Osallisuus- ja hyvinvointijaosto, kokous 3.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Osallisuus- ja hyvinvointijaoston tiedoksi merkittävät asiat

KAJDno-2021-1150

Valmistelija

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi

Perustelut

  • Lausunto hyvinvointikertomuksen vähimmäistietosisällöstä
    Kajaanin kaupunki on antanut yhteisen lausunnon yhdessä Kainuun muiden kuntien kanssa sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntöön hyvinvointikertomuksen vähimmäistietosisällöksi. Osallisuus- ja hyvinvointijaostolla on ollut mahdollisuus kommentoida lausuntoluonnosta. Lausunnon määräaika on 31.10.2022.  Lausunto oheisliitteenä.
    Lausuntopyynnön diaarinumero: VN/26437/2022
     
  • Lausunto Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisperusteista
    Kajaanin kaupunki on antanut lausunnon Kainuun hyvinvointialueen lausuntopyyntöön hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisperusteista. Osallisuus- ja hyvinvointijaosto on saanut lähettää sähköpostilla näkemyksiä lausuntopyyntöön. Lausunnon määräaika on 31.10.2022. Lausuntoluonnos oheisliitteenä.
     
  • Osallisuus- ja hyvinvointijaoston vuosikello
    Osallisuus- ja hyvinvointijaoston työskentelyn tueksi on laadittu vuosikello vuodelle 2023. Jaosto täydentää ja muokkaa kelloa työskentelynsä ja tarpeen mukaan.
    Vuosikello oheisliitteenä.
     
  • Pore - Porukalla parempaa -hanke hakee jatkoaikaa 31.5.2023 saakka.
    Jatkoajalla hankkeessa laaditaan osallistuvan budjetoinnin Kajaanin mallin sekä aloitetaan uusi osallistuvan budjetoinnin kierros. Tämän lisäksi jatketaan hankkeessa aloitettu olohuonetoiminnan juurruttamista ja sisällyttämistä hyvän mielen toimintamalliin. 
     
  • Hyvän mielen kunta -hanke saanut lisäaikaa 30.6.2023 saakka
    Kajaanissa toteutetaan ensi vuonna Hyvän mielen koulu -koulutukset perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
     
  • Maksuttomat kuukautissuojat -aloite
    Nuorisovaltuuston maksuttomat kuukautissuojat -aloitteen pohjalta KAMK:n terveydenhoitajaopiskelijoiden ryhmä toteuttaa osana opiskelujaan kokeilun maksuttomien kuukautissuojien jakamisesta kajaanilaisille nuorille. Kokeilu toteutetaan Lehtikankaan ja Otanmäen kouluilla.
     
  • Nuorten seksuaalisen häirinnän kokeminen
    Tarkastuslautakunta kiinnitti arviointikertomuksessaan huomiota kouluterveyskyselyn tuloksissa esiin nousseeseen nuoriin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään ja totesi, että sen ehkäisemiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota ja panostusta. Tästä on keskusteltu hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen työryhmässä ja esimerkiksi nuorisopalvelut sekä oppilaitokset tekevät paljon asian eteen. Myös tähän aiheeseen saadaan lisäkäsiä opiskelijoista. KAMK:n terveydenhoitajaopiskelijat keräävät kehittämistyönään tarkempaa tietoa aiheesta sekä toteuttavat mahdollisesti esimerkiksi somekampanjan.
     
  • Kainuun hyvinvointialueen valmistelevat hytetu-työryhmät 
    Eri aihealueista koostuvissa yhteistyöryhmissä tarkastellaan jo olemassa olevia rakenteita sekä toimivia käytäntöjä ja vaikuttaviksi osoitettuja menetelmiä, jotka olisi hyvä säilyttää. Tämän lisäksi suunnitellaan uusia avauksia ja yhteistyömallia.
     
  • Hyvinvointikoordinaattori mukana kaupungin Lasten ja nuorten kaupunki -strategiatiimissä
     
  • Kaupungin verkkosivujen päivitys
    Kaupungin verkkosivuille laaditaan hyvinvoinnin edistäminen -osio, päivitetään osallistu ja vaikuta -osioita sekä päivitetään avustussivu uuden mallin mukaiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi

Jaosto merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §