Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 GameCity Kajaani hanke

KAJDno-2022-1189

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin pelialan kehitys ja kasvu alkoi Kajaanin Ammattikorkeakoulun aloittaessa pelialan koulutuksen. Koulutuksen ja TKI:n perustalle Kajaaniin on syntynyt paljon alan yritystoimintaa. Toimintaympäristö mahdollistaa alan yritystoiminnan kasvun jatkossakin.

Yhteistyössä pelialan yritysten ja KAMK:n kanssa on valmisteltu uutta laajaa pelialan kehittämiskokonaisuutta, Game City Kajaania, jonka tavoitteena on lisätä pelialan yritystoimintaa. Sen valmistelusta sovittiin elokuussa pelialan yhteistyötapaamisessa, jossa kaupungilta olivat mukana kaupunginhallituksen pj. Teuvo Hatva, kaupunginjohtaja Jari Tolonen, markkinointipäällikkö Milja Korhonen ja kehitysjohtaja Risto Hämäläinen.

Toimitusjohtaja Veli-Pekka Piirainen, Critical Force Oy ja kehitysjohtaja Kimmo Nikkanen, KAMK esittelevät Game City Kajaani suunnitelmaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Jaosto merkitsee tiedoksi ja ohjeistaa Game City Kajaanin jatkovalmistelua.

Päätös

Hyväksyi ja ohjeisti, että hanketta voidaan valmistella ja sitä käsitellään seuraavan kerran kaupunginhallituksen talousarvioseminaarissa.

Markkinointipäällikkö Milja Korhonen oli paikalla klo 11.08-11.41 asian käsittelyn ajan.

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin pelialan yritystoiminnan perustana on Kajaanin Ammattikorkeakoulun pelialan koulutus. Kun koulutus alkoi, niin alueella ei ollut yhtään pelialan yritystä, ja laajemmin Suomessakin alan yritystoiminta oli vasta alkuvaiheissaan. KAMK:n koulutus on vaikuttanut useisiin myöhemmin menestyneisiin alan yrityksiin, ja synnyttänyt Kajaaniin pelialan ekosysteemin, jossa on mukana koulutus, TKI ja alan yritystoiminta.

Kajaanin pelialan yritysten historia juontaan juurensa noin kymmenen vuoden taakse, suoraan tai erilaisten tällä välillä syntyneiden yritysten kautta spin-of yrityksinä. Uusien yritysten perustanta on ollut vähäistä. Pelialan yritysten, KAMK:n ja kaupungin kesken aloitettiin elokuussa 2022 keskustelu miten alan yritysperustantaa voidaan aktivoida ja lisätä. Keskustelut johtivat syksyn aikana GameCity Kajaani hankkeen valmisteluun ja sen kirjaamiseen kaupungin talousarvion 2023 tavoitteisiin, ja kaupungin rahoituksen varaamiseen talousarviossa sekä taloussuunnitelmassa 2024 - 25.

GameCity Kajaani hankkeen tavoitteena on synnyttää uusia elinkelpoisia peliyrityksiä Kajaanin alueelle etupäässä Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan opiskelijoista. Hanke on Kajaanin kaupungin rahoittama ja KAMK:n hallinnoima. Hanke kestää kolme vuotta ja kaupungin rahoitus hankkeelle on 250.000 € / vuosi. Kaupungin rahoitusta KAMK voi käyttää myös mahdollisten aluekehitysrahoitteisten hankkeiden omarahoituksena.

Hanke sisältää kaksi osa-aluetta:

1) KAMK:n pelialan koulutuksen kehittäminen ja järjestäminen siten, että se tukee pelialan opiskelijoiden oman peliyritystoiminnan syntymistä (budjetti 100.000€/v). Budjettia ei siis ole tarkoitettu KAMK:n järjestämän pelialan peruskoulutuksen subventointiin ja perustoiminnan tukemiseen vaan hankkeen tämän osa-alueen tarkoituksena on nimenomaan luoda paremmat edellytykset uuden yritystoiminnan syntymiseen KAMK:n pelialan opiskelijoiden keskuudessa. Em. edellytysten parantamisen tärkeänä osana on KAMK:n pelialan koulutuksen laadun parantaminen ja vetovoiman kasvattaminen laadukkaan opiskelija-aineksen turvaamiseksi.
 

2) Alkuvaiheen pelialan yritysten tukeminen ja auttaminen yli alkuvaiheen karikoista ja Kajaanin pelialan ekosysteemin kasvattaminen ja vahvistaminen siten, että alueella toimivilla yrityksillä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä (budjetti 150.000€/v). Hankkeen tässä osa-alueessa autetaan Kajaanin pelialan toimijoita rahoituksen hankkimisessa ja yritysten skaalautumisessa, kasvatetaan alueen pelialan yhteisöllisyyttä ja houkuttelevuutta, nostetaan Kajaanin kaupungin pelialan imagoa ja lanseerataan GameCity Kajaani brändi ja toimintamalli.

Näiden kahden osa-alueen toimenpiteiden “rajana” voidaan pitää yritystoiminnan aloittamista eli että ensimmäinen osa-alue keskittyy nimenomaan KAMK:n opiskelijoihin ennen heidän valmistumistaan ja yritystoiminnan aloittamistaan ja jälkimmäinen osa-alue keskittyy aloitteleviin pelialan yrityksiin. Hankkeen tarkoituksena ei ole tukea jo toimintansa vakiinnuttaneita yrityksiä. GameCity Kajaanin tähtäin on kauempana kuin kolmen vuoden hankeajassa yritysperustannan näkökulmasta. Hankkeen aikana luodaan perusteet, mallit ja toimivat prosessit jatkuvalle GameCity Kajaani -toiminnalle.

KAMK on käynnistänyt hankkeen vuoden alussa rekrytoimalla hankkeelle projektipäälliköksi Joonas Pylvisen, joka on tehnyt liitteenä olevan hankkeen tarkemman toteutussuunnitelman ja budjetin. Hankkeen johtoryhmän muodostavat yritysten, KAMK:n ja kaupungin edustajat. Hankkeen ohjausryhmäksi ehdotetaan kaupunginhallituksen elinkeinojaostoa vastaavalla tavalla kuin CSC:n kanssa toteutettavassa Kajaanin suurteholaskennan DC-ekosysteemin kehittämishankkeessa. Projektipäällikkö toimii johtoryhmän ja ohjausryhmän valmistelijana ja sihteerinä.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus:

- myöntää Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:lle 100.000 euroa toiminta-avustuksena vuonna 2023 KAMK:n pelialan koulutusten kehittämiseen käyttötalouden talousarviokohdasta 2911040210 KAMK peliala;

- myöntää Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:lle 150.000 euroa toiminta-avustuksena vuonna 2023 alkuvaiheen pelialan yritysten tukemiseen ja Kajaanin pelialan ekosysteemin kasvattamiseen ja vahvistamiseen talousarviokohdasta 2911040212 GameCity Kajaani;

- päättää että talousarviokohdasta 2911040212 GameCity Kajaani myönnettävän 150.000 euron toiminta-avustusta vastaava erä katetaan vuoden 2019 tilinpäätöksessä taseeseen tehdystä elinkeinopoliittisesta varauksesta;

- päättää, että Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy voi käyttää toiminta-avustuksia mahdollisten GameCity Kajaani hankkeen toteuttamiseen liittyvien, johtoryhmän hyväksymien aluekehitysrahoitteisten hankkeiden omarahoitukseen;

- nimeää kaupunginhallituksen elinkeinojaoston hankkeen ohjausryhmäksi, joka seuraa ja ohjaa hankkeen toimintaa sekä kustannusten ja rahoituksen toteutumista.

Päätös

Hyväksyi.

Kimmo Kumpulainen Kajaanin ammattikorkeakoulun hallituksen jäsenenä poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. 

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Tiedoksi

KAMK Oy 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.