Työllisyysjaosto, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Kajaanin Haka ry:n SPARRI - hankkeen jatko

KAJDno-2021-125

Valmistelija

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin HAKA ry:n Sparri-hanke on toiminut ajalla 1.6.2021-31.5.2023. 

Kajaanin Haka ry. hakee Sparri- hankkeelle 7 kuukautta jatkoaikaa eli 1.6.2023-31.12.2023 ja ESR-lisärahoitusta. ESR-rahoituksen ehtona on ilmoittaa, mistä vaadittava kuntarahoitus ja yksityinen rahoitus tulevat ja onko niille sitoumuksia.

Kajaanin HAKA ry hakee lisärahoitusta hankkeelle työllisyysjaostolta ajalle 1.6- 31.12.2023. Hankkeen lisärahoituksen tarve on yhteensä 7 000 euroa.

Käynnissä olevan hankkeen rahoitus on kaupungilta ollut yhteensä 30 000e (15 000e v.2021 ja 15 000 v.2022) ja siitä on laskutettu molemmat erät.

Lisärahoitus kohdistuu:

A Palkkakuluihin - hankepäällikön, kokoaikaisen hanketyöntekijän ja osa-aikaisen hanketyöntekijän palkkakuluihin

B Ostopalveluihin - ostopalveluja asiakkaiden ensiapukoulutuksiin, hygieniapassikoulutuksiin ja työturvallisuuskorttikoulutuksiin. Ostopalveluina ja omana toimintana on toteutettu ruoanvalmistustuokioita, rentoutumiseen liittyviä palveluja ja liikuntatuokioita. Ostopalvelut kohdistetaan asiakkaiden tarpeista lähtöisin oleviin palveluihin.

C Muut kustannukset – asiakkaille järjestettävät toiminnalliset ryhmät (puutarha-, ravitsemus-, kiinteistöhuolto-, media-, siivous-, harraste- ja liikuntaryhmät) sekä retket, tapahtumat ja aktiviteetit. Välinehankinnat kuten sisäcurling -peli hankitaan muista kustannuksista.

Perustelut Sparri-hankkeen jatkoajalle: Sparri-hanke on saavuttanut hankkeeseen asetetut tavoitteet kohdata 90 kohderyhmään kuuluvaa henkilöä. Käytännössä asiakkaita on jo kohdattu 160.(yksilö- ja ryhmävalmennus, retket, korttikoulutukset) Sparri-hankkeen asiakkaat ovat tukea tarvitsevia alle 30-vuotiaita suomenkielisiä ja kaikenikäisiä vieraskielisiä henkilöitä. Sparri-hankkeen työntekijät valmentavat asiakkaita työelämään ja opiskelemaan kyseisenä aikana. Asiakkaita sparrataan eteenpäin yksilöllisesti. Asiakkaille järjestettävät ryhmätoiminnot esim. liikunta-, ravitsemus-, kiinteistönhuolto-, siivous- ja mediaryhmä auttavat asiakkaita voimantumaan. Sparri-hanke on luonut hyvät kontaktit muiden hankkeiden, oppilaitosten ja yritysten kanssa. On tärkeää saada asiakkaiden polkuja vietyä loppuun ja uusien asiakkaiden polkuja eteenpäin.

Sparri-hanke on tunnistanut oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöjen päivittäminen on käynnissä. On tärkeää saada kaikki tunnistetut oppimisympäristöt päivitettyä. Sparri-hanke jatkaa myös uusien oppimisympäristöjen tunnistamista ko. aikana.

Sparri-hankkeessa halutaan kokeilla jatkohankkeen aikana asiakkaiden tarpeista lähtevää toimintaa eli suomen kielen opettelemista pariharjoituksin. Asiakas on esim. hakeutumassa kasvatus- ja ohjausalalle. Hän lähtee näyttämään pian osaamistaan iltapäiväkerhoon. Sparri-hanke valmentaa asiakasta parityöskentelyn avulla. Harjoituksia tehdään alakohtaisesti.

ESIMERKKI: Valmistetaan välipalaa, kuten iltapäiväkerhossa tehtäisiin ja samalla keskustellaan suomen kielellä, miten tulee toimia. Vieraskielistä tämä auttaa kielellisesti ja suomenkielistä/vieraskielistä niin, että sosiaalinen kanssakäyminen paranee.

ESIMERKKI: Asiakas on lähdössä työkokeilun kautta kiinteistö- tai rakennusalalle. Tehdään Hakamajalla parityöskentelynä kiinteistöhuollon tai rakennusalan harjoituksia ja samalla keskustellaan käyttäen alaan liittyviä sanastoa suomeksi (voidaan kysyä ko. alan oppilaitoksen opettajalta) ja konsultoidaan esim. Vimpelin urheilukeskuksen kiinteistöhuollon vastaavaa.

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Työllisyysjaosto myöntää SPARRI-hankkeelle yhteensä 7 000 euron suuruisen suuruisen lisärahoituksen, mikäli se saa jatkohakemukselleen ESR-rahoituksen. Yhdistyksen on toimitettava kaupungin työllisyysjaostolle raportit hankkeen etenemisestä ja loppuraportti hankkeen päätyttyä. Mikäli hankkeen kustannukset eivät toteudu suunnitellusti, yhdistys palauttaa kaupungille sen mahdollisesti liikaa maksaman rahoitusosuuden.

Päätös

Hyväksyi. Kajaanin Haka ry voi jaoston päätöksellä laskuttaa lisärahoituksen vuoden 2022 puolella.

Tiedoksi

Asianosainen