Vuolijoen aluelautakunta, kokous 25.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 LISÄPYKÄLÄ: Frisbeegolfrata-hanke (lisäpykälä)

KAJDno-2023-465

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Otanmäki kyläyhdistys ry (2861810-1) ja Vuolijoen aluelautakunta ovat valmistelleet yhteistyössä hanketta frisbeegolf-radan rakentamiseksi Otanmäkeen. Hankkeen rahoittamiseksi kyläyhdistys aikoo hakea rahoitusta Vuolijoen aluelautakunnalta sekä Piiparinmäen tuulivoimarahastosta tai vaihtoehtoisesti Oulujärvi-Leaderiltä. Ennen rahoituksen hakemista kyläyhdistys on pyytänyt kaupungilta lupaa sijoittaa rata kaupungin omistamille yleisille puistoalueille ja kaupungin omistamalle tilalle Otanmäessä. Pyynnön perusteella kaupunki on valmistellut oheisen sopimusluonnoksen, jonka kyläyhdistys on alustavasti hyväksynyt.

Sopimuksen perusteella kyläyhdistyksellä on oikeus sijoittaa sopimusalueelle frisbeegolf-radan tarvitsemat rakenteet ja laitteet. Rakentamista koskevat suunnitelmat on hyväksytettävä kaupungilla ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä. Rakentamisesta ja radan käytön aikaisesta kunnossapidosta vastaa kustannuksellaan kyläyhdistys. Lisäksi yhdistys vastaa radan ympäristön siisteydestä siltä osin, kuin asia liittyy radan käyttöön. Kaupungille vastuulle kuuluvien puistoalueiden kunnossapitokustannusten ei tulisi sopimuksen takia nousta.  Sopimuksen päättyessä kyläyhdistys on velvollinen purkamaan radan rakenteet ja laitteet, mikäli kaupunki ei halua jatkaa sopimusta tai radan ylläpitämistä omalla kustannuksellaan.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214 112 tai sähköposti etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää, että Kajaanin kaupunki solmii oheisen liitteen mukaisen sopimuksen kyläyhdistyksen kanssa frisbeegolf-radan rakentamisesta ja kunnossapidosta Otanmäessä.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi

Perustelut

Otanmäkeen on valmisteltu 18-väyläistä frisbeegolfratahanketta aluelautakunnan ja kyläyhdistyksen muodostamassa hanketyöryhmässä ja rahoitushaku on käynnissä. Hankkeen rahoituspohjaksi on suunniteltu rahoitusosuuksilla 50% Vuolijoen aluelautakunnan suora rahoitus ja Otanmäki kyläyhdistys ry 50% haku käynnissä Piiparinmäen tuulipuistolahjoistuksista. Toteutusaika kesä 2023, varalla kesä 2024. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 21.000 euroa ilman rakennuttamisen ja valvonnan kuluja.

Otanmäki kyläyhdistys ry on jo aiemmin tilannut suunnitelman 9-väyläiselle frisbeegolfradalle, mutta suunnittelun edetessä ja alueelliset näkökulmat huomioiden hanketyöryhmä on laajentanut rataa 18-väyläiseksi. 18-väyläinen rata palvelisi 9-väyläistä rataa paremmin alan harrastajia ja matkailijoita.

Radan sijainniksi on muodostunut Otanmäen urheilupuisto ja ”koulun kallioina” tunnettu puistoalue. Urheilupuiston rataosuudelle on jo suunnitelma ja puistoalueelle suunnitelma hankitaan hankkeessa. Rata kiertelee näin ollen koulun ja urheilutalon ympäristössä ja sen hankkimisella toivotaan olevan positiivista vaikutusta myös urheilutalon ja allasuimalan käyttöasteeseen. Otanmäen kyläyhdistyksellä on jatkosuunnitelmissa kehittää allasuimalan kioskitoimintaa yhteistyössä kaupungin liikuntapalveluiden kanssa. Hanke toteuttaa kaupunkistrategiaa ja aluelautakunnan kehittämissuunnitelmaa.

Otanmäki kyläyhdistys ry esittää aluelautakunnalle Frisbeegolfradan jatko-osan suunnitelman hankkimista. Mikäli rahoitusta ei myönnetä Piiparinmäen tuulipuistolahjoituksista, hankkeen toteutukselle on suunniteltu rahoitushakua Oulujärvi Leader ry:stä. Esitys liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi

Aluelautakunta hyväksyy hankesuunnitelmaan vuodelle 2023 ja sitoutuu hankkimaan ratasuunnitelman Otanmäen frisbeegolfrata-hankkeelle sekä rahoituksen varmistuessa hankkeen toteutukseen omalla rahoitusosuudellaan. Rahoitus osoitetaan aluelautakunnan kehittämismäärärahoista.

Päätös

Aluelautakunta päätti hankkia ratasuunnitelman heti ja sitoutuu maksimissaan 10.000 euron rahoitusosuuteen sekä hankkeen toteutukseen joko vuonna 2023 tai 2024. Hankkeen hallinnoijana toimii aluelautakunta.

 

Esteellisyys

  • Pekka Kaltiola