Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 28.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen tilinpäätös 2023

KAJDno-2024-95

Valmistelija

  • Heidi Manninen, Controller, heidi.manninen@kajaani.fi
  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin hallintosäännön 29 §:n mukaan liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on laatia toimintakertomus ja tehdä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä, sekä allekirjoittaa ja esittää tilinpäätös kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kuntalain 10 a luvun mukaiseksi perustetun kunnallisen liikelaitoksen tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot liikelaitoksen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Liikelaitoksen erillistilinpäätös yhdistellään kunnan tilinpäätöksessä. Liikelaitokset laativat tilinpäätöksen samassa laajuudessa kuin peruskaupunki. Liikelaitoksen johtokunnan allekirjoittaman tilinpäätöksen tulee olla valmis helmikuun loppuun mennessä.

Liikelaitoksen vuoden 2023 taloudellinen ja toiminnallinen tulos on hyvä.  KAO:n opiskelijavuosien kertymä oli 3010. Lukion painotettu opiskelijamäärä oli 577 mukaan lukien nuoret ja aikuiset. 

Koulutusliikelaitoksen suurin tuloerä olivat valtionosuudet, 33,9 M €, josta Kainuun ammattiopiston valtionosuus 29,8 M € ja Kajaanin lukion 4,1 M €. Vuoteen 2022 verrattuna Kainuun ammattiopiston valtionosuus kasvoi 4,2 % ja Kajaanin lukion valtionosuus 6,5 %. Liikevaihto oli 7,0 M €, josta suurimpana koulutusliikelaitoksen sisäiset tukipalvelujen vyörytystulot 5,0 M €. Liikevaihdon ulkoiset tuotot olivat yhteensä 1,9 M€. Muiden tuottojen toteuma 1,6 M € sisälsi pääosin hanketuloja ja avustuksia sekä muita pienempiä toimintatuottoja.

Materiaalien ja palveluiden ostot vuoden ajalta olivat yhteensä 13,3 M €, josta koulutusliikelaitoksen sisäiset vyörytysmenot 5 M€. Tukipalvelujen vyörytyskustannukset pysyivät edellisen vuoden tasolla. Vuoteen 2022 verrattuna materiaalien ja palveluiden ostot kasvoivat 8,8 %. Muun muassa materiaalien ja palveluiden hinnan nousut nostattivat kustannuksia.

Liikelaitoksen suurin kuluerä olivat henkilöstökulut. Henkilöstökulujen osalta koulutusliikelaitoksen talousarvioon oli varattu 21,4 M €. Henkilöstökulut olivat yhteensä 21,7 M €. Henkilöstömenot kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna 7,1 %.

Liiketoiminnan muut kulut olivat yhteensä noin 6,0 M €, josta suurin osuus olivat vuokrakulut (toimitilat, leasingit ja muut vuokrat 97 %). Liiketoiminnan muut kulut kasvoivat maltillisesti edelliseen vuoteen verrattuna 1,6 %. Toimitilojen vuokrakustannukset ovat kasvoivat edellisestä vuodesta 5,4 %. Leasinglaitteiden vuokrakustannukset kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna 8,1 %. Leasinglaitteiden määrä on kasvanut maksuttoman oppivelvollisuuden myötä.

Liikelaitoksen poistojen määrä oli 1,0 M €. Poistojen määrä on pienentynyt edelliseen vuoteen 4,4 %. Vuoden 2023 investointien toteuma oli 655,6 t €.

Kaupunginvaltuusto on asettanut koulutusliikelaitokselle vuodelle 2023 sitovana tavoitteena tuottovaatimuksen peruspääoman korosta sekä positiivisen tuloksen. Kumpikin tavoite saavutettiin. Liikelaitoksen varsinaisen toiminnan tulos on noin 0,5 M € ylijäämäinen ja rahoituserien ja varausten jälkeen liikelaitoksen tilikauden tulos on yhteensä 948 989,64 € ylijäämäinen. 

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen tilinpäätös 2023 on liitteenä.

Lisätietoja asiasta antavat liikelaitoksen johtaja Anni Miettunen, puhelin 040 670 9640, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi(at)kao.fi, controller Heidi Manninen, puhelin 044 7147 683, sähköposti etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta hyväksyy ja allekirjoittaa tilinpäätöksen 2023 sekä päättää, että tilikauden ylijäämä 948 989,64 € kirjataan taseen oman pääoman tilikauden yli-/alijäämä –tilille.  Johtokunta esittää tilinpäätöksen 2023 edelleen Kajaanin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi