Ympäristötekninen lautakunta, kokous 22.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Kajaanin kaupungin lausunto Kajaanin Ampujat ry:n ympäristölupahakemukseen Hoikanportin haulikkoradalle

KAJDno-2024-459

Valmistelija

  • Elias Voutilainen, elias.voutilainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin Ampujat ry on hakenut Hoikanportissa sijaitsevalle haulikkoradalle ympäristölupaa. Haulikkoradan toiminta on alkanut ennen nykyisen kaltaisen ympäristönsuojelulainsäädännön säätämistä, eikä ympäristölupaa ole katsottu vielä vuonna 2019 ELY:n tekemässä katselmuksessa tarpeelliseksi, koska radan katsottiin muodostavan toiminnallisen kokonaisuuden viereisen sotilaskäytössä olevan ampuradan kanssa, jolla lupa on ollut. Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto myönsi toiminnalle hakemuksesta ympäristöluvan 9.5.2022, mutta Vaasan hallinto-oikeus palautti asian 30.3.2023 uudelleen käsiteltäväksi, eikä korkein hallinto-oikeus antanut asiassa valituslupaa, jolloin hallinto-oikeuden päätös jäi voimaan.

Kajaanin Ampujat ry hakee ympäristölupaa nyt uudelleen muutettuna siten, että hallinto-oikeuden päätöksessä esitetyt asiat on otettu huomioon uudessa hakemuksessa. Toiminnan merkittävimmät vaikutukset ympäristöön ovat ammunnan aiheuttama melu ja panosten sisältämien raskasmetallien leviäminen ympäristöön. Kajaanin kaupungin omistamat maa-alueet sijaitsevat ampuradan pohjoispuolella ja radan vaikutukset ulottuvat siten kaupungin omistamille maille. Ympäristötekninen lautakunta on asiassa hallintosäännön mukaisesti toimivaltainen viranomainen antamaan maanomistajan lausunnon. Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto käsittelee hakemuksen ja kaupungin antaman lausunnon asiassa ympäristöviranomaisena.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214 112 tai etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta on tutustunut Kajaanin Ampujat ry:n ympäristölupahakemukseen ja esittää lausuntonaan, että ympäristöluvan myöntämisen ehdoksi asetettaisiin ampumaradan pohjoisimman ja pisimpään käytössä olleen Trap-radan poistaminen käytöstä. Kyseisen radan toiminnan aikana maastoon levinneiden raskasmetallien osalta tulisi lisäksi tehdä riskienarviointi ja sen perusteella mahdollinen puhdistussuunnitelma.

Päätös

Jäsen Tea Heikkinen esitti jäsen Anssi Mannisen kannattamana, että ympäristötekninen lautakunta antaa asiassa seuraavan lausunnon:

Ympäristötekninen lautakunta on tutustunut Kajaanin Ampujat ry:n ympäristölupahakemukseen ja esittää lausuntonaan, että ympäristölupa voidaan myöntää hakemuksen mukaisesti. Lisäksi ympäristötekninen lautakunta esittää, että ampumaradan pohjoisimman ja pisimpään käytössä olleen Trap-radan toiminnan aikana maastoon levinneiden raskasmetallien osalta tulisi lisäksi tehdä riskienarviointi ja sen perusteella mahdollinen puhdistussuunnitelma.

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyi jäsen Tea Heikkisen esityksen yksimielisesti.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §