueen toimintaan myönnetty määräaikainen ympäristö- ja vesitalouslupa nro 107/2023 ei ole lainvoimainen, mutta se on täytäntöönpanokelpoinen sivukivialueen KL1 lohkojen 5–7 ja Rajasuon läjitysalueen osalta.
Sivukivialueen KL1 päivitetyssä yleissuunnitelmassa sivukivialue on jaettu lohkojen sijaan rakennusvaiheisiin 1–7, jotka poikkeavat jossain määrin toimintaa koskevan ympäristöluvan lohkoista. Toimintaa koskevassa ympäristöluvassa nro 107/2023 sivukivialueen lohkojen 1–6 alue (noin 288 ha) luokitellaan suuronnettomuuden vaaraa aiheuttavaksi kaivannaisjätteen jätealueeksi. KL1-alueen pohjoisosassa sijaitseva rakennusvaihe 1 (aikaisemmin osat lohkoista 5 ja 6), on otettu käyttöön alkuvuonna 2024, ja rakennusvaiheen 2 (aik. osat lohkoista 4 ja 5) pohjarakenteita on rakennettu kesällä 2024. Sivukivialueen KL1 lohko 7 (rakennusvaihe 7) (noin 49 ha) luokitellaan ympäristölupapäätöksessä nro 107/2023 muuksi kaivannaisjätteen jätealueeksi, jonne saa sijoittaa vain happoa muodostamatonta kiilleliusketta. Alueen käyttö on aloitettu vuonna 2021.
Ympäristölupapäätöksen mukaan sivukivialueen KL1 lohkojen täyttötoiminta on suunniteltava siten, että ympäristöluvan mukaisella rakenteella sulkematta olevan jätealueen laajuus on joka tilanteessa enintään 100 hehtaaria. Sivukivialueen KL1 rakennusvaiheet 1–6 suljetaan vaiheittain rakentamalla läjitetyn ja muotoillun sivukiven päälle tiivis peittorakenne.
Peittorakenteeksi esitetään rakennetta, joka koostuu sivukivilouheen yläpinnasta lukien kiilauskerroksesta, suojageotekstiilistä, 1,5 mm:n LLDPE-kalvosta, salaojamatosta, pintakerroksesta (200 mm) ja pintamaakerroksesta (500 mm). Sivukivialueen KL1 rakennusvaihe 7 suljetaan vähintään 500 mm:n pintamaakerroksella. Rajasuon läjitysalueelle väliaikaisesti sijoitetut maa- ja kiviainekset käytetään kaivosalueen sulkemistoimenpiteissä, kuten sivukivialueen KL1 peittorakenteen pintamaakerroksissa. Peittorakenteessa käytetään puhtaita maa- ja kiviaineksia. Pintakerroksen kalliomurske saadaan kaivospiirin alueella sijaitsevilta tarvekivialueilta ja pintamaakerroksen maa-ainekset saadaan Rajasuon läjitysalueelta tai muualta kaivospiirin alueelta. Pintamaakerros nurmetetaan.
Sivukivialueen KL1 päivitetyn yleissuunnitelman mukaan rakennusvaiheet 1–6 ja 7 rakennetaan toisistaan irrallisina eikä niiden väliin ole suunniteltu täyttöä. Suotovesiä kokoavan DP8-altaan sijainti siirtyy sivukivialueen KL1 rajauksen sisäpuolelle rakennusvaiheiden 5 ja 7 väliin ja rakennusvaiheen 7 pinta-ala pienenee. Rakennusvaiheen 7 (lohko 7) täyttötilavuus on pienempi ja täyttökorkeus matalampi (+295 m N60) kuin aiemmin esitetty. Rajasuon läjitysalueen rajaus muuttuu siten, että läjitysalue kiertää länsireunasta Kiukerolammen ja laajenee itäreunalta ja sen yhteyteen rakennetaan toinen laskeutusallas.
Sulkemissuunnitelman mukaan toiminnan ympäristövaikutukset pysyvät ennallaan tai pienenevät yleissuunnitelman muutoksista johtuen. Koko kaivosalueen vesienhallintasuunnitelma ja vesitase sulkemistoimenpiteet huomioiden päivitetään osana koko kaivosalueen sulkemissuunnittelua. Sivukivialueen KL1 täyttöaikataulu on yhteydessä Kuusilammen avolouhoksen toiminnan aikatauluun. Kuusilammen avolouhoksen käyttö päättyy aikavälillä 2035–2040 riippuen Kolmisopen malmiesiintymän hyödyntämisestä. Sivukivialueen KL1 rakennusvaiheiden 1–6 sulkemisen lisäksi Terrafame sulkee samalla sivukivialuetta KL2.
Toiminnan sijoittamispaikka
Terrafame Oy:n kaivos sijaitsee Sotkamon kunnan ja osittain Kajaanin kaupungin alueella. Kaivospiiri sijaitsee noin 30 km Kajaanin keskustasta kaakkoon ja noin 25 km Sotkamon keskustasta lounaaseen.
Tiedot olennaisista päästöistä
Sivukivialueen vaiheittaisen sulkemisen vaikutukset vesienjohtamiseen huomioidaan tarkemmassa rakennussuunnittelussa jokaisen suljettavan alueen osalta erikseen. Lisäksi osana rakennussuunnittelua tarkennetaan työnaikaisia vesienjohtamisjärjestelyjä. Niin kauan kuin Kuusilammen avolouhos on toiminnassa, sivukivialueen suotovedet pumpataan prosessikiertoon tai vesienkäsittelyyn kuten nykyään. Kuusilammen avolouhoksen toiminnan loputtua sivukivialueella KL1 mahdollisesti muodostuvat suotovedet varaudutaan johtamaan käsiteltäväksi avolouhokseen muodostuvaan louhosjärveen.
Sivukivialue KL1 on jaettu sulkemisen jälkeisessä tilanteessa kahdeksaan valuma-alueeseen. Peittorakenteen yläpuoliset lähtökohtaisesti likaantumattomiksi arvioidut pintavaluntavedet johdetaan luonnollisille virtausreiteille, ellei kokonaisvaltaisessa koko toiminnan sulkemissuunnittelussa valuma-alueilta johdettavien vesien keskittämistä nähdä tarpeelliseksi. Pintavalunta ohjataan seitsemän laskeutusaltaan ja yhden imeytyskentän kautta Tuhkajoen valuma-alueelle (59.885) 110 hehtaarin alueelta, Talvijoen valuma-alueelle (59.884) 84 hehtaarin alueelta, Sopenjoen valuma-alueelle (04.646) 79 hehtaarin alueelta ja Kivijoen valuma-alueelle (04.645) 57 hehtaarin alueelta. Kuusilammen avolouhoksen toiminnan lakattua osa pintavalumavesistä voidaan johtaa Kuusilammen louhosjärveen ojitusjärjestelyjä muuttamalla, jos se arvioidaan avolouhoksen sulkemissuunnittelun yhteydessä tarpeelliseksi. Jatkosuunnittelun yhteydessä selvitetään, voidaanko kaivospiirin alueella luontaisesti olevia suoalueita tai lampia hyödyntää pintavalutuskenttinä tai luontaisina kosteikkoina, jolloin rakennettavien laskeutusaltaiden määrä vähenisi. Rakennusvaiheen 7 pintamaakerroksessa käytetään vain puhtaita maa-aineksia, joten peittorakenteen päältä tulevat hulevedet ovat puhtaita vesiä ja ne johdetaan Talvijoen valuma-alueelle (59.884) laskeutusaltaiden kautta. Terrafame esittää peittorakenteen päältä tuleville hulevesille seuraavia tavoitepitoisuuksia, joiden alittuessa voitaisiin vedet johtaa ympäristöön: nikkeli 100 µg/l, sinkki 500 µg/l, uraani 10 µg/l ja sulfaatti 200 mg/l. Pintavesien laatua seurataan myös rakentamisen aikana ja tarvittaessa vedet pumpataan laskeutusaltaista suotovesialtaisiin, josta ne johdetaan käsiteltäväksi.
Rakennusvaiheiden 1–6 tiiviin pohjarakenteen alapuoliset vedet johdetaan suotovesialtaiden kautta käsittelyyn tai prosessikiertoon ja vesiä tarkkaillaan myös sivukivialueen sulkemisen jälkeen. Suojapumppauksia jatketaan sivukivialueen lähistöllä niin kauan kuin on tarpeellista. Terrafame esittää pohjarakenteen alapuolisille vesille samoja pitoisuusrajoja kuin edellä mainitut hulevesien pitoisuudet, joiden alittuessa voitaisiin vedet johtaa ympäristöön.
Peittorakenteiden rakentaminen aiheuttaa tilapäistä melua, tärinää ja pölyämistä, mutta vähemmän kuin toiminnan aikainen sivukiven läjittäminen.
Toiminnan vaikutukset
Suunnitelmassa arvioidaan, että pintavalunnan ohjaamisella vesistöön ei ole heikentäviä vaikutuksia vastaanottavien jokien vedenlaatuun, koska valuma-alueille ohjattavat valumavedet ovat puhtaita sade- ja sulamisvesiä. Valumavesissä esiintyvä kiintoaines pidättyy laskeutusaltaisiin ennen ohjaamista alapuolisille virtausreiteille. Verrattuna sivukivialueen KL1 läjitystoiminnan aikaiseen tilanteeseen valuma-alueen pinta-ala ja valuntamäärä kasvavat Tuhkajoella (59.885) noin 1 %, Talvijoella (59.884) noin 3 %, Sopenjoella (04.646) noin 0,7 % ja Kivijoella (04.645) noin 1 %. Hakemuksen mukaan sivukivialueen KL1 sulkemisesta aiheutuvilla pintavesien johtamisen muutoksilla ei arvioida olevan vaikutuksia alapuolisten virtausreittien ekologiseen tai kemialliseen tilaan tai vesienhoidollisiin tilatavoitteisiin.
Toiminnan tarkkailu
Hakemuksen mukainen toiminta sisällytetään Terrafamen ympäristötarkkailuun. Suotovesiä, pohjarakenteen alapuolisia vesiä ja peittorakenteen päältä tulevia vesiä tarkkaillaan tarkkailuohjelman mukaisesti. Ympäristötarkkailuun ehdotetaan lisättäväksi kahdeksan uutta tarkkailupistettä sivukivialueen KL1 uusien laskeutusaltaiden ja imeytyskentän purkupisteille.
Kaivannaisjätteiden jätehuoltoa koskeva vakuus
Sivukivialueen KL1 sulkeminen sisältyy päätöksen nro 107/2023 mukaisesti sivukivialueelle KL1 asetettuun kaivannaisjätevakuuteen, joka on yhteensä 19 500 000 euroa. Lisäksi sivukivialueen suotovesien käsittelylle ja tarkkailulle sulkemisen ja jälkihoidon aikana on asetettu 5 000 000 euron vakuus. Terrafame esittää, että vakuuksia vapautetaan sulkemisen edetessä vastaavasti suljettuihin pinta-aloihin ja yksikköhintaan perustuen.
Toiminnan aloittamista koskeva hakemus
Terrafame Oy hakee ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista oikeutta sulkemistoimien aloittamiseen suunnitelman mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Terrafame Oy esittää 10 000 euron vakuuden asettamista lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle suunnitelmien mahdolliseksi päivittämiseksi.
Hakijan muiden hakemusasioiden samanaikainen kuuleminen
Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on vireillä Terrafame Oy:n sivukivialueen KL2 sulkemista ja peittorakenteen toteuttamista koskeva suunnitelma (Dnro PSAVI/1802/2024) sekä Kolmisopen malmion maa-alueen louhinnan ympäristö- ja vesitalouslupahakemus (Dnro PSAVI/8746/2023). Hakemusasiat PSAVI/1802/2024, PSAVI/9228/2024 ja PSAVI/8746/2023 kuulutetaan samanaikaisesti erillisillä tiedoksiantokuulutuksilla.
Lisätietoja asiasta antaa johtava ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, p. 044 4214 397, etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto antaa seuraavan lausunnon Terrafame Oy:n Kuusilammen sivukivialueen KL1 sulkemisen ja peittorakenteen toteuttamisen ympäristölupahakemuksesta sekä toiminnanaloittamisluvasta:
Lupajaosto katsoo, että sivukivialueen KL1 koko elinkaaren merkittävimmät ja pitkäkestoisimmat ympäristövaikutukset kohdistuvat pinta- ja pohjavesiin. Sivukivialueen KL1 tarkkailussa tulee pinta- ja suotovesien sekä pohjavesiputkien vesinäytteiden seuranta toteuttaa vähintään hakemuksessa esitetyllä seurantavälillä. Vesistöön johdettavien purkuvesien vesienkäsittelyä ja tarkkailua tulee jatkaa vielä sivukivialueen sulkemisen jälkeenkin niin kauan, kunnes haitta-aineita ei purkuvesissä enää esiinny ja vedet täyttävät niille asetetut laatuvaatimukset.
Hakemuksessa esitetään toiminnan päätyttyä yhtenä vaihtoehtona suotovesille niiden johtamista suoraan Kuusilammen avolouhokseen muodostuvaan louhosjärveen. Lupajaosto suhtautuu tähän suurella varauksella.
Lupajaosto pitää sivukivialueen KL1 merkittävimpinä ympäristöriskeinä pohjan tiivisrakenteen vuotoja ja sulkemisen jälkeisiä vesistövuotoja. Vuotojen estämiseksi tulee pohjarakenteen pohjustustyöt toteuttaa huolella ja kalvomateriaalin tulee olla riittävän kestävää, ettei pohjakalvo pääse rikkoutumaan sivukivitäytön aiheuttamasta kuormituksesta. Peitto- ja pohjarakenteen kalvojen liitoksia tulee seurata sivukivitäytön vesistövuotojen ehkäisemiseksi. Seurantaa tulee jatkaa riittävän pitkään, jotta sivukivikasan mahdollisesta painumisesta tai liitosten pettämisestä aiheutuvat vuodot voidaan havaita ja korjata.
Sivukivialueen KL1 sulkemisen aikaisista ympäristöön kohdistuvista haittavaikutuksista melu, tärinä ja ilmapäästöt ovat rakennusvaiheittain tarkasteltuna tilapäisiä, mutta kokonaisuudessaan vuosikymmeniä kestäviä, kunnes koko sivukivialue on suljettu. Vaikutukset kohdistuvat pääosin tuotantoalueelle, mutta pölypäästöjä voi levitä myös laajemmalti alueen ulkopuolelle. Pölypäästöjen ehkäisemiseksi hakemuksessa esitetään mm. peittorakenteen osalta rakentamisen ajoittamista sellaisiin ajankohtiin, jolloin pölyntorjunta on helpointa toteuttaa, mitä lupajaosto kannattaa.
Lupajaoston mielestä pölypäästöjen hallintaan tulee kiinnittää huomiota koko sivukivialueen täytön ajan, ja erityisesti sivukivikasan korkeuden ja paljaana olevan pinta-alan kasvaessa. Toiminnanharjoittajan tulee huolehtia, ettei sulkematta oleva täyttöalue ylitä missään vaiheessa luvassa määrättyä 100 hehtaarin pinta-alaa. Sivukivialueen peittorakenteiden maamassoja käsiteltäessä tulee lisäksi huolehtia, etteivät nämä joudu alttiiksi rankkasateiden aiheuttamalle eroosiolle ja sortumille.
Lupajaosto esittää, että lupapäätöstä myönnettäessä otetaan huomioon yhteisvaikutukset viereisen avolouhoksen ja nyt suljettavana oleva sivukivialueen KL2 kanssa siten, että Kuusilammen alueen vesienkäsittelyssä edellytetään riittävän suureksi mitoitettuja keräys- ja viivästysaltaita ja näille vara-altaita, joihin tarvittaessa voidaan varastoida vesiä pidemmäksikin aikaa.
Lupajaosto ei näe estettä sivukivialueen sulkemistöiden aloittamiselle mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, koska suunniteltu KL1-sivukivialue sijaitsee muutenkin rakennetulla kaivosalueella. Töiden aloittaminen ei aiheuta sellaisia muutoksia tai vaikutuksia ympäristöön, että muutoksen hakeminen päätökseen tulisi hyödyttömäksi.