Perustelut
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on pyytänyt Kajaanin kaupungin lausuntoa Fortum Power and Heat Oy:n Kajaanin Katajamäen tuulivoimahanketta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus). Asian diaarinumero on KAIELY/622/2020.
Hankekuvaus ja -vaihtoehdot
Fortum Power and Heat Oy suunnittelee tuulipuiston rakentamista Katajamäen alueelle Kajaanin kaupungin eteläosaan. Tuulivoimahankealue sijaitsee noin 21 km Kajaanin keskustasta lounaaseen, noin 34 km Sonkajärven keskustaajamasta luoteeseen ja noin 30 km Vieremän keskustaajamasta koilliseen. Hankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 8600 hehtaaria. Tuulivoimahanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirrosta.
Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan seuraavia hankevaihtoehtoja:
- VE0: Hanketta ei toteuteta: tuulipuistoa ei rakenneta.
- VE1: Tuulivoimahankealueelle sijoitetaan enintään 51 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho on 5–10 MW.
- VE2: Tuulivoimahankealueelle sijoitetaan enintään 46 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho on 5–10 MW.
Tuulipuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein. Tuulivoimahankealueelle rakennetaan sähköasema. Sähkönsiirtoa varten rakennetaan hankealueelta noin 12 kilometrin pituinen 400 kV voimajohto Fingridin Järvilinja -voimajohdon itäpuolelle ja liitetään Vuolijoen sähköaseman läheisyyteen suunniteltuun sähköasemaan.
Hankkeen aikataulu
Hankkeen YVA-menettely on alkanut YVA-lain 8 §:n mukaisella ennakkoneuvottelulla 12.2.2021. YVA-ohjelma jätettiin yhteysviranomaiselle eli Kainuun ELY-keskukselle huhtikuussa 2021. Hankkeen vaatimat luonto- ja ympäristöselvitykset toteutettiin pääosin maastokaudella 2021. Yhteysviranomainen on asettanut kyseisen YVA-selostuksen nähtäville sen valmistuttua. Nähtävillä olon jälkeen yhteysviranomainen antaa YVA-selostuksesta perustellun päätelmän.
Hankkeen edellyttämän rakentamiseen oikeuttavan tuulivoimaosayleiskaavan suunnittelu jatkuu YVA-menettelyn jälkeen. Osayleiskaavoituksessa hyödynnetään YVA:n yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja ympäristövaikutusten arviointeja.
Arviointityön toteutus
YVA-selostuksessa esitetään arvioitavat vaihtoehdot, ympäristön nykytila, hankevaihtoehtojen ympäristövaikutukset ja niiden merkittävyys sekä arvioitujen vaihtoehtojen vertailu. Ympäristövaikutuksia selvitettäessä hankkeen keskisimmät vaikutukset kohdistuvat ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen, metsästykseen ja virkistyskäyttöön, maisemaan, linnustoon ja melun ja varjon muodostumiseen.
Vaikutusarvioinnissa tarkastellaan tuulipuiston toimintojen sekä sähkönsiirron (sähköasema, maakaapelit, ilmajohdot) ympäristövaikutuksia rakentamisen, käytön ja käytöstä poiston aikana. Myös hankkeen toteuttamatta jättämisen vaikutukset arvioidaan (ns. nollavaihtoehto).
Arvioinnissa tarkastellaan hankkeen aiheuttamia ympäristövaikutuksia yhdyskuntarakenteeseen, maankäyttöön ja asutukseen, maisemaan ja rakennettuun kulttuuriympäristöön, maaperään sekä pinta- ja pohjavesiin, ilmastoon ja elinkaareen, kasvillisuuteen ja arvokkaisiin luontokohteisiin, linnustoon, eläimistöön, Natura- luonnonsuojelu- ja suojeluohjelma-alueisiin, riistalajistoon ja metsästykseen, ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen, liikenteeseen, elinkeinotoimintaan ja luonnonvarojen hyödyntämiseen, ilmailuturvallisuuteen sekä tutkien toimintaa ja viestintäyhteyksiin. Lisäksi arviointiselostuksessa on esitetty turvallisuus- ja ympäristöriskit sekä yhteisvaikutukset muiden hankkeiden kanssa. Vaikutusten arvioinneissa on kuvattu niihin liittyvät toimenpiteet haittojen ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi sekä suunnitelmat ympäristövaikutusten seurannalle.
Vaikutusten arviointi toteutetaan asiantuntija-arvioina. Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin laatimisesta vastaa konsulttityönä FCG Finnish Consulting Group Oy.
Lausuntonaan Kajaanin kaupunki esittää seuraavaa:
Arviointiselostuksessa hankkeen vaikutuksia on arvioitu laajasti ja sitä varten on tehty kattavat selvitykset. Arviointiselostuksessa on tunnistettu useita erilaisia vaikutuksia. Selostuksessa on tuotu esille tarve joidenkin voimalapaikkojen siirrolle sekä tuotu esiin vaikutusten lieventämistarpeita. Nämä tulee huomioida ja tarkastella uudelleen jatkosuunnittelussa. Voimalasijaintien mahdollisten siirtojen vaikutukset tulee arvioida ja tarkistaa selvitysten riittävyys.
Alueella on tunnistettu sijaitsevan kolme lomarakennusta, joihin vaikutukset arvioitiin olevan kohtalaiset, muun muassa melun ohjearvot ja varjostusvaikutusten tuntimäärät ylittyvät rakennusten kohdalla. Kajaanin kaupungin tuulivoimaohjelman 2035 mukaisesti vakituisten ja loma-asuntojen etäisyys voimaloihin tulee olla vähintään 2 km tai 10 x voimalan napakorkeus. Tuulivoimaohjelman mukaisesti nykyinen voimalasijoittelu ei ole mahdollista hankealueen lomarakennusten läheisyydessä koska suojaetäisyydet eivät täyty lomarakennuksiin.
Toiminnan jälkeisistä vaikutuksista on selostuksessa todettu, että mikäli kaikki tuulivoimarakenteet poistetaan, ei hankkeella käytöstä poiston jälkeen ole vaikutuksia maankäyttöön, ja mikäli perustukset jätetään paikoilleen, voidaan vaikutuksia vähentää maisemoinnilla. Mikäli toimija harkitsee käytöstä poistoa maisemoinnilla, tulee vaikutukset arvioida huolellisesti sosiaalisesta ja luonnon näkökulmasta. Maisemoinnin toteutustavasta tulee myös kertoa laajemmin. Jätteiden käsittelyssä tulee noudattaa Jätelakia 17.6.2011/646, jossa todetaan muun muassa, että jätettä ei saa hylätä eikä käsitellä hallitsemattomasti. Perustukset tulee siten poistaa kokonaan ja purkujäte toimittaa hyödynnettäväksi tai asianmukaiseen loppusijoituspaikkaan.
Laajimmat avoimet näkymät syntyvät Katajamäen tuulivoimaloihin Oulujärveltä. Erityisesti Vuottolahdella Koskenkylän ja Ounaksen ranta-asutukseen kohdistuvat maisemavaikutukset ovat merkittävät. Maisemasovitekuvien perusteella näkymä voimaloihin peittyy osaksi kasvillisuuden taakse. Maisemavaikutusten minimointiin voimaloiden ja voimalinjan osalta tulee kiinnittää erityisesti huomiota Oulujärven ja läheisen asutuksen osalta. Kajaanin tuulivoimaohjelma 2035 vaikuttaa voimalasijoitteluun, joten kaavoitusvaiheessa maisemavaikutukset tulee arvioida uuden voimalasijoittelun mukaisesti.
Arviointiselostus tuo kattavasti esille haasteita, lieventämistarpeita ja tarkasteltavia tekijöitä.
Arviointiselostuksessa on tuotu esille lähialueella suunnitteilla olevien hankkeiden yhteisvaikutukset. Selostuksessa on tunnistettu vaikutukset itäpuolella sijaitsevan Kivikankaan hankkeen kanssa, jotka muodostavat yhdessä laajan kokonaisuuden Kajaanin eteläosaan. Yhteisvaikutukset Kivikankaan kanssa on huomioitava laajasti, erityisesti maiseman ja ekologisten yhteyksien osalta. Selostuksessa tuodaan esille ekologisten yhteyksien huomiointi läheisillä luonnon ydinalueilla yhteyksien säilyttämisen näkökulmasta. Tunnistetuille yhteyksille todetaan voivan aiheutua häiriövaikutuksia vähäisesti, ja yksistään Katajamäen hankkeen vaikutukset nähdään yhteyksille vähäisiksi. Hankkeiden yhteisvaikutuksia ja niiden vaikutuksia laajemmalle alueelle ja suurempaan osaan ekologista käytävää tulisi arvioida kattavammin.
Hankkeen on tunnistettu aiheuttavan vaikutuksia luontoon, linnustoon ja kasvillisuuteen. Alueella sijaitsee arvokkaita ojittamattomia suokokonaisuuksia, joista osa sisältyy soidensuojelutäydennysehdotukseen. Nämä on otettu huomioon hankkeen toimintojen rajauksissa ja voimalapaikkojen sijoittelussa. Kuitenkin ilman rakentamisen huolellista ennakkosuunnittelua ja vaikutusten lievennystoimia suoluonnon edustavuus heikkenee. Hankkeeseen liittyvät kuivatustoimet aiheuttavat muutoksia alueen vesitaloudessa ja pienilmastossa, joilla on tunnistettu olevan vaikutuksia myös näiden arvokkaiden luontokohteiden, kuten Joutensuon, Korpilahdensuon ja Vatikaan noron, lajistoon.
Katajamäen hankkeen voimala-alueiden rakentaminen ja tieverkoston laajentaminen aiheuttavat alueen pirstoutumista, jota voimistaa muiden lähialueiden hankkeiden kanssa syntyvät yhteisvaikutukset. Pirstoutumisen estevaikutusten seurauksena eläinten kulkuyhteydet katkeavat ja reviirit supistuvat. Selvityksessä hankealueen on todettu sijoittuvan osin Vuolijoki-Marttisen susireviirin pohjoisiin reuna-alueisiin. Alueella esiintyy myös metsäpeuraa sekä ahmaa. Katajamäen hankkeen osalta vaikutukset eläimistöön on arvioitu olevan vähäisiä, mutta yhteisvaikutukset huomioiden estevaikutukset voivat nousta huomattaviksi. Vaikutuksien lieventämiseksi hankkeen toteutuksessa tulee ottaa huomioon riittävien ekologisten käytävien säilyminen alueella.
Hankkeen rakentamisen aiheuttamalla elinalueiden pirstoutumisella ja muilla häiriövaikutuksilla on tunnistettu olevan kohtalaisia vaikutuksia metson soidinpaikkoihin. Tältä osin ei ole esitetty vaikutusten lieventämiskeinoja. Pesimälintuihin kohdistuvien vaikutusten lieventämiseksi on esitetty rakentamistoimien ajoitusta ja toimien huolellista suunnittelua. Hankealueella pesivä uhanalainen petolintulaji on otettu hyvin huomioon voimaloiden sijoittelussa.
Arviointiselostuksesta on huomioitava, että vertailtavat vaihtoehdot eivät eroa voimalamäärältään huomattavasti toisistaan, minkä vuoksi hankevaihtoehdoilla ei todettu olevan suuria eroja merkittävyyden suhteen.
Kuten selostuksessa on esitetty, ei kumpikaan hankevaihtoehdoista ole sellaisenaan toteutuskelpoinen. Toteutuskelpoinen vaihtoehto vaatii osan voimaloiden poistamista.
Kajaanin vuoden 2022 lopulla valmistunut tuulivoimaohjelma ohjaa Katajamäen tuulivoimapuiston kaavoitusta. Osayleiskaavassa tulee vaikutuksia arvioida uudelleen Kajaanin tuulivoimaohjelman 2035 asettamilla kriteereillä selostuksessa esille tuotujen asioiden pohjalta.
Lisätietoja asiasta antavat kaavasuunnittelija Kirsi Kyllönen, p.0401319437, kaavasuunnittelija Enja Valkonen, p. 0401596873 tai ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, p. 044 4214 397, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.