§ 6 Kelkka Kainuu -hanke, Moottorikelkkamatkailusta lisää liiketoimintaa Kainuun yrityksille

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-807

Päätöspäivämäärä

11.8.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 17 §

Kuvaus

Matkailu on yksi Kainuun kärkitoimialoista. Sen merkitys on suuri kaikissa kunnissa työn ja tulojen tuojana. Keskeisiä matkailun vetovoimatekijöitä ovat Kainuussa erilaiset aktiviteetit, joista suuri osa tapahtuu luontoympäristössä. Yksi näistä matkailuaktiviteeteistä on moottorikelkkailu, joka talviaikaan vetää Kainuuseen matkailijoita reiteille ja vapaan kelkkailun alueille.

Kelkka Kainuu -hanke on jatkoa aikaisemmille matkailun kehittämistoimille, joita on tehty Arctic Lakeland- konseptin rakentamisen ympärillä. Samalla hanke on jatkoa KAMORE-hankkeelle, jossa Kainuun kunnat kehittivät moottorikelkkailureittejä. Hanke koostuu kuudesta erillisestä työpaketista (kysyntä- ja tarjontakartoitus sekä karttasovellukset, moottorikelkkamatkailun sisällöt ja markkinointi, reittien kävijäseuranta, moottorikelkkamatkailun tulevaisuuden kehittämistarpeiden tarkastelu, viestintä ja projektihallinto).

Hanketta on valmisteltu Kainuun kuntien ja KAMK:n yhteisessä kuntapalvelussa. Keskusteluja hankkeesta on käyty myös Kainuun liiton sekä muutamien moottorikelkkailua matkailupalveluna tarjoavan yritysten kanssa.

Hankkeen päätavoitteena on Kainuun moottorikelkkailumatkailun kasvattaminen niin, että se tuo lisää työtä ja tuloja Kainuuseen. Kohderyhmänä hankkeessa ovat ensisijaisesti kotimaiset asiakkaat, mutta hankkeessa tuotetaan markkinointitoimenpiteitä ja -materiaalia myös kansainvälisille matkailijoille.

Hankkeen kohderyhminä ovat kainuulaiset yritykset, joiden liiketoimintaan moottorikelkkailu tuo tuloja suoraan tai välillisesti. Matkailuyritysten ohella kelkkailusta lisätuloja saavat myös vähittäis- ja erikoiskaupat, huoltoasemat ja korjaamot. Parantuvat palvelut hyödyttävät myös paikallisia kelkkailijoita. Hankkeen pääfokuksessa ovat kotimaiset yksittäiset moottorikelkkailijat ja yritysasiakkaat.

Hanke toteutetaan 1.9.2023 - 30.6.2025 välisenä aikana. Hankkeen hallinnoijana on Kajaanin ammattikorkeakoulu. Kainuun kunnat ovat mukana hankkeen ohjausryhmässä sekä rahoittamassa hanketta. Hanke on EAKR-rahoitteinen. Kokonaiskustannusarvio hankeajalta on 181 333, 77 euroa.

Päätös

Kaupunki osallistuu Kelkka Kainuu -hankkeen rahoitukseen vuonna 2023 summaltaan 695,70 eurolla, 2087 eurolla vuonna 2024 ja 1217,40 eurolla vuonna 2025 (kp-tili 446001, kust.paikka 2911000401).

 

Lisätietoja asiasta antaa kaupunginjohtaja Jari Tolonen, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Jari Tolonen

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut