Tarkastuslautakunta, kokous 13.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Arviointitapaaminen - varhaiskasvatuksen tulosalue

KAJDno-2022-47

Valmistelija

  • Taina Juntunen, Hallintosuunnittelija, taina.h.juntunen@kajaani.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan arvioinnin yhtenä painopistealueena arviointisuunnitelman mukaisesti vuonna 2022 on sivistystoimiala. Vuorossa on varhaiskasvatuksen tulosalue ja sen johtajan Mika Tiihosen kanssa käytävä arviointitapaaminen. Mika Tiihonen on aloittanut virassa 1.5.2022.

Talousarvion 2022 mukaan varhaiskasvatusta Kajaanissa järjestetään pääosin omana toimintana päiväkodeissa. Yksityisiä palvelun järjestäjiä tuetaan palvelusetelilla, ja perhepäivähoitoa tarjotaan yksinomaan yksityisenä palveluna. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan varhaiskasvatuksen tulosalue järjestää yhdessä perusopetuksen, eri yhdistysten ja seurakunnan kanssa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen on lakisääteinen palvelu.

Kajaanissa on 18 kunnallista päiväkotia ja 11 yksityistä päiväkotia, ja yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on 30 %. Henkilöstöä on varhaiskasvatuksessa vuoden 2022 talousarvion mukaan 344,3 (htv2).

Varhaiskasvatuksen palvelulinjaukset v. 2022 talousarviossa:

Osallisuus: Jokainen lapsi huomioidaan ja hyväksytään sellaisena kuin hän on. Jokaisen mielipiteet tulee huomioiduksi. Toiminnan lähtökohtana on lasten vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet. Jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen.

Tunne- ja vuorovaikutustaidot: Myönteiset vuorovaikutussuuhteet edistävät oppimista. Vuorovaikutustaidoilla ja kyvyllä ymmärtää itseä ja muita on tärkeä merkitys identiteetille ja hyvinvoinnille.

Arviointi: Henkilöstön tavoitteellinen ja suunnitelmallinen itsearviointi on keskeisessä asemassa varhaiskasvatuksen ladun ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Arvioinnin kautta saadaan selville pedagogisen toiminnan vahvuudet ja kehittämiskohteet. 

Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset

  • Henkilöstön mitoitus 1.8.2021 alkaen; poikkeaminen henkilöstömäärästä ei ole sallittua henkilöstön poissaolojen vuoksi, vaan sijaisia tulee olla riittävästi. Henkilöstöllä on myös ilmoitusvelvollisuus havaitsemistaan poikkeamista. 
  • Asiakasmaksujen alentaminen 1.8.2021 alkaen noin 30 %.
  • Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu.
  • Erityisen tuen saaminen välittömästi tuen tarpeen ilmaannuttua; voimaan 1.8.2022 (erityisopettajien ja -avustajien tarpeen kasvu).

Lisätietoja asiasta antaa varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja Mika Tiihonen, puh. 044 7101720 tai sähköposti muodossa: etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Teemu Niva, teemu.niva@lh.kajaani.fi

Tarkastuslautakunta merkitsee saadun katsauksen tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin, että varhasikasvatuksen tulosalueen johtajan Mika Tiihonen oli kokouksessa paikalla asiantuntijana tämän asian esittelyn aikana. Mika Tiihonen poistui kokouksesta klo 18.10.

Lautakunta merkitsi saadun katsauksen tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §