Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen tilinpäätös 2022

KAJDno-2023-70

Valmistelija

  • Anu Kuosmanen, Vt. koulutusliikelaitoksen johtaja, anu.kuosmanen@kao.fi
  • Heidi Manninen, Controller, heidi.manninen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin hallintosäännön 29 §:n mukaan liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on laatia toimintakertomus ja tehdä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä, sekä allekirjoittaa ja esittää tilinpäätös kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kuntalain 10 a luvun mukaiseksi perustetun kunnallisen liikelaitoksen tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.

Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot liikelaitoksen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Liikelaitoksen erillistilinpäätös yhdistellään kunnan tilinpäätöksessä. Liikelaitokset laativat tilinpäätöksen samassa laajuudessa kuin peruskaupunki. Liikelaitoksen johtokunnan allekirjoittaman tilinpäätöksen tulee olla valmis helmikuun loppuun mennessä.

Liikelaitoksen vuoden 2022 taloudellinen ja toiminnallinen tulos on hyvä.  KAO:n opiskelijavuosien kertymä oli erittäin hyvä (2982). Lukion painotettu opiskelijamäärä oli 582 mukaan lukien nuoret ja aikuiset.

Koulutusliikelaitoksen liikevaihto oli yhteensä 34,3 M €, josta suurin tuloerä olivat valtionosuudet (32,5 M €, 94 % liikevaihdoista). Vuoteen 2021 verrattuna Kajaanin lukion valtionosuus kasvoi 9,6 % ja Kainuun ammattiopiston valtionosuus pieneni 2 %. Liikelaitoksen kokonaisliikevaihto pieneni edelliseen vuoteen verrattuna 0,8 %. Liiketoiminnan muut tuotot ja avustukset kerryttivät tuloja liikelaitokselle yhteensä 1,8 M €. Kasvua edelliseen vuoteen oli 10 %.

Materiaalien ja palveluiden ostot kokonaisuudessaan vuoden ajalta olivat 7,2 M €. Vuoteen 2021 verrattuna materiaalien ja palveluiden ostot olivat 2,1 % suuremmat. Muun muassa materiaalien ja palveluiden hinnan nousut nostattivat kustannuksia.

Liikelaitoksen suurin kuluerä olivat henkilöstökulut. Henkilöstökulujen osalta koulutusliikelaitoksen talousarvioon oli varattu 20,3 M €.  Henkilöstökulut koko liikelaitoksen osalta toteutuivat talousarvion mukaisesti. Henkilöstökulut pysyivät maltillisena edelliseen vuoteen verrattuna ja kasvua oli 1,3 %. Henkilöstökustannusten osuus suhteutettuna liikevaihtoon oli 58,9 %

Liiketoiminnan muut kulut olivat yhteensä noin 5,9 M €, josta suurin osuus olivat vuokrakulut (95 %). Toimitilojen vuokrakulut ovat pienentyneet edellisestä vuodesta, mutta leasinglaitteiden kulut ovat kasvaneet. Kokonaisvuokrakulut pienenivät edelliseen vuoteen verrattuna 4,1 %.  Liikelaitoksen poistojen määrä oli 1,0 M €. Poistojen määrä on pienentynyt edelliseen vuoteen 6,9 %. Vuoden 2022 investointien toteuma oli 914 t. €.

Kaupunginvaltuusto on asettanut koulutusliikelaitokselle vuodelle 2022 sitovana tavoitteena tuottovaatimuksen peruspääoman korosta sekä positiivisen tuloksen. Kumpikin tavoite saavutettiin. Liikelaitoksen varsinaisen toiminnan tulos on noin 1,7 M € ylijäämäinen ja rahoituserien kirjauksien jälkeen liikelaitoksen tulos on yhteensä 2 136 145,56 euroa ylijäämäinen. Hyvällä tuloksella koulutusliikelaitos pystyy varautumaan tuleviin vuosiin ja mahdollisiin muutoksiin lukion tai ammatillisen koulutuksen rahoituspohjassa.

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen tilinpäätös 2022 on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anu Kuosmanen, Vt. koulutusliikelaitoksen johtaja, anu.kuosmanen@kao.fi

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta hyväksyy ja allekirjoittaa tilinpäätöksen 2022 sekä päättää, että tilikauden ylijäämä 2 136 145,56 € kirjataan taseen oman pääoman tilikauden yli-/alijäämä –tilille.  Johtokunta esittää tilinpäätöksen 2022 edelleen Kajaanin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi