Kaupunginhallitus, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 180 Kuntalaisaloite: Valokuidun rakentaminen jokaiseen sen haluamaan kiinteistöön

KAJDno-2019-1137

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kaupungille tehdyssä kuntalaisaloitteessa ehdotetaan, että kaupunki rakennuttaa tai ainakin osallistuu merkittävällä panoksella valokuidun rakentamiseen jokaiseen sitä haluavaan kiinteistöön. 

Valtion rahoittamien laajakaistatukiohjelmien tavoitteena on ollut tukea nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu lähivuosina. Laajakaistaverkon rakentamiseen on saanut aiempina vuosina valtion tukea, joka on ollut haja-asutusalueille toteutettavissa hankkeissa suurempi ja taajamissa pienempi, muutama prosentti kustannuksista. Uusi voimassa oleva valtakunnallinen laajakaistatukiohjelma tukee kiinteiden verkkojen rakentamista 2022 alkaen. Ohjelman mukaiset tuet ovat Kainuun kunnille aiempaa epäedullisemmat; Paltamolla ja Hyrynsalmella omarahoitusosuus on 8 %, Puolangalla ja Ristijärvellä 22 % ja muilla kunnilla 33 %. Kajaanin kaupunki ei ole tukiohjelmassa mukana enää lainkaan.

Kajaanin kaupunki ei lähtenyt aiempina vuosina toteuttamaan eikä rahoittamaan hankkeita itse valtion tuen pienuuden vuoksi, vaan luotti siihen, että yksityiset toimijat kykenevät toteuttamaan investoinnit kannattavasti tiheän asiakasverkoston mahdollistamana. Osuuskunta Siikaverkko on rakentanut laajakaistaverkkoa haja-asutusalueille eteläisen Kajaanin alueella aloittaen Vuolijoelta. Osuuskunta sai toteutukseen ELY-keskuksen maaseudun kehittämisalueiden tukea. Kajaanin kaupunki tuki hankkeita antamalla omavelkaisen takauksen Siikaverkko osuukunnan pankkilainoille.

Osuuskunta Siikaverkon rakentamispäivitys viikolla 33/2023

  • Etelä-Kajaani
    • Etelä-Kajaanin alueella runkoverkon kaapelointi on pääosin valmistunut.
    • Kaapelointi on alkamassa Rasimäen ja Halla-ahon suuntaan.
    • Alakylän suunnalla kaapeloidaan viimeisiä, kallioisia kohtia.
  • Koutaniemi ja Parkinniemi
    • Parkinniemi on pääosin kaapeloitu muutamaa sivuhaaraa lukuun ottamatta Tihisenniemelle saakka.
    • Koutaniementien varressa kaapeloidaan parhaillaan sivuhaaroja.
  • Otanmäen suunta
    • Otanmäen ja Kytökosken kaapelointi sekä koko Kokkolantien varren kaapelointi on valmistunut.
    • Kaapelointi on käynnissä Keisarintiellä Kokkolantieltä Vuolijoen taajaman suuntaan.
  • Ojanperä ja Käkisaari
    • Alueella tehdään jälkikaapelointeja pääosin viime vuonna valmistuneeseen verkkoon Käkisaarentien, Salmenrannantien ja Vaalantien varressa.

 

Kajaanin kaupungin taajama-alueella Kaisanet Oy toteuttaa markkinaehtoista laajakaistaverkon rakentamista. Rakentamisalueita ovat Variskangas, Hevossuo ja Teerisuo, Jormua ja Hannusranta, Huuhkajanvaara-Kettu, Lohtaja sekä  Nakertaja-Hetteenmäki. Rakennustöitä tehdään ja liittymiä otetaan käyttöön par´aikaa.

Kajaanin kaupungin alueella kiinteät, nopeat tietoliikenneverkkoyhteydet ovat toteutuneet hyvin markkinaehtoisesti toteutettuina asiakaspohjan riittävyyden johdosta. Laajakaistasaatavuus Kajaanissa on tällä hetkellä jo erinomainen, 87 % talouksista, nopeita yli 1000 Mbit / s yhteyksiä on jo yli 40 %lla talouksista ja saatavuus paranee päivittäin. 

Kajaanin kaupunginhallitus toteaa, että kajaanilaisten nopeiden tietoliikenneyhteyksien tarve tulee tyydytettyä hyvin markkinaehtoisten toimijoiden toteuttamina eikä kaupungilla ole tarvetta toteuttaa tai rahoittaa näitä investointeja. Kaupunki voi myöntää omistajapoliittisen ohjelman mukaisesti takauksia kuntalain ja valtiontukisäännösten mukaisesti kaupungin alueen kehittämistä tukeviin yleishyödyllisiin yhteiskuntainfrastruktuurihankkeisiin, esimerkiksi laajakaistarakentamiseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kuntalaisaloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen. 

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä