Sivistyslautakunta, kokous 12.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Kajaanin kaupungin perusopetuksen digitaalisen osaamisen tiekartta vuosille 2024–2027

KAJDno-2024-779

Valmistelija

  • Kalle Komulainen, Vs. perusopetuksen tulosalueen johtaja, kalle.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin perusopetuksen digitaalisen osaamisen tiekartta 2024–2027 on jatkoa aikaisemmille perusopetuksen TVT-strategioille vuosilta 2016–2018 ja 2019–2023. Aikaisemmissa asiakirjoissa painopiste on ollut infrastruktuurin, tasavertaisen toimintaympäristön sekä digituutorijärjestelmän rakentamisessa perusopetuksen kouluissa. Tiekartassa painopiste siirtyy enemmän oppilaiden, opettajien, koulujen ja perusopetuksen hallinnon toimintakulttuurin kehittämiseen. Tämä tapahtuu edelleen yhteistyössä kaupungin tietohallinnon ja KamITin kanssa. 

Kajaanin perusopetuksen digitaalisen osaamisen tiekartta kuvaa toimia, joilla tuetaan opetussuunnitelmiin kirjattujen tavoitteiden saavuttamista. Tiekartta on digitaalista toimintaympäristöä ohjaava asiakirja, jonka tavoitteena on varmistaa riittävät resurssit tieto- ja viestintäteknologian monipuoliseen ja säännölliseen käyttöön opetuksen ja oppimisen välineenä kaikissa oppinaineissa. Tiekartassa määritellään tarvittavat teknologiaratkaisut sekä keinot toimintakulttuurin, pedagogisen tuen, henkilökunnan ja oppijoiden osaamisen kehittämiseksi. 

Tavoitteena on, että digitaalinen osaaminen tukee erilaisia oppimistyylejä ja strategioita sekä edesauttaa oppimaan oppimista kajaanilaisissa kouluissa. Digitaalisen osaamisen tavoitteena on edistää oppijan tiedonhankinnan ja -hallinnan sekä tiedon prosessoinnin taitoja. Tavoitteiden saavuttamiseksi tiekartta tarvitsee lisäksi operatiivisen suunnitelman vuosittain toteutettavista toimenpiteistä. 

Eritasoiset toimijat ovat julkaisseet digitaalisen kehityksen tavoitteita ja visioita. Tiekartan tekemisessä on hyödynnetty Euroopan komission Digitaalinen vuosikymmen 2030 -politiikkaohjelmaa, OPH:n ja KAVI:n digitaalisen osaamisen kuvauksia, OKM:n Kasvatuksen ja koulutuksen linjauksia 2027, valtioneuvoston Suomen digitaalinen kompassi -selontekoa, Turun Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön suunnitelmaa 2023–2026 ja Kainuun maakunnallista perusopetuksen TVT-strategiaa. 

Tiekartan suunnittelutyöstä vastaa Kajaanin perusopetuksen työryhmä, johon kuuluvat Kalle Komulainen, Jukka-Pekka Similä, Pasi Auvinen, Jaakko Vehkaperä, Marika Pylkkänen ja Jukka Kinnunen. Kajaanin kaupunki on vuosien 2023–2025 aikana mukana Kajaanin ammattikorkeakoulun toteuttamassa DOK-hankkeessa, jossa kehitetään digioppimisen polkua Kainuuseen eri koulutusasteiden kanssa. Tiekartan suunnittelutyöhön ovat osallistuneet ja ulkoasun toteuttaneet hankkeessa toimivat perusopetuksen digimentorit Mirka-Tuulia Karsikas ja Salla-Maija Hakola.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy liitteenä olevan Kajaanin perusopetuksen Digitaalisen osaamisen tiekartan vuosille 2024–2027.

Päätös

Muutettu päätösehdotus: Palautetaan valmisteluun.

Sivistyslautakunta hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §