Kuvaus
Otanmäki Mine Oy on toimittanut Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ilmeniitin talteenottohankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman. Kainuun ELY-keskus on pyytänyt Kajaanin kaupungilta lausuntoa ohjelmasta. Oma lausunto on pyydetty myös kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta, ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolta. Jaosto on hyväksynyt lausuntonsa kokouksessaan 16.8.2023.
Kyseessä on uudenlainen hanke, jossa vanhan kaivoksen jätealueen sisältämää kaivannaisjätettä hyödynnetään mineraalien talteen ottamiseksi. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan Otanmäki Mine Oy:n ilmeniitin talteenotto -hankkeen toteuttamisen ja sen toteuttamatta jättämisen vaikutuksia ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain ja asetuksen mukaisesti. Hankkeesta vastaava on sopinut yhteysviranomaisena toimivan Kainuun ELY-keskuksen kanssa, että hankkeelle toteutetaan YVA-menettely, vaikka hanketta ei olekaan mainittu YVA-lain liitteessä 1.
Ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) on arvioinnin työohjelma, jossa on esitetty tiedot arvioitavasta hankkeesta, sen vaihtoehdoista, kuvaus ympäristön nykytilasta, suunnitelma arvioitavista ympäristövaikutuksista ja niiden selvittämisestä sekä arviointimenettelyn järjestämisestä. Tarkennetut suunnitelmat sekä ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset kootaan arvioinnin yhteydessä laadittavaan ympäristövaikutusten arviointiselostukseen (YVA-selostus). YVA-selostus laaditaan YVA-ohjelman ja yhteysviranomaisen siitä antaman lausunnon mukaisesti.
Hankkeen keskeisimmiksi ympäristövaikutuksiksi arvioidaan alustavasti toiminnan aiheuttamat vaikutukset liikenteeseen ja sitä kautta lähialueen melutasoihin, vesistö- ja maisemavaikutukset sekä vaikutukset väestön elinoloihin ja viihtyvyyteen (sosiaaliset vaikutukset). Vaikutukset ja niiden suhteellinen merkittävyys toisiinsa nähden tarkentuu YVA-menettelyn aikana.
Hankekuvaus
Otanmäki Mine Oy suunnittelee ilmeniitin talteenottohanketta Kajaanin Otanmäen vanhan kaivoksen rikastushiekka-altaan ympäristöön. Rikastushiekka-allas on kooltaan noin 145 hehtaaria ja se sijaitsee noin kaksi kilometriä Otanmäen taajamasta pohjoiseen. Talteenottotoiminnan arvioitu kestoaika on 6-7 vuotta.
Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ilmeniittiä ja magnetiittia hyödyntämällä Otanmäen vanhan kaivoksen alueelle varastoitua rikastushiekkaa. Rikastushiekka-altaaseen sijoitettu hiekka sisältää taloudellisesti kannattavia määriä hyödyntämättömäksi jääneitä malmimineraaleja, kuten magnetiittia, ilmeniittiä ja pyriittiä. Hankkeessa rikastetaan rikastushiekan sisältämä ilmeniitti sekä toimitetaan rikastuksen sivutuotteena muodostuvaa magnetiittia terästeollisuuteen ja hiekka- ja sorajakeita maanrakennukseen.
EU komissio antoi keväällä 2023 kriittisiä raaka-aineita koskevan asetuksen, jossa se on listannut niin sanotut kriittiset sekä taloudellisesti erittäin merkittävät ja merkittävät metallit ja mineraalit. Asetuksen taustalla on Euroopan vahva riippuvuus tuonnista, joka on usein peräisin yhdestä EU:n ulkopuolisesta maasta, jolla on lähes monopoliasema toimitusketjussa raaka-aineen louhinnan ja / tai jalostuksen osalta. Kriittisten raaka-aineiden kysyntä kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi, johtuen mm. vihreän siirtymän toimenpiteiden implementoinnista. Titaanimetalli on luokiteltu sekä strategiseksi että kriittiseksi raaka-aineeksi; titaanimetallia valmistetaan ilmeniitistä.
Otanmäki Mine Oy:n hanke edistää kestävää kiertotaloutta vähentämällä olemassa olevan jätteen määrää ja korvaamalla primäärisiä raaka-aineita. Hankkeessa pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti rikastusprosessissa syntyvät jätejakeet ja sivuvirrat. Hanke edistää samalla myös Suomen tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
Hankkeen toteutus
Hankealueelle tullaan rakentamaan ilmeniitin talteenottoa varten uusi rikastamo ja välivarasto. Sähkönsyöttöä varten alueelle hankitaan muuntaja, joka tullaan kytkemään hankealueen vieressä kulkevaan 110 kV sähkölinjaan. Rikastamon läheisyyteen hankintaan myös propaanitankki ja propaanin syöttöön tarvittavat laitteistot. Alueelle ei rikastamon lisäksi rakenneta välttämättä muita kiinteitä rakenteita, vaan esim. toimisto- ja sosiaalitilat voidaan toteuttaa siirrettävillä tilapäisillä rakennuksilla. Otanmäki Mine Oy omistaa myös tiloja vanhalla kaivosalueella, jotka voivat olla käytettävissä tässä hankkeessa.
Alueelle ei ole tarpeen rakentaa uutta tiestöä, vaan liikenne ohjataan olemassa olevia tieyhteyksiä pitkin. Olemassa olevia vesien purku-uomia perataan tarvittavilta osin auki ja tarvittaessa rakennetaan uutta ojastoa.
Prosessiin joudutaan mahdollisesti ottamaan ajoittain korvaavaa raakavettä Otanmäen lintuvesialtaasta, mikäli alueellisen sadannan kautta tulevaa vettä ei voida varastoida riittävästi prosessikierron vesialtaisiin. Hankealueelta joudutaan alustavan arvion mukaan johtamaan vesistöön vain sellainen määrä ylijäämävesiä, joka on tullut hankealueen vesitaseeseen sadannan tai lumen sulamisen kautta. Hankkeessa tullaan pyrkimään mahdollisimman tehokkaaseen sisäiseen vesikiertoon ja hankkeessa otetaan käyttöön tarvittava vesienkäsittely, joilla pintavesiin kohdistuvia päästöjä voidaan pienentää niin, että niistä ei aiheudu ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.
Maaperään, pohjamaahan sekä pohjavesiin kohdistuvat päästöt muodostuvat vanhalta rikastushiekka-altaalta sekä uusilta rakennettavilta läjitysalueilta ja vesivarastoaltailta. Hankkeen eri vaihtoehdoissa toteutetaan eri sijainteihin läjitysalueita sekä vesienkäsittelyaltaita, joille tarkastellaan erilaisia pohjarakenteita. Läjitysalueiden suoto- ja valumavesien talteenotto suunnitellaan niin, että käsittelyä vaativat vedet voidaan palauttaa takaisin prosessivesikiertoon tai ohjata suoraan vesienkäsittelyyn.
Toiminnassa muodostuu hajapölypäästöjä, joiden määrä ja vaikutusalue riippuvat sääolosuhteista, rikastushiekka-altaalla tapahtuvasta hiekan käsittelystä ja kuljetuksista. Ilma- ja pölypäästöjen ei arvioida aiheuttavan ilmaan sellaisia vaikutuksia, joilla olisi ympäristö- tai terveysvaikutuksia. Pölypäästöjä voidaan hallita tarvittaessa kastelulla ja pölynsidonnalla sekä erilaisilla rakenteilla, esim. katetut varastot.
Rikastamon toiminnasta ja laitteista aiheutuu melua, mutta melua aiheuttavat laitteistot tullaan sijoittamaan pääosin rakennusten sisälle. Toiminnassa aiheutuva tärinä arvioidaan lähtökohtaisesti vähäiseksi. Rikastamolla tärinää aiheuttavat toiminnot voidaan tarvittaessa vaimentaa sijoittamalla tärinää aiheuttavat laitteet joustaville alustoille.
Arviointiohjelmaan ja sitä koskevaan kuulutukseen voi tutustua verkossa osoitteessa https://www.ymparisto.fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/otanmaki-mine-oyn-ilmeniitin-talteenottohanke-kajaani.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi
Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan, että Otanmäki Mine Oy:n suunnittelema hanke vanhan kaivoksen jätealueen sisältämän kaivannaisjätteen hyödyntämisestä toteuttaa hyvin kriittisiksi luokiteltujen raaka-aineiden omavaraisuuden ja kiertotalouden edistämisen tavoitteita. Hankkeella on myönteinen vaikutus alueen työllisyyteen ja elinvoimaan.
Talteenottotoiminnan arvioitu kestoaika 6-7 vuotta on asukkaiden elinoloihin kohdistuvia vaikutuksia ajatellen kohtuullinen. Hankealue sijaitsee lähellä Otanmäen taajamaa, jonka lisäksi hankkeen purkuvesillä voi olla vaikutuksia alapuolisen vesistön ranta-asutuksen elinoloihin. Hankkeen vaikutuksista korostuvat nimenomaan ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen liittyvät sosiaaliset vaikutukset. Menettelyssä tulee mahdollisuuksien mukaan huomioida hankkeen yhteisvaikutus lähialueen muiden toimintojen, mm. lähialueelle suunnitteilla olevien useiden tuulivoimahankkeiden kanssa. Vesienkäsittelyssä täytyy huomioida Otanmäen lintuvesialtaan asettamat vaatimukset.
Päätös
Hyväksyi.
Ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen oli asiantuntijana kokouksessa asian käsittelyn ajan.