Kaupunginhallitus, kokous 22.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 199 Kuntalaisaloite: Lintujen hätäruokinta

KAJDno-2024-1327

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kaupungille on saapunut kuntalaisaloite, jossa vaaditaan kaupunkia laatimaan katastrofi- ja hätäsuunnitelma, jonka mukaisesti voidaan tarvittaessa aloittaa talvehtimaan jääneiden sorsien ja joutsenten ruokinta.

Kajaani-joen lintujen talviruokintaa on käsitelty kaupungin toimielimissä useasti viime vuosien aikana. Ympäristötekninen lautakunta teki 28.8.2024 § 69 päätöksen luonnonvaraisten eläinten ruokinnan kieltämisetä kaupungin hallitsemilla alueilla asemakaava-alueella ja hylkäsi päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen 25.9.2024 § 81.  

Tarpeesta ja velvoitteesta huolehtia lintujen hätäruokinnasta on pyydetty lausunto Kainuun ympäristöterveydenhuollolta. Lausunnon mukaan on todennäköistä, että mikäli ruokintaa ei aloiteta, niin linnut muuttavat suurella todennäköisyydellä sulien vesien aikana. Mikäli osa linnuista ei osaa käyttäytyä lajityypillisesti ja lähde muuttomatkalle, on niiden nälkiintyminen ja paleltuminen mahdollista. Eläinten hyvinvoinnista annetun lain 7 §:n 3 momentin mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on autettava. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen olisi ilmeisen julmaa sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan. Kunnan on huolehdittava järjestämälleen eläinlääkärin vastaanotolle tuotujen sairaiden tai vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten lopettamisesta.

Mikään laki ei sen sijaan edellytä luonnonvaraisten eläinten ruokintaa, vaan päin vastoin lain perusteluissa korostetaan luonnonvaraisten eläinten kohtelua itseisarvoisina olentoina, ei ihmisten viihdyttäjinä. Lain perusteluissa nälkiintymisenkin katsotaan olevan osa luonnon kiertoa eikä lain nojalla voida edellyttää kenenkään ryhtyvän ruokkimaan luonnoneläimiä. Mikäli joukossa on esim. siipirikko tai muuten loukkaantunut yksittäinen lintu, esim. joutsen, sitä voidaan harkita autettavan jos sille löytyy sopiva paikka. Tässä esim. Kajaanissa toimiva Luka ry. voi olla avuksi. Toinen vaihtoehto on lopettaa kärsivät eläimet.

Aloitteen tekijät ovat myöhemmin tulleessa sähköpostissa kysyneet, tuleeko kaupunki tekemään toiminnasta rikosilmoituksen, mikäli aloitteen tekijät tulevat hätätilanteessa käynnistämään lintujen ruokinnan. Heille on vastattu, että kaupunki tulee toimimaan niin kuin sen on viranomaisena toimittava päätösten noudattamisen valvomiseksi. Samalla kysyjiä on kehotettu pidättäytymään päätösten vastaisesta toiminnasta, jolla toimijat edesauttavat lintujen kannalta kestämättömän tilanteen jatkumista vuodesta toiseen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kuntalaisaloitteeseen seuraavan vastauksen:

Kajaanin kaupunki ei näe tarpeelliseksi eikä ole velvoitettu laatimaan suunnitelmaa sen varalle, että osa Kajaani-joen linnuista ei lajityypillisen käyttäytymisen vastaisesti osaisi muuttaa etelään talven lähestyessä ja voisi tällöin todennäköisesti menehtyä ruoan vähyyteen.

Kaupunki edellyttää, että aloitteen tekijät noudattavat kaupungin viranomaisten asiassa tekemiä päätöksiä eivätkä omalla käytöksellään estä lintujen lajityypillsen käytöksen vahventumista. Mikäli suuri joukko lintuja jostakin syystä menehtyisi tai olisi vaarassa menehtyä, ryhtyy kaupunki ja ympäristöterveydenhuolto tarvittaviin toimenpiteisiin, joihin niillä on olemassa valmius. 

 

Tiedoksi

Pentti Kettunen