Kaupunginhallitus, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 193 LISÄPYKÄLÄ: Kaupungin lausunto kaivoslain 6 § mukaisesta esteettömyystodistuksesta, Terrafame Oy (lisäpykälä)

KAJDno-2022-1138

Valmistelija

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
  • Piia Väyrynen, Vs. kaupunginarkkitehti, piia.vayrynen@kajaani.fi
  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Terrafamen tunnetut malmiesiintymät Kuusilampi ja Kolmisoppi yhdessä mahdollistavat kaivos- ja metallituotannon jatkumisen yli 30 vuoden ajan. Nyt louhittavan Kuusilammen lisäksi Terrafame suunnittelee aloittavansa kaivospiirin toisen malmiesiintymän eli Kolmisopen esiintymän hyödyntämisen. Osana Kolmisopen hyödyntämistä nykyistä kaivospiiriä tulee laajentaa. Terrafamella on vireillä kaivospiirin laajentamishakemus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES:ssa. 
Kolmisopen esiintymän hyödyntämistä ja toimintaa laajennetulla kaivospiirillä on käsitelty myös erillisessä ympäristövaikutusten arviointi- eli YVA-menettelyssä. YVA-menettely on käynnistynyt vuonna 2020 ja YVA-selostus on toimitettu Kainuun ELY-keskukselle heinäkuussa 2021. Kainuun ELY-keskus antoi Kolmisopen YVA-menettelystä perustellun päätelmän helmikuussa 2022 ja Terrafame on jo kesäkuussa 2022 jättänyt malmion hyödyntämistä koskevan ympäristölupahakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle.  YVA-menettelyn ja sitä edeltäneen suunnittelun aikana Kolmisopen tuotanto- ja alueidenkäyttösuunnitelmaan tehtiin olennaisia muutoksia. Tukesissa vireillä olevassa hakemuksessa kaivospiirin laajentamisalueeksi on haettu huomattavasti suurempaa aluetta (72 km2) kuin mitä nykyinen, YVA-selostuksessa kuvattu suunnitelma edellyttäisi (39 km2).

Terrafame on päivittämässä TUKES:ssa jo vireillä olevaa hakemustaan kaivospiirin laajentamiseksi. Hakemus on vireillä vanhan kaivoslain (503/1965) mukaisena. Hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa muun materiaalin ohessa ns. esteettömyystodistukset eli ”--asianomaisen nimismiehen tai maistraatin tahi kahden paikalliset olosuhteet tuntevan henkilön allekirjoittama todistus taikka muu luotettava selvitys siitä, ettei valtaukselle ole kaivoslain 6 §:n 1 momentin 3―9 kohdassa tarkoitettuja esteitä.” (Kaivosasetus 665/1965 6§). 

Kaivoslain 6. pykälän kohtien 3 - 9 valtauksen esteet (valtausta ei saa suorittaa) ovat seuraavat:
 3) rajavyöhykkeellä ilman valtioneuvoston lupaa;
 4) linnoitusalueella tai sitä ympäröivällä niin leveällä vyöhykkeellä, kuin asetuksella säädetään;
 5) 30 metriä lähempänä lentokenttää, maantietä, katua tai yleiseen liikenteeseen käytettyä rautatietä taikka kanavaa;
 6) 50 metriä lähempänä rakennusta, jota käytetään tai aiotaan käyttää asuntona, loma-asuntona tai työhuoneena, taikka sellaista rakennusta varten varattua tonttia tai rakennuspaikkaa, jossa on aloitettu rakentamista tarkoittavat työt, tai yleistä rakennusta tai laitosta taikka yli 35 000 voltin jännitteistä sähkölinjaa tai muuntoasemaa eikä puutarhassa taikka asuinrakennuksen yhteydessä olevassa puistossa; (15.12.2000/1102)
 7) teollisuuslaitoksen alueella tai sen käyttämällä varasto-tahi jätealueella; eikä
 8) ilman erityistä syytä asemakaavan tai oikeusvaikutteisen yleiskaavan alueella, jos kunta vastustaa sitä alueiden käyttöön liittyvistä pätevästä syystä; (15.12.2000/1102)
 9) kirkko- tai hautausmaalla

Kaivospiirin laajennusalue sijoittuu eteläiseltä osaltaan Kajaanin kaupungin alueelle. 

Lisätietoja antavat tekninen johtaja Jussi Heikkinen, 040 6783246, vs. kaupunginarkkitehti Piia Väyrynen, 044 7148285, kaupungingeodeetti Jari Säkkinen 044 4214112, etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kajaanin kaupunki ei näe kaivoslain 503/1965 6 § kohtien 3-9 mukaisia esteitä kaivospiirin laajennukselle Kajaanin kaupungin alueella.

Kajaanin kaupunginhallitus toteaa, että

- kaivospiirin laajennusalueen kautta kulkee Lahnasjärven tie, kyseinen tie kulkee myös nykyisen kaivospiirialueen kautta, joten tilanne ei nykyisestä muutu
- kaivospiirin laajennusalueella ei ole rakennuksia tai rakennuspaikkoja
- kaivospiirin laajennusalueella ei ole voimassa olevia oikeusvaikutteisia asema-, osayleis- tai yleiskaavoja
- kaivospiirin laajennusalueen eteläosassa laajennusalue menee osittain päällekkäin vireillä olevan Sivakkalehdon tuulivoimaosayleiskaavan kanssa
- kaivospiirin ja sen laajennuksen osalta Kainuun maakuntakaavassa on osoitettu varaus ek-m merkinnällä kaivosmineraalialueeksi.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Elina.Salmela@terrafame.fi; Veli-Matti.Hilla@terrafame.fi; Joni.Lukkaroinen@terrafame.fi; tarja.Pirinen@hpp.fi; elina.lemponen@hpp.fi