Ympäristötekninen lautakunta, kokous 25.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Ympäristöteknisen toimialan kartta- ja paikkatietotuotteiden hintojen sekä maanmittaustoimitustaksan vahvistaminen

KAJDno-2022-1636

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki toimii kiinteistörekisterinpitäjänä kaikilla Kajaanin asemakaava-alueilla. Kiinteistörekisteriä pitävässä kunnassa täytyy olla rekisterinpidosta vastaavana viranhaltijana kiinteistöinsinööri, jona toimii Kajaanissa kaupungingeodeetti, ja muutoin toimitustuotannon järjestämisessä tarpeelliseksi katsottava henkilökunta, laitteet, järjestelmät, muut ohjelmistot ja kalusto. 

Rekisterinpitämisestä ja kiinteistötoimituksista peritään kaupungille kiinteistötoimitusmaksuja, joiden on lain Kiinteistötoimitusmaksusta mukaan katettava kunnalle toiminnasta aiheutuvat kokonaiskustannukset. Maksut voidaan määrätä toimituskorvauksena tai työkorvauksena. Työkorvaus määrätään käytetyn työajan, keskimääräisten palkkauskustannusten sekä työstä aiheutuneiden muiden kustannusten perusteella.Toimitusmaksuja ei voi määrätä, mikäli kyse on toimituksessa tai kiinteistörekisteriin merkitsemisessä tehdyn virheen selvittelystä tai korjaamisesta.

Toimitus- ja työkorvaukset määritellään kaupungin kiinteistötoimitustaksassa. Voimassa olevaa taksaa on viimeksi tarkistettu ympäristöteknisessä lautakunnassa 30.9.2015 § 72. Nyt päätettävänä olevaa taksaa on korjattu karkeasti elinkustannusindeksin 1951:10=100 muutoksia vastaavasti keskimääräisen toimituskohtaisen taksan korotuksen ollessa n. 12-13%. Korotuksen jälkeen maksujen voi katsoa keskimäärin kattavan toiminnasta aiheutuvat kustannukset. Vuosittainen vaihtelu toimitusmäärissä ja muiden tehtävien määrässä sekä projektiluontoinen toimitustuotannon arkiston sähköistäminen voivat vaikuttaa siihen, että toimitustuotannon tuotot eivät riitä kattamaan kaikkia kuluja kaikkina vuosina.

Kiinteistötoimitustaksa on tarkoitus saattaa voimaan viivästetysti hyväksytyn päätöksen jälkeen siten, että uutta taksaa sovellettaisiin 1.7.2023 jälkeen haettuihin toimituksiin.

Voimassa oleva taksa eräistä ympäristöteknisen toimialan maankäyttö -tulosalueen suorittamista maanmittaustehtävistä ja palveluista perittävistä maksuista on vahvistettu viimeksi ympäristöteknisessä lautakunnassa 20.3.2019 § 28. Taksa on tullut voimaan 1.5.2019. Sitä on tarpeen aika-ajoin tarkistaa kustannustason ja rakenteen osalta, jotta taksa kattaisi tulosalueen asiakkailleen tuottamien palveluiden koko kirjon. Taksaa on viimeksi tarkistettu hintojen osalta ylöspäin noin 18 %. Nyt päätettävänä olevaa taksaluonnos on tarkistettu mukaillen keskimääräisen elinkustannusindeksin 1951:10=100 muutosta, joka on edellä mainitulla ajalla n. 10 %. Keskimääräinen mittaustaksan korotuksen suuruus on n. 12,5 %.

Tulosalueen tuottamien mittauspalveluiden kustannustaso on noussut hieman elinkustannusindeksiä nopeammin. Tämä johtuu muun muassa mittalaitteiden, ohjelmistojen ja muun kaluston käyttö- ja huoltokustannusten noususta. Edelleen on kuitenkin todettava, että paikkatiedon tehokkaalla käytöllä on kokonaisuudessaan kustannuksia hillitsevä vaikutus, koska valvonta-, suunnittelu- ja päätöksentekoprosessit tehostuvat. Hinnoittelussa on lisäksi otettu huomioon se, että kaupungin ei tule kilpailla mittausten hinnoittelulla yksityisen palvelutarjonnan kanssa, koska tällä voi olla kilpailua vääristävä vaikutus.

Taksan muutoksella valmistaudutaan myös karttatulosteiden ja -aineistojen sähköisen myyntikanavan käyttöönottoon. Aineistojen luovuttamisen hinnoittelulla pyritään ohjaamaan kartta- ja paikkatietoaineistojen tilaukset ja niiden maksaminen helmikuussa avautuvaan verkkokauppaan. Tämä tehostaa kaupungin tuotantoprosesseja ja tuo sitä kautta kustannussäästöjä, jolloin taksan korotuspaineet vähenevät. Palvelujen sähköistäminen parantaa niiden saavutettavuutta ja on siten myös kaupunkistrategian mukaista.

Taksa maastomittauksista ja kartta-aineistoista perittävistä maksuista tulee voimaan, mikäli lautakunta sen hyväksyy, helmikuun 1. päivänä vuonna 2023.

Lisätietoja antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, p. 044 4214 112 tai sposti etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää hyväksyä liitteiden mukaiset taksat kiinteistötoimitusmaksuista ja kiinteistöinsinöörin päätöksistä sekä maastomittauksista ja kartta-aineistoista perittävistä maksuista, ja saattaa ne voimaan esittelytekstissä mainitulla tavalla.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin ympäristötekninen lautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Faksinumero: 08 6155 2510
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.