Vuolijoen aluelautakunta, kokous 29.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Aloite muovipakkausten keräysastioiden sijoittamisesta Vuolijoen ja Otanmäen Rinki-keräyspisteisiin

KAJDno-2024-256

Valmistelija

  • Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi

Perustelut

Uuden jätelain erilliskeräysvaatimus on muuttanut muovipakkausten kierrätysmahdollisuuksia valtakunnallisesti.

Lakimuutoksen seurauksena velvoite erilliskeräyksestä on siirtynyt kunnille, jolloin yksityisille jäteyrityksille keräys ei ole enää kannattavaa liiketoimintaa. Yksityiset jäteyritykset ovat aiemmin tarjonneet muovipakkausten keräyspalvelua kiinteistöille Vuolijoen kuntaliitosalueella.

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi toteuttaa muovipakkausten erilliskeräystä Kajaanissa. Ekokympillä on myös velvollisuus tarjota bio- ja hyötyjätekuljetuksia erilliskeräysalueella, mikäli kiinteistön haltija sitä pyytää. Ekokympin erilliskeräysalueet ovat tarkkaan rajattuja alueita, jonka rajojen sisäpuolella kuntavastuullista bio- ja hyötyjätettä saa kerätä vain Ekokympin kilpailuttama urakoitsija.

Vuolijoen kuntaliitosalueella erilliskeräysalue on rajattu pääliikenneväylien varrelle ja taajamiin. Kierrätysmahdollisuudet ovat siten osin heikentyneet Vuolijoen kuntaliitosalueella. Vuolijoen alueella ei ole tällä hetkellä lainkaan muovipakkausten keräystä Rinki-keräyspisteillä. Siten osa alueen kylistä ja haja-asutuksesta jää kokonaan erilliskeräysalueen ulkopuolelle, jolloin ainoa vaihtoehto on kuljettaa muovipakkaukset keräyspisteeseen. Lähimmät muovipakkausten keräyspisteet sijaitsevat Kajaanissa (Entrinki, K-Citymarket, Prisma ja Tokmanni). Näihin matkaa kertyy Vuolijoelta yli 40 km, Otanmäestä yli 30 km, Ojanperältä yli 60 km.

Vuolijoen kuntaliitosalueella on asukkaita noin 1974, jolloin käyttäjäpohjaa on hyvin. Lisäksi alueella on vapaa-ajan asuntoja noin 548 kpl, mikä lisää keräyspisteiden käyttöä kesäaikaan. Alueen asukkaat ovat pitkään ja toistuvasti esittäneet toiveita muovipakkausten keräämisestä alueella.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi

Vuolijoen aluelautakunta esittää, että Vuolijoen ja Otanmäen Rinki-keräyspisteisiin sijoitetaan muovipakkausten keräysastiat.

Päätös

Hyväksyi.

Kierrätyksen järjestäminen kuntaliitosalueella vahvistaisi kierrätyskulttuuria ja sitouttaisi myös taajamien asukkaita muovinkierrätykseen ilman erilliskeräyksen kustannuksia. Haja-asutusalueella on esimerkiksi lapsiperheitä, joissa muovinkierrätystä on opeteltu vuosikausia. Nyt opit uhkaavat unohtua, kun kierrättämisestä on tehty liian vaikeaa.