Tarkastuslautakunta, kokous 11.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Sidonnaisuusrekisteri 2022

KAJDno-2022-881

Valmistelija

  • Taina Juntunen, Hallintosuunnittelija, taina.h.juntunen@kajaani.fi

Perustelut

Kuntalain 84 §:ssä on säädetty sidonnaisuuksien ilmoittamisesta. Sidonnaisuusilmoitukset tehdään tarkastuslautakunnalle, jonka tehtävänä on valvoa ilmoitusvelvollisuuden noudattamista ja tuoda ilmoitukset kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Ilmoitusvelvollinen on itse vastuussa sidonnaisuusilmoituksen tekemisestä, ja hänen tulee myös viipymättä ilmoittaa sidonnaisuuksissa tapahtuneista muutoksista. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on valittu luottamustehtävään.

Hallintosäännön 73 §:n 1 mom. mukaisesti tarkastuslautakunta tuo sidonnaisuusilmoitukset valtuustolle tiedoksi vähintään kerran vuodessa.

Raportti sidonnaisuuksista on jaettu liitteenä. Tarkastetut sidonnaisuusilmoitukset  julkaistaan Kajaanin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa:  www.kajaani.fi -> kaupunki ja hallinto -> päätöksenteko -> sidonnaisuudet.

Ilmoitusvelvollisia ovat:

  • kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet
  • kaupunginhallituksen jaostojen jäsenet ja varajäsenet
  • kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto
  • lautakuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat
  • maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuja tehtäviä hoitavat toimielimet eli Kajaanissa ympäristöteknisen lautakunnan ja sen lupajaoston jäsenet ja varajäsenet
  • kaupunginjohtaja, pormestari, apulaispormestari
  • edellä mainittujen toimielinten esittelijät

Ilmoitusvelvollisuus koskee:

  • johtotehtäviä tai luottamustoimia elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä tai muissa yhteisöissä (toimitusjohtaja, varatoimitusjohtaja; hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenyys)
  • merkittävä varallisuutta (omaisuus ja omistusosuus, joka on hankittu liike- tai sijoitustoimintaa varten; ei koske sen sijaan omassa tai perheen käytössä olevaa asuntoa, kesäasuntoa tai siihen kuuluvaa tonttia)
  • maa- ja metsäomaisuutta (ilmoittaa tulee kohteen sijainti kaupunginosan, kylän tai tilan tarkkuudella sekä alueen suuruus neliömetreissä)
  • osakkeenomistusta (kiinteistöyhtiön tai muun osakkeen omistus; ilmoittaa tulee laatu ja kohde sekä omistusosuus; ei koske talletuksia eikä rahasto-osuuksia)
  • velkaa tai takausta (koskee velkoja, takauksia ja muita vastuita, jotka on otettu liike- tai sijoitustoiminaa varten; ei koske asunto-, auto- tai muuta lainaa, jos sen ottaminen ei liity liike- tai sijoitustoimintaan)
  • muuta sidonnaisuutta (yhdistys- ja säätiötoimintaa, mutta ei puoluetoimintaa)

Suomen Kuntaliiton julkaisu "Sidonnaisuuksien ilmoittaminen kunnassa" on jaettu oheisliitteenä, josta käyvät ilmi tarkemmat ilmoitusvelvollisuuden perusteet.

Tarkastuslautakunta on vienyt sidonnaisuusrekisterin edellisen kerran kaupunginvaltuustolle tiedoksi 13.12.2021. Tämän jälkeen rekisteriin on tullut seuraavat muutokset:

Halonen Auli, kaupunginhallituksen jäsen, työllisyysjaoston puheenjohtaja, ilmoitus päivitetty 13.12.2021

Hatva Teuvo, kaupunginhallituksen pj., konsernijaoston varapj., ilmoitus päivitetty 22.12.2021

Jyrkäs Nina, ympäristöteknisen lautakunnan varajäsen, ilmoitus annettu 23.9.2022

Kilpeläinen Pasi, ilmoitus annettu 8.12.2021

Kortelainen Miikka, kaupunginhallituksen 2. varapj., kaupunginhallituksen konsernijaoston pj, kaupunginhallituksen työllisyysjaoston varajäsen,  ilmoitus päivitetty 23.6.2022

Kuvaja Karoliina, sivistyslautakunnan varapj., ilmoitus annettu 2.8.2022

Leinonen Minna, pelastuslautakunnan pj., ilmoitus päivitetty 22.12.2021

Lyyra Mari, sivistyslautakunnan esittelijä, ilmoitus annettu 4.8.2022

Niva Teemu, tarkastuslautakunnan pj., ilmoitus annettu 2.8.2022

Pääkkönen Titta, ympäristöteknisen lautakunnan jäsen, ilmoitus annettu 19.9.2022

Tervonen Jouni, ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston jäsen, ilmoitus päivitetty 23.9.2022

Lisätietoja asiasta antaa hallintojohtaja Tuija Aarnio, puh. 044 7100216 ja sähköposti muodossa: etunimi.sukunimi@kajaani.fi tai hallintosuunnittelija Taina Juntunen, puh. 044 7100212 ja sähköposti muodossa: etunimi.h.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Teemu Niva, teemu.niva@lh.kajaani.fi

Tarkastuslautakunta tarkastaa kokouspäivään 11.10.2022 mennessä saapuneet sidonnaisuusilmoitukset vuodelta 2022 ja valvoo, että kaikki ilmoitusvelvolliset ovat antaneet ilmoituksensa. Tarvittaessa lautakunta kehottaa ilmoitusvelvollisia toimittamaan puuttuvat ilmoituksensa.

Lautakunta lähettää tarkastamansa sidonnaisuusrekisterin kaupunginvaltuustolle tiedoksi. 

Päätös

Lautakunta päätti muistuttaa ilmoitusvelvollisia päivittämään sidonnaisuusilmoituksensa ja lähettää sidonnaisuusrekisterin kaupunginvaltuustolle tiedoksi.