Kaupunginvaltuusto, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Valtuustoaloite: Järjestöavustukset neuvottelupöytään

KAJDno-2021-1209

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Peppiina Hakkaraisen (vas) esittämä ja muun vasemmiston valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Järjestöavustukset neuvottelupöytään

"Kajaanin Vasemmiston valtuustoryhmä, esittää että, Kajaanin kaupunki aloittaa neuvottelut hyvinvointialueen VATEn kanssa, kuinka järjestöavustukset jaetaan tulevaisuudessa Kainuussa.

Uusien hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa vuoden 2023 alussa, on uhkana, että osa järjestöistä ei saa avustuksia miltään taholta. Järjestöavustukset mahdollistavat monen toimijan olemassaolon ja edistävät kainuulaisten hyvinvoinnin rakentamista. Kainuussa on tuhansia vapaaehtoistyöntekijöitä sekä runsaasti ammattilaisia tekemässä monipuolisesti ennaltaehkäisevää työtä, jonka yhteiskunnallinen arvo ja merkitys on syytä tunnistaa."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kuntalaisten laaja-alaisen hyvinvoinnin edistämisessä ja toteuttamisessa on merkittävä rooli eri yhdistysten tuottamilla palveluilla. Laaja järjestökenttä tuottaa palveluja, jotka täydentävät jullkisen palvelun palveluverkostoa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annettu laki velvoittaa sekä kuntia että hyvinvointialuetta yhteistyöhön järjestöjen kanssa ja tukemaan järjestöjen toimintaedellytyksiä. Järjestöjen toimintaedellytyksiä voidaan tukea esim. myöntämällä avustuksia, tarjoamalla niiden käyttöön tiloja sekä apua tapahtumien järjestämiseen.   

Kajaanin kaupungin osallisuus- ja hyvinvointijaosto on hyväksynyt kaupungin avustustenjaon periaatteet kokouksessaan 17.10.2022. Kaupunki jakaa yhdistyksille avustuksia yleisenä toiminta-avustuksena, kerta-/ kohdeavustuksena ja kumppanuussopimuksilla. Kaupungin talousarvioon varataan aiempien vuosien suuruinen määräraha avustuksia varten.

Asiaa valmistellut jaoston esittelijä, hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula on valmistelun aikana ollut yhteydessä Kainuun hyvinvointialueelle vastaavia avustustenjakoperiaatteita valmistelevan henkilön kanssa. Hyvinvointialueen kanssa on valmisteilla tapaaminen asian tiimoilta, tapaamista ei ole vielä järjestynyt. HVAN hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta / valmistelija on lähettänyt luonnoksen HVAn järjestämisavustusten periaatteista lausunnolle kuntiin. HVAn myöntämisperiaaatteiden luonnoksessa todetaan, että HVA myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastusalan toimijoille. Avustuksia myönnetään toiminta-avustuksena, kerta-avustuksena ja kumppanuussopimuksilla. HVA ei myönnä avustusta toimintaan, johon kunta on sitä myöntänyt. Poikkeuksena on kumppanuussopimukset, joissa avustusta voidaan toisiaan täydentävänä myöntää useammasta paikasta. 

Kaupungin hyväksymät ja hyvinvointialueelle valmisteltavana olevat avustusten myöntämisperusteet ovat yhteensopivat. Perusteiden mukaan HVA myöntää avustukset sote- ja pelastusalan järjestöille ja kaupunki muille järjestöille. Kumppanuussopimuksiin perustuvia avustuksia voivat myöntää molemmat.  

Avustusten myöntämisperiaatteet ja talousarvioon varattavat määrärahat toteuttavat sekä kaupungin että HVAn velvoitteen järjestöjen toiminnan edustämisestä ja periaatteet selkeyttävät keskinäistä työnjakoa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. 

 

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle aloitteeseen esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §