Sivistyslautakunta, kokous 29.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Matalan kynnyksen palvelutarjottimen (laajennetun tuen) lakkauttaminen

KAJDno-2024-726

Valmistelija

  • Nina Lanko, Kasvun ja oppimisen tuen asiantuntija, nina.lanko@kajaani.fi
  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi
  • Kalle Komulainen, Vs. perusopetuksen tulosalueen johtaja, kalle.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

Osana Kajaanin kaupungin sopeuttamissuunnitelmaa esitetään Matalan kynnyksen palvelutarjottiminen (laajennetun tuen) lakkauttamista säästöjen saamiseksi 1.8.2024 alkaen.

Matalan kynnyksen palvelutarjottimen eli laajennetun tuen palveluilla tarkoituksena on vahvistaa ja tukea perheiden lapsi-aikuinen -vuorovaikutusta tarjoamalla mielekästä yhteistä tekemistä maksuttomasti. Palveluja tarjotaan perheille, jos ammattihenkilölle syntyy käsitys perheen tarpeesta viettää yhdessä aikaa mielekkään tekemisen parissa ja siten vahvistaa arjen ja vuorovaikutuksen sujumista. Laajennettuun tukeen kuuluvat BioRexin ja Kaukaveden perheliput. Tarjoaminen perustuu ammattihenkilön harkintaan ja tapahtuu luontevissa vuorovaikutustilanteissa.

Palvelun lakkauttaminen tuo 25 000€ vuosittaisen säästön kaupungin talouteen. Palvelun lakkauttamista tukevat myös seuraavat asiat. Palvelu ei ole ollut yhdenvertainen kaikille kuntalaisille. Kaikki eivät ole olleet tietoisia palveluista, eivätkä ole osanneet pyytää niitä. Palvelun saamiseksi ei ole ollut hakumenettelyä, vaan se on perustunut eri organisaation yksittäisen työntekijän tarvearvioon. Haasteena ovat olleet väärinkäytökset, tukipalveluita on pyydetty samanaikaisesti eri työntekijöiltä samalle lapselle. Elokuvaliput ovat olleet tavallisia yksittäisiä lippuja, jolloin niitä on voitu käyttää myös muussa tarkoituksessa kuin lapsen ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen edistämiseen. Matalan kynnyksen palvelutarjotin ei ole lakisääteinen tehtävä. Kaupungin tehtävänä ei ole tukea yksittäisen lapsen, nuoren tai perheen toimeentuloa tarjoamalla kyseisten palveluiden mukaista taloudellista tukea.

Lakkauttamisen ennakkovaikutusten arviointi on päätösehdotuksen liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta lakkauttaa Matalan kynnyksen palvelutarjottimen (laajennetun tuen) palvelun osana Kajaanin kaupungin sopeuttamissuunnitelmaa 1.8.2024 alkaen. 

Päätös

Äänetyksen tulos: 6 JAA-ääntä ja 2 EI-ääntä. Sivistyslautakunta hyväksyi Marjo Kangasharjun ehdotuksen. Äänestystuloksen perusteella asia jää pöydälle.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 75%

    Veli-Pekka Leivo, Eveliina Kinnunen, Noora Kyllönen, Marjo Kangasharju, Karoliina Kuvaja, Hannu Suutari

  • Ei 2 kpl 25%

    Tuukka Karjalainen, Eija Hakkarainen


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §