Työllisyysjaosto, kokous 28.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Työllisyysjaoston talousarvio vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma 2025-2026

KAJDno-2023-660

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin tulos toteutui vuonna 2022 ylijäämäisenä 0,5 milj. euroa. Ylijäämäinen tulos saavutettiin, siitä huolimatta, että vuoden 2022 talousarvio oli alijäämäinen. Vuoden 2022 tulosta paransi merkittävästi Kainuun Soten ylijäämäinen tulos sekä Kainuunmeren työterveyshuollon myynnistä saatu myyntivoitto.  Kaupungin toimialat ja liikelaitokset saavuttivat taloudelliset tavoitteet ja toimintakulut toteutuivat kautta linjan arvioitua maltillisempina.

Vuoden 2023 muutettu talousarvio on -0,3 milj. euroa alijäämäinen ja taloussuunnitteluvuodet 2024–2025 myös selkeästi alijäämäisiä. Huhtikuussa julkaistujen verotuloennusteiden ja hyvinvointialueuudistuksen kuntien rahoituslaskelmien perusteella rahoituspohja on toteutumassa ennakoitua heikommin. Verotulot vähenevät talousarvioon nähden n. -2,0 milj. euroa. Valtionosuuksien arvioidaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Kajaanin kaupunki pyrkii hillitsemään toimintakatteen kasvua vuonna 2023 hyväksytyn talouden sopeuttamissuunnitelman avulla.

Kaupunginvaltuuston 28.3.2022 hyväksymän Kajaanin kaupunkistrategian 2023 - 2026 mukaisesti tasapainoinen talous varmistaa kaupungin elinvoiman. Kajaanin kaupungin talouden suunnittelua ohjataan seuraavilla talouden tavoitteilla:

- Toimintakatteen kasvu on pienempi tai yhtä suuri kuin verorahoituksen kasvu  
- Vuosikate kattaa poistot  
- Tilikauden tulos on positiivinen
- Investointien omarahoitusosuus on suurempi kuin 60 %
- Konsernin lainamäärä on pienempi tai yhtä suuri kuin valtakunnan keskiarvo

Lisäksi taloudenhoidon periaatteena on, että investoinnit perustuvat vahvaan harkintaan ja talouden kantokykyyn ja että konserniyhtiöissä toimitaan kuntakonsernin kokonaisetu huomioon ottaen. Yllä mainitut tavoitteet ohjaavat taloussuunnittelua. Taloudelliset tavoitteet saavuttamalla varmistetaan kestävä taloudellinen pohja pitkällä aikavälillä. 

Talousarvioraami vuodelle 2024 on valmisteltu vuoden 2023 veroprosenttien mukaisesti. Talousarvion valmistelussa käytetyt ennusteet verotulojen ja valtionosuuksien kehityksestä on arvioitu Verohallinnon ennakkotietojen ja Kuntaliiton valtionosuusennusteiden pohjalta. Saatavilla olevien ennusteiden perusteella kaupungin verotuloiksi vuonna 2024 on arvioitu 80,1 milj. euroa ja valtionosuuksia arvioidaan kertyvän 50,3 milj. euroa. 

Talousarvion laadinnan perusteita esitellään tarkemmin kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus

1. hyväksyy Kajaanin kaupungin talousarvioraamin ja liikelaitosten, tytäryhteistöjen ja kuntayhtymien tulostavoitteet vuodelle 2024.

2. hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025 - 2026 laadintaohjeen

3. ohjeistaa toimialoja ja liikelaitoksia toteuttamaan kaupunginvaltuuston hyväksymän talouden sopeuttamissuunnitelman toimenpiteitä tavoitteellisesti vuosille 2023 - 2026.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Taina Juntunen, Hallintosuunnittelija, taina.h.juntunen@kajaani.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan yhtenä tehtävänä on kuntalain mukaan valmistella ja tehdä esitys arvioinnin ja tarkastuksen talousarvioksi. Kunnanhallitus voi poiketa tarkastuslautakunnan esityksestä kunnan talousarvioesityksen yhteensovittamiseen liittyvästä perustellusta syystä.

Kaupunginhallitus on antanut kokouksessaan 6.6.2023 talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2026 laadintaohjeen. Laadintaohje on jaettu lautakunnan jäsenille oheismateriaalina.

Ulkoisen tarkastuksen hoitamiseen on varauduttu sopimuksen mukaisesti. Talousarviossa ja taloussuunnitelmassa on huomioitu tarkastuslautakunnan lakisääteinen tehtävä sidonnaisuusrekisterin pitämisessä (palveluiden ostot), lautakunnan kokouspalkkiot sekä koulutuksiin mahdollisesti liittyvät kulut.    

Taloussuunnittelussa on hyvä huomioida lautakunnan toimikauden päättyminen kesällä 2025 ja uuden toimielimen aloittamiseen liittyvät kulut; muun muassa kouluttautumistarpeet. 

Talousarvioehdotus vuodelle 2024 sekä ehdotus taloussuunnitelmaksi vuosille 2025-2026 on jaettu lautakunnan jäsenille liitteenä.
                     

Lisätietoja asiasta antaa hallintosuunnittelija Taina Juntunen, puh. 044 710 0212 tai sähköposti muodossa: etunimi.h.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Teemu Niva, teemu.niva@lh.kajaani.fi

Lautakunta hyväksyy ja lähettää talousarvioehdotuksen vuodelle 2024 sekä taloussuunnitelmaehdotuksen vuosille 2025-2026 kaupunginhallitukselle jatkovalmisteluun ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunkikonsernin talousarvio-ohje vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma 2025–2026 on käsitelty kaupunginhallituksessa 6.6.2022 120 §. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kaupungin toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet.

Työllisyysjaosto toteuttaa Kajaanin kaupungin hallintosäännön 26 § mukaisia tehtäviä talousarviovuonna 2024 sekä taloussuunnitelmakaudella 2025–2026.

Työllisyysjaoston talousarvio v.2024 oheisliitteenä

Palkkatukityöllistäminen

Palkkatyöllistämisellä hoidetaan kaupungin lakisääteinen työllistämisvelvoite eli työllistetään TE-toimiston osoittamat velvoitetyöllistetyt kokoaikaiseen puolen vuoden työsuhteeseen sekä palkkatukimäärärahaa käytetään pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työllistämiseen. Palkkatukityöllistämiseen esitetään varattavaksi yhteensä noin  957 679  euroa. Arvio työllistettävien määrästä palkkatuen avulla on noin 30-40 htv. Palkkatuen prosentuaalinen määrä muuttui 1.7.2023 lain uudistumisen myötä ja palkkatuen maksimäärä on palkkakuluista 70 prosenttia. Aiemmin palkkatukea saatiin hakea kaikista palkkauskuluista (m. lomarahat ja sivukulut). Nyt palkkatukea haetaan vain bruttopalkasta, jolloin valtion palkkatuen osuus todennäköisesti laskee. 

Avustukset

Avustuksiin (pl. työmarkkinatuen kuntaosuus) esitetään varattavaksi määrärahaa yhteensä 660 000 euroa. Kuntalisään esitetään varattavaksi noin 170 000 euroa. Kuntalisän käytön lisääminen on ollut yksi vaikuttavimmasta keinoista palkkatuen ohella kunnan työmarkkinatuen maksuosuuksien alenemiseen.  Kumppanuusyhdistysten työllisyysavustuksiin esitettään varattavan 200 000 euroa, Kumppaniksi ry:n avustukseen 250 000 euroa ja Klubitalo Tönärin avustukseen 30 000 euroa. Haku kumppanuusyhdistysten avustuksiin vuodelle 2024 voidaan aukaista, kun päätös talousarviosta on tehty työllisyysjaostossa. Päätökset kumppanuusyhdistysten avustusten jakautumisesta yhdistysten välillä, tehdään myöhemmin hakukierroksen jälkeen ehdollisena, mikäli esitetty talousarvio hyväksytään kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.

Hankkeet

Hankkeisiin esitetään varattavaksi 50 000 euroa. Määrärahalla voidaan rahoittaa ulkopuolisia hankkeita, jos siihen katsotaan olevan tarkoituksenmukaista myöntää kuntarahoitusta. Esimerkiksi määrärahaa voidaan myöntää TE-palveluiden siirron valmistelua tukevaan hankkeeseen tai kuntakokeilun kohderyhmälle suunnattuun hankkeeseen. 

Työllisyyspalvelut 

Tulosyksikköön varatulla määrärahalla maksetaan Kajaanin kaupungin työllisyyspalveluiden henkilöstön palkat, yhteensä 5,5 htv. (Työllisyyspäällikön, työllisyysohjaajien sekä palveluohjaajan palkka- ym. kustannukset) Henkilöstö hoitaa myös lain mukaisia monialaisen palvelun piirissä olevia asiakkaita ja työllisyyspäällikön tehtävään kuuluu lisäksi Kainuun kuntakokeilun koordinointi ja osaltaan TE-palveluiden siirron valmistelu paikallistasolla. Työllisyyspäällikön palkan osuudesta 0,5 htv osuus menee kansainvälisten palveluiden kustannuspaikalta kansainvälisten palveluiden johtajan palkkakuluina. 

Työmarkkinatuen kuntarahoitusosuus

Työmarkkinatuen kuntarahoitusosuuteen esitetään varattavaksi 2,2 milj.euron suuruinen määräraha. Vuoden 2023 talousarvioon tarkoitukseen varattiin 2,3 milj.euroa.

Työllisyyspalveluiden talousarvioon 2024 arvioidaan kertyvän yhteensä toimintatuottoja 472 735 ​​​​​€ ja toimintakuluja -4 201 777​​​​​​ €. Työllisyyspalveluiden toimintakate vuodelle 2024 on -3 729 042 €.  (TA2023 - 3 826 355 €)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Työllisyysjaosto hyväksyy talousarvion vuodelle 2024 sekä esittää sen edelleen Kajaanin kaupunginhallituksen että kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Päätös

Hyväksyi.