Kuvaus
Yleinen talouden tila ja kuntatalous
Inflaation selvä hidastuminen ja korkojen lasku ovat parantaneet kotitalouksien ostovoimaa niin Suomessa kuin vientimarkkinoilla. Kulutuksen kasvua jarruttaa kuitenkin edelleen talouden epävarmuus. Investointien nousu on sen sijaan nopeampaa, sillä niin rakentamisen elpyminen kuin energiasiirtymään ja puolustukseen liittyvät hankkeet lisäävät investointeja reippaasti ennustejaksolla. BKT:n kasvun arvioidaan olevan 1,3 % v. 2025 ja 1,5 prosentin tuntumassa v. 2026–2029.
Tavaraviennin kasvun odotetaan nopeutuvan euroalueen talouden elpyessä. Tuonnin kasvu on nopeutumassa vientiä enemmän, sillä Suomessa kysynnän kasvusta iso osa tulee investoinneista, joissa tuontipanoksilla on merkittävä osuus. Epävarmuus on kuitenkin kasvanut selvästi maailmantaloudessa alkuvuonna kauppapoliittisten jännitteiden kiristyttyä. Työllisyystilanne on heikko, mutta vuoden 2025 aikana piristynyt tuotanto kääntää työllisyyden asteittain kasvuun. Vuosina 2026–2029 työllisten määrä kasvaa ja työttömyysaste laskee runsaaseen 7 prosenttiin. Työllisyyden kehitykseen vaikuttaa suhdannekehityksen lisäksi hallituksen rakennepoliittiset työllisyystoimet.
Julkisen talouden tilanne heikkeni selvästi v. 2024. Vuodesta 2025 alkaen julkisen talouden alijäämä alkaa pienentyä, kun sopeutustoimien vaikutukset tulevat pääosin voimaan ja talouden suhdanne kohenee. Alijäämä kohenisi selvemmin, elleivät puolustushankinnat samanaikaisesti kasvattaisi menoja.
Kuntatalouden tilanne on vuoden 2024 tilinpäätösarviotietojen pohjalta vahvistunut syksyn kuntatalousohjelmassa arvioituun verrattuna, mutta kuntien taloudessa on edelleen tuntuva sopeuttamistarve. Kuntien taloustilanteet vaihtelevat voimakkaasti, ja kuntakentässä on nähtävissä sekä taloudellista että toiminnallista eriytymistä. Hallituksen toimenpiteillä on sekä kuntataloutta vahvistavia että heikentäviä vaikutuksia. Kuntataloutta vahvistetaan esimerkiksi sote-uudistuksen omaisuusjärjestelyistä aiheutuvien kustannusten kompensoinnilla 150 miljoonalla eurolla vuosina 2027—2029 ja perusopetukseen tehtävillä panostuksilla. Toisaalta peruspalvelujen valtionosuutta vähennetään osana sopeutustoimia 75 miljoonalla eurolla vuodesta 2026 alkaen. Kuntatalouden tulojen ja menojen välinen merkittävä epätasapaino edellyttää tasapainottamistoimien jatkamista. Kuntatalouden jatkonäkymiin liittyy epävarmuustekijöitä mm. kauppa- ja geopolitiikan tilanteen ja sote-kiinteistöjen lakisääteisen vuokra-ajan päättymisen vuoksi.
Kajaanin kaupungin talous
Kajaanin kaupungin tilinpäätös vuodelta 2024 oli 2,8 milj. euroa ylijäämäinen. Kaupungin talouden hallinnassa onnistuttiin, toimintatuotot toteutuivat arvioitua paremmin ja sopeuttamisohjelman avulla hillittiin toimintamenojen kasvua. Verorahoitus kasvoi edellisestä vuodesta ja rahoitustuotot kasvoivat puolestaan hyvän sijoitusvuoden ansiosta. Kajaanin kaupungin talousarvio vuodelle 2025 on -2,3 milj. alijäämäinen. Kaupungin ja liikelaitosten taloussuunnitelma vuosille 2025–2027 on tilikauden ylijäämän osalta tasapainossa. Toimintakatteen toteutuminen suunnitellusti vaatii hyväksytyn talouden sopeuttamissuunnitelman täysimääräisen toteutumisen. Talouden sopeuttamissuunnitelman tavoitteena on vahvistaa toimintakatetta vuoden 2025 aikana yhteensä lähes 3,6 milj. euron edestä. Toimintakatetta on vahvistettava mitoittamalla ammatillisen koulutuksen palvelut vähentyneen rahoituksen mukaiselle tasolle, TE-palvelut on sopeutettava siirtymäaikana siirtynyttä rahoitusta vastaavalle tasolle ja kustannusten kasvua on hillittävä kaikilla tasoilla.
Talousarvioraami ja tavoitteet
Talousarvioraami on kaupunginhallitukseen nähden sitova talousarvion valmistelupohja. Lautakunnat ja johtokunnat valmistelevat vuoden 2026 talousarvioesityksensä talousarvioraamin mukaisesti. Talousarvioraami vuodelle 2026 on valmisteltu ulkoisten ja sisäisten tuottojen ja kulujen perusteella. Valmistelun lähtökohtana ovat vuoden 2024 tilinpäätös, vuoden 2025 talousarvio ja tilinpäätösennuste, talouden sopeuttamissuunnitelman vuodelle 2026 kohdistuvat euromääräiset vaikutukset sekä toimialojen keskeiset tiedossa olevat toiminnalliset muutokset.
Talousarvioraamin lähtökohtana on kustannusten kasvun hillitseminen, sopeuttamissuunnitelman mukaisten toimien toteuttaminen ja investointien mitoittaminen talouden kantokyvyn mukaisesti. Talouden tasapaino tulee saavuttaa suunnittelukaudella 2025–2027.
Kaupunginvaltuuston 28.3.2022 hyväksymän Kajaanin kaupunkistrategian 2023–2026 mukaisesti tasapainoinen talous varmistaa kaupungin elinvoiman. Kajaanin kaupungin talouden suunnittelua ohjataan seuraavilla talouden tavoitteilla:
- Toimintakatteen kasvu on pienempi tai yhtä suuri kuin verorahoituksen kasvu
- Vuosikate kattaa poistot
- Tilikauden tulos on positiivinen
- Investointien omarahoitusosuus on suurempi kuin 60 %
- Konsernin lainamäärä on pienempi tai yhtä suuri kuin valtakunnan keskiarvo
Lisäksi taloudenhoidon periaatteena on, että investoinnit perustuvat vahvaan harkintaan ja talouden kantokykyyn ja että konserniyhtiöissä toimitaan kuntakonsernin kokonaisetu huomioon ottaen.
Talousarvioraami vuodelle 2026 on valmisteltu vuoden 2025 veroprosenttien mukaisesti. Verotulojen ennuste perustuu 5/2025 Kuntaliiton laatimaan kuntakohtaiseen veroennustekehikkoon. Verotuloennusteessa on otettu huomioon arvioitu kaivosmineraaliverojen määrä, ennakoitu laskevaa yhteisöveron jako-osuutta sekä nostettu maltillisesti kiinteistöverotulojen arviota. Verotuloiksi vuonna 2025 on arvioitu 90,4 milj. euroa.
Valtionosuuksien arvio perustuu Kuntaliiton julkaisemiin ennakollisiin valtionosuuslaskelmiin.Valtionosuuksia on arvioitu kertyvän 52,1 milj. euroa vuonna 2026.
Investointiesitykset valmistellaan talousarvioprosessin yhteydessä vuosille 2026–2028. Investointien pidemmän aikavälin kestävä taso on, että investoinnit eivät ylitä vuosikatetta.
Talousarvion laadinnan perusteita esitellään tarkemmin kokouksessa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi
Kaupunginhallitus
1. Hyväksyy Kajaanin kaupungin talousarvioraamin ja liikelaitosten, tytäryhteistöjen ja kuntayhtymien tulostavoitteet vuodelle 2026.
2. Hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2026 talousarvion ja taloussuunnitelman 2027 - 2028 laadintaohjeen.
3. Ohjeistaa toimialoja ja liikelaitoksia toteuttamaan kaupunginvaltuuston hyväksymän talouden sopeuttamissuunnitelman toimenpiteitä tavoitteellisesti vuosille 2023 - 2026.
4. Ohjeistaa toimielimiä valmistelemaan talousarvioesitykset talousarvioraamin mukaisesti ja esittämään tarvittaessa tavoitteen saavuttamiseksi toimintakatetta vahvistavia toiminnallisia ja taloudellisia muutosesityksiä.