Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 22.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Lukion monijäsenisen toimielimen kokoonpano

KAJDno-2022-1112

Valmistelija

  • Jaana Kilpelänaho, Kajaanin lukion rehtori, jaana.kilpelanaho@kajaaninlukio.fi

Perustelut

Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, kuitenkin enintään yhdeksi vuodeksi, sekä erottaa asuntolasta määräajaksi tai opintojen jäljellä olevaksi ajaksi. Edellä säädetyt toimenpiteet ovat kurinpitotoimia ja ne päättää rehtori.

Rehtori voi kuitenkin päättää enintään 3 kuukauden mittaisen opetuksesta erottamisen.
Oppivelvollinen voidaan erottaa oppilaitoksesta enintään kolmeksi kuukaudeksi. Oppivelvollisuuden suorittamisesta määräaikaisen erottamisen aikana säädetään oppivelvollisuuslain 8 §:ssä. Oppivelvollisen määräaikaisesta erottamisesta sekä muun opiskelijan yli 3 kuukauden, mutta enintään 12 kuukauden mittaisesta erottamisesta päätöksen tekee koulutuksen järjestäjän asettama monijäseninen toimielin. 

Kuntalain 30 § mukaan opetustoimeen perustetaan yksi monijäseninen toimielin. Kainuun ammattiopistolle on perustettu vastaava monijäseninen toimielin (KLL johtokunta 17.5.2018 §19). Toimielimen jäseninä on lain ammatillisesta koulutuksesta (2017/531 §93) mukaisesti koulutuksen järjestäjän, opiskelijahuollon, opettajien, työelämän ja opiskelijoiden edustus. Monijäseninen toimielin on asetettu kolmivuotiskausiksi ja sen jäsenistöä täydennetään tarpeen mukaan johtokunnan päätöksillä. Nykyisen toimielimen toimintakausi päättyy 30.9.2024.

Lukiolaissa ei ole annettu monijäsenisen toimielimen kokoonpanolle määrämuotoa. Esitetään, että Kainuun ammattiopistolle perustettuun monijäseniseen toimielimeen lisätään jäseniksi Kajaanin lukion rehtori Jaana Kilpelänaho ja kuraattori Leena Haataja, ja toimielin toimii näin myös Kajaanin lukion monijäsenisenä toimielimenä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anu Kuosmanen, Vt. koulutusliikelaitoksen johtaja, anu.kuosmanen@kao.fi

Esitetään Kainuun ammattiopistolle perustettuun monijäseniseen toimielimeen jäseniksi Kajaanin lukion rehtori Jaana Kilpelänaho ja kuraattori Leena Haataja. Lukioedustuksen lisäyksen jälkeen toimielin toimii myös Kajaanin lukion monijäsenisenä toimielimenä.

Päätös

Hyväksyi