Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 25.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Strategian toimeenpano; organisaatiorakenne ja johtamisjärjestelmä (KAO)

KAJDno-2024-534

Valmistelija

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Perustelut

Koulutusliikelaitoksen johtokunta on hyväksynyt 14.12.2023 koulutusliikelaitoksen strategian vuosille 2024-2026. Päivittämisen tavoitteena on ollut yhtenäisen ja yhdessä sovitun toimintakulttuurin vahvistaminen sekä organisaatiorakenteen perustan luominen, mikä tukee toimintakulttuurin toteutumista. Tavoitteena on ollut myös ulkoisen kilpailukyvyn ja sisäisen suorituskyvyn vahvistaminen toimintaympäristön muutoksissa ja hallitusohjelman toteutuksessa. 

Organisaatiorakennetta ja johtamisjärjestelmää on valmisteltu esihenkilöiden yhteistyönä vuoden 2024 alusta alkaen. Aineistona on käytetty strategiatyön yhteydessä henkilöstöltä toimintaan ja johtamiseen saatuja syötteitä sekä toimintaympäristön muutossignaaleita. 

Valmistelussa on otettu huomioon muun muassa yhteisjohtamisen edistäminen, oppilaitosten ja eri alojen välisen yhteistyön sekä Kainuun ammattiopistoa ja Kajaanin lukiota läpäisevien oppilaitoskohtaisten ja yhteisten toimintojen kehittäminen yhä systemaattisemmaksi. Keskeisiä tavoitteita ovat muun muassa esihenkilötyön, tiimitoiminnan ja aineryhmien kehittäminen sekä Kainuun ammattiopiston yksikkökokojen yhtenäistäminen siten, että voimavaroja voidaan kohdentaa opiskelija- ja työelämärajapintaan vahvistamaan koulutuksen vaikuttavuutta strategisten tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on myös, että henkilöstön fyysinen työpaikka pysyy nykyisenä. Henkilöstöä on kuultu eri tavoin valmistelun aikana, ja henkilöstö on vaikuttanut organisaatiorakenteeseen. 

Esitetään, että organisaatiorakenne ja johtamisjärjestelmä tulevat voimaan 1.8.2024. 

Koulutusliikelaitoksen organisaatiorakenne

Kajaanin kaupunki ylläpitää koulutuksenjärjestäjänä kahta oppilaitosta: Kajaanin lukiota ja Kainuun ammattiopistoa, jolla on toimipaikat Kajaanin lisäksi, Kuusamossa, Vantaalla ja Vuokatissa. Ammatillisen koulutuksen tulosalue muodostuu tulosyksiköistä ja lukiokoulutuksen tulosalue Kajaanin lukiosta. 

Kainuun ammattiopiston tulosalue muodostuu 10 tulosyksiköstä seuraavasti:

Koulutusalat
-    Hyvinvointi ja liikunta: sosiaali- ja terveys-, kasvatus- ja ohjaus- sekä liikunta-alat. Liikunta-ala toimii Vuokatissa.
-    Palvelualat: liiketoiminta-, kiinteistö- ja puhdistuspalvelu-, hius- ja kauneudenhoito-, musiikki- sekä media-alat
-    Luonto, matkailu, ravintola ja catering: luonnonvara-, matkailu- sekä ravintola- ja cateringalat
-    Tekniikka: ajoneuvo-, logistiikka- ja maanrakennusalat. Ajoneuvoala toimii myös Vantaalla.
-    Teknologia: sähkö-, ICT-, turva-, rakennus-, pintakäsittely-, talotekniikka, metalli- ja prosessialat
-    Kuusamo: liiketoiminta-, sosiaali- ja terveys-, ajoneuvo-, logistiikka-, sähkö-, rakennus-, matkailu-, ravintola- ja catering-, hius- ja kauneudenhoitoalat sekä tutkintokoulutukseen valmentava koulutus.

Toimintaa läpäisevät yksiköt
-    Oppimisen tuki ja yhteiset koulutukset: erityisopetus, opinto-ohjaus, suomi toisena kielenä, yhteiset tutkinnon osat ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. Lisäksi yksikkö toteuttaa Kohtaamo-toiminnan kummallekin oppilaitokselle.
-    Työelämäpalvelut: oppisopimus- ja koulutussopimustoiminta, työpaikkaohjaus, asiakkuudet ja Taitotehdas-toiminta. Lisäksi yksikkö toteuttaa markkinointi- ja viestintäpalvelut koko koulutusliikelaitokselle.
-    Opiskelijapalvelut: asuntola sekä kotoutumiskoulutuksen valmistelu ja vakiinnuttaminen. Lisäksi yksikkö toteuttaa opintotoimistopalvelut ja koordinoi yhteisöllisen opiskeluhuollon kummallekin oppilaitokselle.
-    Yhteiset toiminnot: kestävän kehityksen, laadunhallinnan ja pedagogiikan johtaminen ja koordinointi. Lisäksi yksikkö tuottaa tietojohtamisen ja laadunhallinnan prosesseja ja mittarointeja koko liikelaitokselle.

Tulosaluetta johtaa ammatillisen koulutuksen rehtori ja kutakin tulosyksikköä johtaa päällikkö. Lisäksi rehtori johtaa Yhteiset palvelut -tulosyksikköä.

Kajaanin lukion tulosalue muodostuu lukiokoulutuksen yleis- ja musiikkilinjoista, aikuislukiosta sekä aihe- ja kehittämisryhmistä. Tulosaluetta johtaa lukiokoulutuksen rehtori.

Edellä mainittujen lisäksi koulutusliikelaitoksessa toimii Hallinto- ja kehittäminen -tulosyksikkö, johon kuuluvat hallinto, kehittämis- ja kansainvälisyystoiminta, sisäinen valvonta, digipalvelut (ml. opiskelijahallintojärjestelmä) ja oppilaitosturvallisuuden kokonaisuus. Tulosyksikköä johtaa liikelaitoksen johtaja tehtävänsä yhtenä osana.

Koulutusliikelaitoksen johtamisjärjestelmä

Johtamisjärjestelmän tavoitteena on vahvistaa liikelaitoksen strategian ja operatiivisen toiminnan yhteyttä, yhteisjohtamista ja yhteistyötä sekä hyödyntää jatkuvan kehittämisen kehän ja oppivan organisaation mukaisia periaatteita toiminnan suuntaamisessa. Johtamisjärjestelmä pohjautuu Kajaanin kaupungin strategiaan, hallintosääntöön ja hallintosääntöä täydentäviin ohjeisiin, ellei laissa ole toisin säädetty, ja hallintosääntöä täydentävää liikelaitoksen toimintasääntöön, joka perustuu toisen asteen koulutusta ohjaaviin erityislakeihin. Toimintaa määräävät myös valtioneuvoston ja opetus- ja kulttuuriministeriön asetukset sekä Opetushallituksen velvoittavat määräykset. Johtaminen perustuu koulutusliikelaitoksen strategiaan, taloussuunnitelmaan ja talousarvioon sekä muihin koulutusliikelaitoksen johtokunnan päättämiin toimintaa ohjaaviin asiakirjoihin. Toimintaa ohjaavat liikelaitoksen strategiset, taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet sekä hyvä hallintotapa.

Toimeenpano

Organisaatiorakenteen ja johtamisjärjestelmän toimeenpano ovat osa koulutusliikelaitoksen strategian toimeenpanoa, jota valmistellaan esihenkilöiden ja henkilöstön yhteistyönä strategisten, taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi liikelaitoksen johtajan johdolla. Kainuun ammattiopiston yksiköiden päälliköiden rekrytointi suunnitellaan ja toteutetaan erillisen suunnitelman perusteella.

Tarvittavat visualisoinnit tehdään sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön. 

Lisätietoja asiasta antaa liikelaitoksen johtaja Anni Miettunen, puhelin 040 670 9640, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi(at)kao.fi,

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Johtokunta hyväksyy, että organisaatiorakenne ja johtamisjärjestelmä tulevat voimaan 1.8.2024. 

Päätös

Hyväksyi