Kaupunginhallitus, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 189 Ympäristöterveydenhuollon järjestäminen Kainuussa - kuntien välinen yhteistyösopimus

KAJDno-2021-1116

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun ympäristöterveydenhuollon tehtävät on hoidettu vuodesta 2005 alkaen maakunnallisesti osana Kainuun hallintokokeilua ja myöhemmin Kainuun Soten toimintoja kuntien yhteisesti tekemien päätösten perusteella. Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueista annetun lain mukaan kunnalla tai yhteistoiminta-alueella on oltava vähintään 10 htv:n resurssi tehtävien hoitamiseen. Ympäristöterveydenhuolto hoitaa terveydensuojelulain, elintarvikelain, eläinlääkintähuoltolain ja tupakkalain mukaiset tehtävät sekä lisäksi joitain tehtäviä mm. eläinsuojelulain ja ympäristönsuojelulain perusteella. Päätehtävät ovat elintarvikevalvonta, terveydensuojelu, tupakkavalvonta ja eläinlääkintähuolto. Ympäristöterveydenhuollon toimialue on koko Kainuu. Kainuun Soten ympäristöterveydenhuollon yksikön henkilöstöresurssit ovat noin 31 htv, ja ne jakautuvat lähes tasan eläinlääkinnän ja ympäristöterveydenhuollon muiden tehtävien välillä. Terveystarkastajat toimivat kahdessa tiimissä (terveydensuojelu  /elintarvikevalvonta) ja työalueena on usea kunta tai vaativissa tapauksissa koko maakunta. Valvontaeläinlääkäreitä on yksi ja praktikoiden päivystystyössä on eriytetty pieneläin- ja suureläinpäivystys.

Hyvinvointialueista annetun lain perusteella ympäristöterveydenhuollon tehtävät eivät siirry hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, vaan tehtävät säilyvät kuntien järjestämisvastuulla. Kuntien yksimielisillä päätöksillä, jotka tuli tehdä 31.12.2021 mennessä, tehtävä olisi voitu edelleen sopia hoidettavaksi hyvinvointialueella. Kainuun kuntien valtuustot tekivät asiasta päätökset joulukuussa 2021, osa kunnista ei halunnut siirtää tehtävää hyvinvointialueelle.

Ympäristöterveydenhuollon nykytilasta ja tulevasta järjestämisvaihtoehdosta teetettiin selvitys FCG Oy:llä. Selvityksen perusteella kuntien ja ympäristöterveydenhuollon toimijoiden näkemys on, että tehtävä on järkevintä järjestää vastuukuntamallilla (ns. isäntäkuntamallilla). Vastuukunnalla tulee olla motivaatio vastaanottaa ja kehittää toimintaa sekä sen tulee olla resursseiltaan tarpeeksi vahva kyetäkseen hoitamaan tehtävä ja sen vaatima hallinto. Kuntien neuvottelujen perusteella vastuukunnaksi on sovittu Sotkamon kunta. 

Neuvottelun pohjalta on laadittu kuntien yhteistoimintasopimus tehtävän siirtämisestä Sotkamon kunnan vastuulle. Yhteistoimintasopimuksen mukaan tehtävää varten perustetaan Sotkamon kunnan ympäristö- ja teknisen lautakunnan alaisuuteen ympäristöterveysjaosto, johon kukin kunta nimeää yhden jäsenen ja hänelle varajäsenen. Jaoston puheenjohtajuus on Sotkamon kunnan edustajalla ja 2 vuoden pituinen varapuheenjohtajuus on kiertävä ja kierto aloitetaan suurimmasta kunnasta eli Kajaanista.

Sopimuksella uudistetaan ympäristöterveydenhuollon kustannusten jakoperustetta. Terveysvalvonnan nettokustannukset jaetaan sopijapuolille asukaslukujen suhteessa. Eläinlääkintähuollon kustannuksista jaetaan 70 % asukaslukujen suhteessa ja 30 % määräytyy lypsykarjatilojen nautojen määrän perusteella. Eläinlääkintähuollon kustannustenjakoperusteeseen tehty muutos, jossa perusteena on nautojen määrä, on Kajaanin suhteellista maksuosuutta aiemmasta pienentävä. Kainuun Sotella käytössä olleiden maksuperusteiden mukaan Kajaanin suhteellinen maksuosuus ympäristöterveydenhuollon kokonaiskustannuksista on ollut noin 48 %, uuden sopimuksen mukaan maksuosuus tulee olemaan noin 39 %. Toiminnan kokonaisnettokustannukset ovat olleet vuonna 2021 noin 2 milj. € (eläinlääkintähuolto 1,4 milj. € ja terveysvalvonta 0,6 milj. €).

 Henkilöstö siirtyy ns. vanhoina työntekijöinä Kainuun Sotelta Sotkamon kunnan palvelukseen. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan sopimuksen Kainuun ympäristöterveydenhuollon järjestämisestä.  

Päätös

Hyväksyi.