§ 2 Kajaanin kaupungin henkilöstön Kiila-kuntoutuskurssit v. 2024-2025

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2024-305

Päätöspäivämäärä

29.2.2024

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 28 §

Kuvaus

Kajaanin kaupungin henkilöstölle työkyvyn tukemiseksi ja terveyden edistämiseksi on suunnitteilla järjestettäväksi Kiila-kuntoutuskursseja vuosille 2024 - 2025, yht. 2 kurssia.  

Kajaanin kaupungin henkilöstöpalvelut on hakenut kuntoutuskurssit (90731–90732) suoraan Kelalta ja kurssin järjestäjäksi on valittu Kelan palveluntuottajaverkostosta Rokuan Kuntoutus. Palveluntuottajan kanssa on järjestetty suunnittelukokous yhteistyössä työterveyshuollon ja kaupungin henkilöstöpalveluiden sekä työsuojeluorganisaation kanssa, jossa sovittiin tarkemmin kurssien sisällöistä ja  järjestämisestä. Kurssi koostuu ryhmäkokoontumisista (3 jaksoa) ja yksilöiden etätapaamisista (3–5 kertaa). Kuntoutuksen kohderyhminä ovat Kajaanin kaupungin ja liikelaitosten koko henkilöstö ml. esihenkilöt. Yhdelle kurssille osallistujamäärä on kahdeksan (8) henkilöä. Ensimmäinen kurssi on suunniteltu alkavaksi toukokuussa 2024 ja toinen kurssi syyskuussa 2024. Kursseista tiedotetaan Intrassa sekä Koulutusliikelaitoksen ja Lukion Intrassa. Työterveyshuolto tiedottaa ja suosittelee aktiivisesti kuntoutusta kuntoutukseen soveltuville asiakkailleen. Kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, kuntoutujan työ- ja toimintakyvyn edistämiseksi ja parantamiseksi sekä työelämässä jatkamisen edistämiseksi, työterveyshuollon, kuntoutujan ja esihenkilön yhteistyö on tärkeää ja välttämätöntä. 

Työkykyjohtamisen tueksi on v. 2023 päivitetty Työkyvyn aktiivisen tuen malli, jossa painopiste työ- ja toimintakyvyn edistämisessä on ennakoivassa ja edistävässä toiminnassa. Kuntoutus on yksi työ- ja toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä keino sekä tärkeä työkyvyttömyyttä ehkäisevä tekijä. Kuntoutuksen onnistumisessa kuntoutuja-asiakkaan lisäksi esihenkilöllä on tärkeä työkykyjohtamisen tehtävä. Kuntoutuja-asiakkaan ja esihenkilön yhteistyö edistää yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia, mutta kehittää myös esihenkilön työkykyjohtamisen osaamista, josta hyötyy sekä työyhteisö että organisaatio. Kuntoutuksesta saatavien kokemusten perusteella tavoitteena on kehittää kuntoutuksia työhyvinvoinnin edistämiseksi. 

KIILA-kuntoutus on kuntoutujalle palkallista. Työnantajan omavastuu kuntoutujan osalta on yksi työpäivä, sen jälkeen Kela korvaa työnantajalle 75 % työntekijän palkasta. Työterveyshuollon toimintasuunnitelman 2024-2026 päivityksen yhteydessä on huomioitu työnantajan KIILA-kuntoutuksen järjestäminen (mm. ryhmäkeskustelut), varmistaen KELA:n korvausten maksimointi.

Kajaanin kaupungin henkilöstöohjelman mukaisesti haluamme pitää huolta, jotta meillä on hyvinvoiva, osaava ja toimintakykyinen henkilöstö tuottamassa asiakaslähtöisiä palveluita kuntalaisille. Kuntoutuksen hyödyt näkyvät yksilön-, työyhteisön sekä koko organisaation tasolla, ja kuntoutuksella voi olla merkittävää taloudellista etua sairauspoissaoloja ja niistä aiheutuvia kustannuksia ehkäisevänä tekijänä.  

 

Päätös

Kajaanin kaupungin työntekijöille ja viranhaltijoille myönnetään palkallista virka- ja työvapaata ammatillisen KIILA - kuntoutuksen osallistumisen ajalle. 

 

Lisätietoja asiasta antaa sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen

Organisaatiotieto

Henkilöstöpalvelut