Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Koulutusliikelaitoksen toimintasäännön muutos

KAJDno-2020-766

Valmistelija

  • Anu Kuosmanen, Vt. koulutusliikelaitoksen johtaja, anu.kuosmanen@kao.fi

Perustelut

Kaupunginjohtaja asetti työryhmän selvittämään Kajaanin kaupungin toisen asteen koulutuksen järjestämisvaihtoehtoja § 1 14.2.2022. Työryhmän raportti valmistui 5.10.2022 ja se luovutettiin kaupungin johtajalle. Kajaanin kaupunginhallitus käsitteli 15.11.2022 kokouksessa toisen asteen koulutuksen selvitystä ja sen myötä esiin nousseita kehittämisehdotuksia. 

Raportissa selvitysryhmä näki jatkotyöstettäviä kokonaisuuksia seuraavissa teemoissa: Koulutuspolku varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, korkeakoulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen, Yhteistyön tiivistäminen koulutusliikelaitoksen ja KAMK:n kesken sekä Koulutusliikelaitoksen hallinnon kehittäminen (Kajaanin kaupungin hallintosäännön tarkastelu, Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen toimintasäännön tarkastelu ja Liikelaitoksen johtajan toimenkuvan tarkastelu).

Koulutusliikelaitoksen toimintasäännössä määritellään koulutusliikelaitoksen viranhaltijoiden päätösvalta. Osa näistä on määrätty lakitasolla: Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, Lukiolaki 714/2018 ja Oppivelvollisuuslaki 1214/2020, Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 1215/2020. 

Liikelaitoksenjohtaja johtaa ja kehittää johtokunnan alaisena liikelaitoksen toimintaa, huolehtii liikelaitoksen hallinnosta sekä taloudenhoidon ja sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja turvallisuudesta. Liikelaitoksen johtaja on virkasuhteessa ja hänet nimeää kaupunginhallitus. (Kajaanin kaupunginvaltuuston päätös 9.12.2019 § 59) 

Kainuun ammattiopisto muodostaa ammatillisen koulutuksen tulosalueen Kajaanin Kaupungin koulutusliikelaitoksessa. Tulosaluetta johtaa ammatillisen koulutuksen rehtori. Tulosalueen sisällä toimii 10 tulosyksikköä, joita johtavat koulutuspäälliköt, asiakkuuspäällikkö ja opintoasiainpäällikkö. Kajaanin lukio muodostaa lukiokoulutuksen tulosalueen Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksessa. Tuloaluetta johtaa lukiokoulutuksen rehtori.

​Liikelaitoksen johtajan vastuualueeseen kuuluu jatkossa liikelaitoksen kansainvälisyys- ja kehittämispalvelut. Ammatillisen koulutuksen tulosalueen johtajan päätösvaltaa muutetaan niin, että rehtori päättää oman tulosalueen henkilöstön vakituisista palvelussuhteista ja lukion rehtori päättää henkilöstönsä kaikista määräaikaisista palvelussuhteista. Samalla esitetään, että ammatillisen koulutuksen ja lukio koulutuksen tuloalueiden johtajien valinta siirtyy liikelaitoksen johtajalta liikelaitoksen johtokunnalle. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Raimo Tornberg, raimo.tornberg@lh.kajaani.fi

Johtokunta hyväksyy liitteenä olevan Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen viranhaltijoiden toimivaltaa määrittelevän, täydennetyn toimintasäännön Kajaanin kaupungin hallintosääntöä tarkentavana asiakirjana.

Päätös

Hyväksyi