Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Suorat kansainväliset lentoyhteydet -hanke

KAJDno-2023-471

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin Ammattikorkeakoulu hakee kuntarahoitusta Suorat kansainväliset lentoyhteydet  -hankkeeseen. Hankkeen päätavoitteena on valmistella Arctic Lakeland Finland -alue suorien kansainvälisten lentoyhteyksien neuvotteluihin, tähdäten uuden kansainvälisen lentoreitin avaamiseen suoraan Keski-Euroopasta Kajaaniin. Suorat kv-lennot tuovat elinvoimaa ja kasvua Kainuun matkailutoimialalle ja -yrityksille. Tavoitteena on myös kasvattaa kansainvälistä Kainuun matkailun tunnettuutta kiinnostavana ja helposti saavutettavana matkakohteena sekä lisätä Kajaanin lentokentän matkustajavolyymia.

Hankkeessa tehdään Arctic Lakeland Finland business case mahdollistamaan Kainuun kv. matkailun tuotteiden myynti ja markkinointi kansainvälisille lentoyhtiöille, charter- sekä reittioperaattoreille, ulkomaisille yksittäisille matkanjärjestäjille sekä ulkomaisille kv. matkailun tukkumyyjille. Lentoasemia ylläpitävällä Finavialla on vahva rooli uusien lento-operaattorien saamiseksi Suomeen, siksi hankkeessa rakennetaan yhteistyömalli Finavian markkinoinnin kanssa. Mikäli business case, lomalentopaketit saadaan tavoitteen mukaisesti tehtyä, niin niitä pilotoidaan hankkeen kohderyhmien kanssa.

Hanke perustuu Visit Finlandin viime syksynä ehdottamaan yhteistyöhön suorien lomalentojen avaamiseksi. Visit Finlandin seitsemän askeleen yhteistyöehdotus sisältyy hankesuunnitelmaan. Visit Finland on ollut kumppanina ja keskeisenä kv. lentoyhteyksien avaajana Lapin ja viimeksi Kuusamon suorien lomalentojen käynnistämisessä ja niiden volyymin kasvattamisessa yhteistyössä Finavian markkinoinnin ja eri alueiden matkailuorganisaatioiden kanssa.

Kajaanin kaupungin markkinointi on lähtenyt aktiivisesti mukaan maakunnan kv. matkailun Arctic Lakeland Finland myyntiin ja markkinointiin, ja on jo saavuttamassa yhteistyön kautta ensimmäisiä konkreettisia tuloksia, kun Kajaanin matkailutuotteita on päässyt ulkomaisten matkanjärjestäjien myyntiin. Suorien kv. lentoyhteyksien hanke tukee hyvin Kajaanin kv. matkailun lisäämistä. Jo aiemmin käynnistyneessä maakunnallisessa reittiliikennehankkeessa on tehty tuloksellista työtä matkanjärjestäjien suuntaan reittilennoilla saapuvien kv. matkailijaryhmien määrän kasvattamiseksi. Suorien lomalentojen hankkeen jatkoksi on tarkoitus käynnistää myös charter-lentojen saamiseen tähtäävä hanke. Sen valmistelu on vasta alkuvaiheessa.

Hankkeen kuntarahoituksen lisäksi KAMK hakee Kajaanin kehittämisrahasta rahoitusta 12.000 euroa Routes Europe 2023 tapahtumaan osallistumiseen toukokuussa Puolassa. Tapahtuma on ilmailualan tärkein foorumi tavata lentoyhtiöitä ja lentoasemaoperaattoreita eri maista, ja solmia kontakteja. Tapahtumaan osallistuu noin 100 lentoyhtiön ja noin 300 lentokentän edustajaa. Kainuusta ei olla aiemmin osallistuttu tapahtumaan.

Kainuun Liiton maakuntahallitus on puoltanut kokouksessaan 12.3. hankkeen rahoittamista ja valtuuttanut maakuntajohtajan tekemään rahoituspäätöksen, joka on jo tehty. Kaupungin kuntarahoitus ehdotetaan myönnettäväksi viestinnän ja markkinoinnin määrärahoihin sisältyvästä 22.000 euron varauksesta edellä mainittuun charter-hankkeeseen, koska se voi käynnistyä aikaisintaan syksyllä, tai siirtyä vielä myöhemmäksi. Toiminta-avustus Routes-tapahtuman osallistumiskustannuksiin ehdotetaan myönnettäväksi Kajaanin kehittämisrahasta, johon on varattu 30.000 euroa talousarviossa 2023. KAMK:n hakemus täyttää sen kriteerit. KAMK on saanut aiemmin rahoitusta Kajaanin kehittämisrahasta metallialan yhteistyöhankkeeseen KAO:n ja Kostamuksen ammattiopiston kanssa sekä CEMIS:n Kiinan yhteistyösuhteiden aktivointihankkeeseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus myöntää Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:lle

- 13.994 euroa suorat kansainväliset lentoyhteydet – hankkeen kuntarahoitusosuutena vuonna 2023 talousarviokohdasta 2911040401 markkinointi ja viestintä, ja

- 12.000 euroa Routes Europe 2023 tapahtuman osallistumiskustannuksiin vuonna 2023 talousarviokohdasta 2911040102 Kajaanin kehittämisraha.

Päätös

Hyväksyi.

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Tiedoksi

KAMK Oy 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.