Sivistyslautakunta, kokous 31.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Teppanan koulun lakkauttaminen 1.8.2024 alkaen

KAJDno-2023-139

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyrki Komulainen, Henkilöstöjohtaja, jyrki.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jyrki Komulainen, Henkilöstöjohtaja, jyrki.komulainen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

Jyrki Komulainen, Henkilöstöjohtaja, jyrki.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelmassa (2023-2026) on suunnitelma perusopetuksen kouluverkosta ja mahdollisesti lakkautettavista kouluista. Teppanan koulu on suunnitelmassa kaavailtu lakkautettavaksi 31.7.2024. Ennen kuin koulun lakkauttaumisen asia varsinaisesti ratkaistaan, on sen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista neuvoteltava yhteistoimintamenettelyssä. 

Työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa kunnassa ja hyvinvointialueella koskevan lain (449/2007) 4 §:n mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään sellaiset asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös asiat, jotka koskevat palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita,  jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeen luovutusta. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia sekä taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista. 

Yhteistoimintamenettely on tarkoitus käydä läpi kevään 2023 aikana. Yhteistoimintamenettelyn jälkeen asiasta päättää kunnan toimivaltainen viranomainen.  

Teppanan koulun lakkauttamiseen liittyvää yhteistoimintamenettelyä koulun lakkauttamisen prosessin yhtenä muotovaatimuksena on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 1.2.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Teppanan koulun lakkauttamiseen liittyvän yhteistoimintamenettelyn.

Päätös

Hyväksyi.

Henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Valmistelija

  • Päivi Rissanen, Perusopetuksen tulosalueen johtaja, paivi.rissanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunginvaltuusto on 12.12.2022 hyväksynyt talousarvion vuodelle 2023. Talousarvioon sisältyy talouden sopeuttamissuunnitelman yhtenä toimenpiteenä Teppanan koulun lakkauttaminen 1.8.2024 alkaen. Kajaanin kaupungin hallintosäännön 27 § Sivistyslautakunta, kohta 11 mukaan sivistyslautakunta päättää tulosyksikköjaosta sekä tulosyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Sivistyslautakunta on käynnistänyt Teppanan koulun mahdollista lakkauttamista koskevan prosessin ilmoittamalla asian vireilläolosta ja kuntalaisten mahdollisuuksista vaikuttaa asiaan julkaisemalla julkinen kuulutus 5.4.2023 Koti-Kajaanissa ja Kajaanin kaupungin kotisivuilla.

Kajaanin kaupungin perusopetuksen oppilasmäärä vähenee voimakkaasti. Lukuvuodesta 2022 - 2023 lukuvuoteen 2030 - 2031 perusopetuksen oppilasmäärän ennakoidaan laskevan noin 3770 oppilaasta miltei tuhannella oppilaalla. Arvio ei sisällä valmistavan opetuksen oppilaita, joita tällä hetkellä on noin 120. Vaikka valmistavan opetuksen oppilasmäärä otettaisiin mukaan oppilasennusteeseen, tämä loiventaisi oppilasmäärän laskua vain vähän. Oppilasmäärän vähenemisellä on heikentävä vaikutus kaupungin saamaan opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuuteen. Perusopetuksen oppilasmäärän ja rahoituksen vähentyessä on päädytty etsimään rakenteellisia säästöjä talouden tasapainottamiseksi.

Teppanan koulussa on lukuvuonna 2023 - 2024 yhteensä 95 oppilasta ja määrä on aleneva. Teppanan koulurakennus on joko peruskorjaus- tai uudisrakennustarpeessa. Peruskorjaus maksaisi arviolta 7,4 miljoonaa euroa. Uudisrakennus tulisi maksamaan arviolta 10,8 miljoonaa euroa. Kun Teppanan koulun oppilaat voidaan sijoittaa toisiin perusopetuksen kouluihin, toimintaa tiivistämällä vältytään peruskorjaus- tai uudisrakennuskustannuksilta ja saadaan aikaan myös koulun toiminnasta aiheutuvien kustannusten säästöjä. 

Teppanan koulun oppilaat voidaan sijoittaa Teppanan koulun lakkauttamisen jälkeen neljään eri kouluun (Kätönlahden koulu, Seminaarin koulu, Keskuskoulu ja Nakertajan koulu). Tämä tarkoittaa vuositasolla noin 4 - 5 opettajan sekä 2 koulunkäynninohjaajan palkkauskulujen säästymistä. Muita lakkautettaessa säästyviä kustannuksia ovat kiinteistönhoitoon sekä ateria- ja puhtaanapitopalveluihin liittyvät kustannukset. Teppanan koulun käyttötalouden kustannuksista arvioidaan syntyvän vuoteen 2030 mennessä arviolta 3 388 000 euron säästöt.

Teppanan koulun mahdollisen lakkauttamisen vaikutuksia kaupunkistrategian toteuttamiseen, vaikutuksia kuntalaisten hyvinvointiin, lapsivaikutuksia, yritysvaikutuksia, vaikutuksia talouteen, vaikutuksia kuntaorganisaatioon, henkilöstövaikutuksia sekä ympäristövaikutuksia on arvioitu EVA-arvioinnilla, joka on liitteenä. Teppanan koulun lakkauttamisella on suurimmat vaikutukset talouteen. Myös oppilaiden kannalta koulun vaihtuminen on merkittävä muutos.

Teppanan koulun henkilöstöä koskeva yhteistoimintamenettely toteutettiin 14.3. - 3.4.2023. Jokaiselle vakinaisessa palvelussuhteessa olevalle työntekijälle ja viranhaltijalle voidaan osoittaa työtä omasta organisaatiosta.

Huoltajille ja oppilaille sekä kuntalaisille on järjestetty päätöksen valmisteluun liittyvä kuulemistilaisuus maanantaina 17.4.2023 Teppanan koululla. Tilaisuudessa on esitetty kysymyksiä ja näkemyksiä asiasta. Muistio kuulemistilaisuudesta on liitteenä.

Kuntalaisilla on ollut mahdollisuus esittää näkemyksensä, mielipiteensä ja kysymyksensä myös kirjallisesti toimittamalla ne Kajaanin kaupungin kirjaamoon 30.4.2023 mennessä. Kirjaamoon on saapunut määräajassa yksi sähköpostilla esitetty näkemys. Kirjaamoon on toimitettu myös Teppanan koulun eri luokkien oppilaiden näkemyksiä, ajatuksia ja kysymyksiä opettajiensa kirjaamina. Edellä mainittu materiaali on oheismateriaalina. Koulun lakkauttamisessa ei ole hallintolain tarkoittamia asianosaisia, joten varsinaisia asianosaiskuulemisia ei tarvitse järjestää.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Sivistyslautakunta päättää, että Teppanan koulu lakkautetaan 1.8.2024 alkaen.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.