§ 19 Verkkosivuston analytiikkatyökalun hankinta

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-829

Päätöspäivämäärä

30.6.2023

Päätöksen tekijä

Hallintojohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 69 a §

Kuvaus

Menettely

Google Analytics ei täytä tietoturva- tai tietosuojakriteereitä, eikä ole enää kunnille suositeltu ratkaisu verkkosivujen analytiikkaratkaisuksi. Uusia parempia vaihtoehtoja kartoitettiin yhdessä kaupungin moniammatillisen tiimin kesken, johon kuului tietohallinnon, viestinnän sekä tietoturvan edustajat. Sopivaksi ratkaisuksi valikoitu mm. Suomen kyberturvallisuuskeskuksenkin hyödyntämä Matomo Analytics.  

Matomo Analytics on uusiseelantilainen avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkosivuston analytiikan työkalu, jossa verkkosivukäyttäjien yksityisyyden suojaamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Matomo Analyticsin avulla voidaan välttää henkilötietojen kerääminen verkkosivustolta sivustoanalytiikan yhteydessä. Matomoa voi käyttää ilman evästeitä, jolloin palvelua varten ei tarvitse kysyä käyttäjältä lupaa kerätyn datan ollessa täysin anonyymia.

Kerätty analytiikkadata säilyy organisaation omassa omistuksessa Matomon pilvipalvelussa EU:n sisällä. Matomon avoimen lähdekoodin lähestymistapa on GDPR-vaatimusten mukainen ja se takaa analytiikkaratkaisun käyttäjälle täyden kontrollin omaan dataansa. Toisin kuin Google Analyticsia käytettäessä, Matomossa kukaan ulkopuolinen taho ei hyödynnä kerättyä dataa esimerkiksi markkinointitarkoituksessa.

Tarjoukset Matomo analyticsin käyttöönotosta Kajaanin verkkosivustoilla pyydettiin kirjallisesti kolmelta toimittajalta sähköpostitse. Toimittajat olivat Liana Technologies, Karhu Helsinki ja Hopkins. Hankintaprosessiin kuului myös ennen tarjouksen pyytämistä palvelun esittelytapaaminen Teamsin kautta kaikkien toimittajien kanssa. Prosessin aikana muodostui käsitys siitä, että hankintaan kuuluu kaksi osa-aluetta: 1. Pilvipalveluna tilattava Matomo-työkalu, joka tilataan suoraan Matomolta sekä 2. Työkalun käyttöönotto Kajaanin verkkosivustoilla. Vaihtoehtona oli myös hankkia ratkaisu, jossa käytettäisiin on-premise -palvelinta datan säilyttämiseen Matomon pilvipalvelun sijasta, mutta palvelun kustannus olisi tällöin huomattavasti korkeampi.  

Verkkosivujen analytiikkaratkaisun lopullisena valintakriteerinä oli hinta, joka koostuu pilvipalveluna hankittavan Matomon kuukausikustannuksesta n. 100€/kk sekä eri toimittajalta hankittavasta Matomo-käyttöönottoprojektista sisältäen käyttökoulutuksen n. 4 000 € (alv 0%).

Päätösen perusteet

Päätöksen perusteena on verkkosivujen analytiikkaratkaisun soveltuvuus Kajaanin kaupungin tarpeisiin. Suoritetun vertailun perusteella Kajaanin kaupungin Sopimustoimittajiksi on näin ollen valittu: Karhu Helsinki Oy sekä Matomo Analytics.

Hankinnasta tehdään kirjallinen hankintasopimus Karhu Helsinki Oy:n kanssa ja Matomon työkalu hankitaan verkkopalvelusta. Sopimus allekirjoitetaan hankintapäätöksen saatua lainvoiman ja sopimus päättyy ilman erillistä irtisanomista sopimuskauden päättyessä.

Lisätietoja antaa: Mija Korhonen, milja.korhonen@kajaani.fi

Päätös

Verkkosivujen analytiikkaratkaisu Matomo Analytics hankitaan Matomo Analyticsilta ja sen käyttöönottoprojekti Karhu Helsinki Oy:ltä. Hankinnan kokonaisarvo laskettuna neljälle vuodelle on n. 9 800€ (alv 0%). 

Matomo analytics -palvelu on käytössä toistaiseksi. Sen kuukausihinta on n. 100 € (alv 0%).   

 

Allekirjoitus

Tuija Aarnio, hallintojohtaja

Organisaatiotieto

Talouspalvelut