§ 3 Korvausvaade päävesimittarin vuodosta

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-259

Päätöspäivämäärä

15.2.2023

Päätöksen tekijä

Kajaanin Veden johtaja

Päätöksen peruste

Kajaanin Vesi -liikelaitoksen toimintasääntö 6 §.

 

Kuvaus

Korvausvaatimuksessa kerrotun kiinteistön isännöitsijä vaatii 23.1.2023 lähetetyllä sähköpostilla korvausta talonyhtiölle ja asukkaille tulleista vahingoista, jotka aiheutuivat 13.11.2022 tapahtuneesta päävesimittarin vaurioitumisen aiheuttamasta vuodosta. 

Ko. kiinteistöön on asennettu etäluettava vesimittari 27.10.2022. Vesimittari oli katkennut 13.11.2022 tuntematttomasta syystä. Kiinteistön asukas oli herännyt yöllä pamahdukseen, jonka jälkeen alakerrasta oli alkanut kuulumaan juoksevan veden ääni. Tämän jälkeen asukas oli ilmoittanut asiasta eteenpäin, jonka jälkeen paikalle mennyt henkilö oli havainnut vesimittarin rikkoutuneen. Henkilö oli katkaissut vedentulon sulkemalla vesimittarin etuventtiilin. 

Kajaanin Vesi -liikelaitos on tehnyt asiasta vakuutusyhtiölleen korvaushakemuksen ja saanut siihen kielteisen korvauspäätöksen. Päätöksessä todetaan, että vahinkoa ei korvata vastuuvakuutuksesta, koska vakuutuksenottaja ei ole voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvelvollinen vahingosta.

23.1.2023 päivätty korvausvaatimus (Ei julkinen).

Sopimus + Liitoslausunto (Ei julkinen)

Korvausvaateeseen liittyvät kuvat (Ei julkinen)

 

 

Päätös

Kajaanin Vesi -liikelaitos hylkää korvausvaatimuksen perusteettomana eikä korvaa vahingosta aiheutuneita kustannuksia, 

Kiinteistön liitoslausunnossa sekä Kajaanin Veden yleisissä toimitusehdoissa (Kajaanin Vesi -liikelaitoksen johtokunta 14.12.2016, voimaantulopäivä 1.5.2017) kohdassa 5.3 mittaritila on mainittu, että laitos ei vastaa viranomaisten ohjeistuksen vastaisesti rakennetussa ja kunnossapidetyissä mittaritilassa aiheutuvista vahingoista tai lattiakaivon puuttumisesta aiheutuvista vahingoista. Aiemmassa 1.2.2005 voimaan tulleissa ja ennen sitä asiakkaille toimitetuissa yleisissä toimitusehdoissa ko. kohta oli vastaava. Vesimittaritilassa ei ole lattiakaivoa, joka olisi johtanut hallitusti vuotovedet pois mittari-/varastotilasta. Lisäksi kiinteistön sisäpuolisen päävesijohtoputken kannakointi oli puutteellinen ja sitä ei oltu tehty LVI-ohjekortin LVI 12-10370 mukaisesti. Puutteellinen kannakointi mahdollistaa putkiston tärinän paineenvaihtelun aikana, joka aiheuttaa putkistovarusteisiin (esim. vesimittarille) ylimääräistä rasitusta.

Kajaanin Vesi suosittelee, että putken kannakointi tehdään LVI-ohjekortin LVI 12-10370 mukaisesti ja mittaritila varustetaan lattiakaivolla. Lisäksi vesimittarin asennuksessa on suositeltavaa käyttää vesimittarikonsolia, joka osaltaan ehkäisee mittarille kohdistuvaa rasitusta painevaihtelujen aikana. 

Lisätietoja asiasta antaa johtaja Juha Nurminen tai verkostopäällikkö Markku Piirainen, sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätös on tehty verkostopäällikkö Markku Piiraisen esittelystä.

 

 

 

Organisaatiotieto

Kajaanin Vesi