Kaupunginhallitus, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 160 Arctic Lakeland Charter -hanke

KAJDno-2023-806

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Sotkamon kunta on saanut Kainuun Liiton rahoituksen Arctic Lakeland Charter hankkeelle. Kajaanin kaupunki on antanut hankkeelle kuntarahoitussitoumuksen. Kuhmon kaupunki osallistuu myös hankkeeseen. Hankkeen päätavoitteena on Charter lomalentoliikenteen käynnistäminen yhteistyössä charter toimijoiden kanssa sekä suorien kansainvälisten lentoyhteyksien monipuolistaminen Arctic Lakeland alueelle. Tavoitteena on myös lomalentopakettien kehittäminen vastaamaan kansainvälistä sekä kohdemarkkinaista kysyntää.

Kansainvälisiä suoria yhteyksiä tai charter-liikennettä ei matkailun osalta ole ollut Kainuuseen pitkään aikaan. Vuonna 2021 neuvoteltiin Chartereista Venäjältä, Ukrainasta ja Saksasta / Vianova. Maaliskuussa 2022 järjestettiin Vuokatissa EYOF, Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaalit ja joukkueita kuljettavia chartereita laskeutui seuraavasti: Enter Air / Puola, Austrian Airways / Itävalta, LOT/ Puola ja Trade Air / Kroatia. Helmikuussa 2023 saapui historian ensimmäinen matkailija Charter Ranskasta. Saapuneiden chartereiden osalta huomioitavaa, että alueen palvelut toimivat, samoin maapalvelut kentällä.

Kajaanin lentoaseman matkailuliikenteen kehittämisessä on merkittävä potentiaali. Arctic Lakeland matkailualueen vahvuuksia lentoliikenteen kehittämisen näkökulmasta ovat mm. kansainvälisesti houkutteleva matkailualue ja markkinoilla uusi kohde, matkailu infrastruktuuri on laadukasta ja sijaitsee lähellä lentoasemaa. Arctic Lakeland on tiivis matkailukohde, jossa matkailijoille tarjottavat palvelut ovat lähellä tosiaan, omaavat kilpailukykyiset hinnat ja ovat auki ympärivuotisesti. Lisäksi tuotteet, paketit sekä yhteistyökumppanuudet ovat jo olemassa, mutta niitä tulisi kehittää tietyille päämarkkinoille sekä charter-tuotantoon ja etenkin tuoda olemassa oleva tarjonta esille. Arctic Lakeland matkailumarkkinoinnin verkostoyhteistyötä on tehty jo neljä vuotta, ja vahvuutena alueella on seitsemän erilaista matkailukohdetta, jotka täydentävät omalla tarjonnallaan kuvaa monipuolisesta matkailualueesta; Ukkohalla, Paljakka, WildTaiga, Suomussalmi, Kuhmo, Kajaani-Oulujärvi ja Vuokatti.

Charter-hankkeessa voidaan jatkaa tammikuuhun 2024 jatkuvan KAMK:n Suorat kansainväliset lentoyhteydet  -hankkeessa aloitettua työtä suorien lomalentojen saamisessa Kainuuseen Lapin ja Kuusamon tavoin. Hankkeessa tehdään Arctic Lakeland Finland business case mahdollistamaan Kainuun kv. matkailun tuotteiden myynti ja markkinointi kansainvälisille lentoyhtiöille, charter- sekä reittioperaattoreille, ulkomaisille yksittäisille matkanjärjestäjille sekä ulkomaisille kv. matkailun tukkumyyjille. Kaupunki rahoittaa Suorat kansainväliset lentoyhteydet -hanketta 14.000 eurolla, sekä tuki Kajaanin kehittämisrahasta KAMK:lle myönnetyllä 12.000 euron toiminta-avustuksella hankkeen osallistumista Routes Europe 2023 tapahtuman osallistumiskustannuksiin toukokuussa Puolassa. Routes tapahtuma on ilmailualan tärkein foorumi tavata lentoyhtiöitä ja lentoasemaoperaattoreita eri maista, ja solmia kontakteja. Kainuusta ei ole aiemmin osallistuttu tapahtumaan.

Charter-hankkeelle on 22.000 euron varaus talousarviossa 2023. Koska hanke ei käynnistynyt vielä kevään aikana niin varauksesta myönnettiin Suorat kansainväliset lentoyhteydet  -hankkeen kuntarahoitusosuus. Charter-hankkeen vuoden 2023 kaupungin kuntarahoitusosuus 8.500 voidaan myöntää samasta viestinnän ja markkinoinnin talousarviokohdasta.  Kaupungin kuntarahoitusosuus hankkeelle on yhteensä 49 000 euroa. Vuonna 2023 Kajaanin kaupungin rahoitusosuus on 8 500 euroa, vuonna 2024 16 000 euroa, vuonna 2025 16 000 euroa ja vuonna 2026 8 500 euroa. Kaupungin rahoitusosuus on samansuuruinen kuin Sotkamon. Kuhmon rahoitusosuus on hieman pienempi. Hankkeen koko kuntarahoitus vuonna 2023 on 20 500 euroa, vuosina 2024 ja 2025 42 000 molempina 42 000 euroa ja 22 000 euroa vuonna 2026, mikä on 20 % hankkeen kokonaisrahoituksesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan yhteistyösopimuksen Sotkamon kunnan kanssa Arctic Lakeland Charter -hankkeeseen osallistumisesta ja myöntää Sotkamon kunnalle vuoden 2023 kuntarahoitusosuutena 8.500 euroa talousarviokohdasta 2911040401 markkinointi ja viestintä ja varautuu hankkeen kuntarahoitusosuuksiin talousarviossa 2024 ja taloussuunnitelmassa 2025-2026.                 

 

Päätös

Hyväksyi.

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Tiedoksi

Sotkamon kunta