Sivistyslautakunta, kokous 31.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Valtuustoaloite: Opettajien määräaikaisten viransijaisuuksien kesäkeskeytyksen palkka ja 2-vuotisen kokeilun aloittaminen

KAJDno-2023-634

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettujen Karoliina Kuvajan (vihr.) esittämä sekä Silja Keräsen (vihr.) ja Mikko Alakärpän (vihr.) allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Opettajien määräaikaisten viransijaisuuksien kesäkeskeytyksen palkka

Koska perusopetuksen opettajilla on vuodessa kesäkeskeytys, opettajien palkat jyvitetään niin, että kesäkeskeytyksen palkan eteen tehdään työ koulun lukuvuoden aikana. Opettajat, jotka ovat esimerkiksi virkavapaalla tai vanhempainvapaalla, ovat oikeutettuja palaamaan työhönsä kesän opetuksettoman ajan alussa ja saamaan kesäajalta palkan. Määräaikaisen viransijaisen työsopimus päättyy silloin lukukauden loppuun, eikä hän käytännössä saa palkkaa kaikesta tekemästään työstä, kun palkan maksu ohjautuu palaavalle viranhaltijalle.

Toiset kaupungit ovat päättäneet maksaa kesäajan palkan sekä sijaiselle että viranhaltijalle, koska sijaiselle maksamatta jättäminen on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Jos sijaiselle ei makseta, johtaa se suoraan siihen, että määräaikaisiin viransijaisuuksiin, jotka päättyvät lukuvuoden loppuun, on haastavaa saada hakijoita.

Mikään ei estä nykytilanteessa työnantajaa maksamasta palkkaa kesäkeskeytyksen ajalta sekä viranhaltijalle että sijaiselle. Tilanne kuormittaa määräaikaisten lisäksi työvoimapalveluita. Määräaikaisten reilu kohtelu vahvistaisi Kajaanin mahdollisuuksia saada päteviä opettajia jatkossa sekä lisäisi rekrytoinnin näkökulmasta perusopetuksen veto- ja pitovoimaa. Kajaanissa on tehty paljon työtä opetushenkilöstön työolojen parantamiseksi, myös määräaikaisten tilanteen osalta. On kuitenkin tarpeen selvittää aloitteessa nostettu asia kouluhenkilökunnan (esim. opettajat, avustajat) osalta ja tehdä tarvittavat parantavat toimet. Se osaltaan lisää määräaikaisen henkilöstön arvostusta. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että koko lukuvuoden työt tehneille määräaikaisille opettajille maksetaan jatkossa palkka myös kesäkeskeytyksen ajalta, vaikka viranhaltija palaisikin töihin, ja että sama käytäntö ulotetaan myös muuhun koulun henkilökuntaan kuten koulunkäyntiavustajiin.

Kajaanissa 8.5.2023."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Päivi Rissanen, Perusopetuksen tulosalueen johtaja, paivi.rissanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunginvaltuustoon on 8.5.2023 jätetty aloite "Opettajien määräaikaisten viransijaisuuksien kesäkeskeytyksen palkka". Aloitteessa on viitattu tilanteisiin, joissa vakinaiselle opettajaviranhaltijalle on myönnetty kouluvuoden ajaksi virkavapautta lakisääteisiin perhe- ja opintovapaisiin, esim. 8.8.2022-3.6.2023, mutta kesäkeskeytyksen ajaksi viranhaltija on palannut tehtäväänsä, saaden samalla palkan. Viransijainen on saanut palkan kouluvuoden ajalta, muttei kesäkeskeytyksen ajalta. Sen sijaan harkinnanvaraiset virkavapaat on myönnetty ohjeen mukaan joko puoleksi vuodeksi tai perustellusta syystä kokonaisiksi lukuvuosiksi esim. 1.8.2022-31.7.2023, muttei kouluvuoden ajaksi esim. 8.8.2022-3.6.2023. Perusteltu syy perusopetuksessa on sijaisten saatavuuden haasteet lukuvuotta lyhyempiin virkavapauksiin. Viransijainen on saanut tuolloin palkan koko sijaisuuden ajalta, esim. 1.8.2022-31.7.2023.

Valtuustoaloitteen mukaisten toteuttamismahdollisuuksien selvittämiseksi on kartoitettu perusopetuksen osalta tulevalle lukuvuodelle myönnetyt perhe- ja opintovapaat opettajaviranhaltijoiden osalta. Niitä on yhteensä 5 kpl. Aloitteen toteuttamiskustannukset olisivat sijaisten palkkakustannukset sivukuluineen ajalta 1.-7.8.2023 sekä 2.6.-31.7.2024. Esimerkiksi on otettu yhden opettajaviranhaltijan edellä mainitut palkkakustannukset sivukuluineen ja palkankorotuksineen, yhteensä noin 10 500 €. Viiden sijaisen kulut olisivat yhteensä noin 52 500 €. Opetusalan virkaehtosopimuksen mukaan koko lukuvuoden työajan työssä olleelle opettajalle maksetaan lomapäiväkorvauksena 28 päivän palkka. Yhden opettajan lomapäiväkorvaus on noin 4 000 euroa. Viiden opettajan osalta lomapäiväkorvausta maksetaan joka tapauksessa noin 20 000 euroa. Näin ollen aloitteessa ehdotetun toimintamallin aiheuttama lisäkustannus lukuvuodelle 2023-2024 olisi noin 32 500 € eli yhtä opettajansijaista kohden noin 6 500 €. Vuosittaista vaihtelua euromäärien osalta voi olla, riippuen kyseisten sijaisten määristä.

Palkan maksaminen lakisääteisten perhe- ja opintovapaiden sijaisille on mahdollista toteuttaa jo 1.8.2023 lähtien myös kesäkeskeytysten osalta. Kustannukset painottuvat noin 90 %:n verran talousarviovuodelle 2024, ja rahat on mahdollista varata talousarvioon talousarviota laadittaessa. 

Aloitteessa on viitattu palkan maksamiseen tuonnempana myös koulunkäynninohjaajille kesäkeskeytysten ajalta. Koulunkäynninohjaajat ovat vuosilomalain alaisuudessa toisin kuin opettajat, joten koulunkäynninohjaajiin ei voi soveltaa aloitetta; lomat kertyvät työssäoloajan mukaan. Lisäksi Kajaanin kaupungilla on jo vuosia ollut käytäntö, että koulunkäynninohjaajille tarjotaan töitä koulujen lomien aikana.

Aloite koskee pelkästään perusopetusta. Työnantajan on kohdeltava samassa asemassa olevia työntekijöitä ja viranhaltijoita yhdenvertaisesti. Vastaavanlaisia tilanteita voi syntyä myös musiikkiopistossa, kansalaisopistossa ja lukiokoulutuksessa. Sivistyslautakunnan alaisuuteen kuuluvat vain perusopetus, musiikkiopisto ja kansalaisopisto, joten se ei voi käsitellä asiaa lukiokoulutuksen osalta.

Vaikka aloitteessa on mainittu, että muissa kaupungeissa palkan maksaminen myös kesäkeskeytyksen ajalta olisi jo käytössä, ei tiedossamme ole, että sellaista käytäntöä olisi juurikaan otettu käyttöön. Kajaanin perusopetuksen rekrytoinneissa on havaittu, että opettajatehtäviin, joista ei ole kuulunut maksaa kesäkeskeytysten ajalta palkkaa, on vähemmän tai ei lainkaan kiinnostusta kuin koko lukuvuoden ajaksi tarjolla oleviin tehtäviin. Aloitteen mukainen muutos todennäköisesti lisäisi Kajaanin vetovoimaa. Kajaani erottuisi edukseen muista työnantajista aloitteen toteutuessa opettajien osalta Kajaanissa. Samanarvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden kokemus vahvistuisi.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Sivistystoimialalla toteutetaan 2-vuotinen kokeilu ajalla 1.8.2023-31.7.2025 siten, että täyden kouluvuoden mittaisiin palvelussuhteisiin rekrytoitaville opettajansijaisille maksetaan palkka myös kesäkeskeytysten ajalta. Kokeilun aikana seurataan, lisääntyykö hakijamäärä kyseisiin tehtäviin verrattuna nykytilaan.

Sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus antaa valtuustoaloitteesta esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että kaupunginvaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §