Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 22.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Koulutusliikelaitoksen toisen asteen aloituspaikat kevään 2023 yhteisvalinnassa

KAJDno-2022-1100

Valmistelija

  • Raisa Ilkko, Vs. ammattiopiston rehtori, raisa.ilkko@kao.fi
  • Jaana Kilpelänaho, Kajaanin lukion rehtori, jaana.kilpelanaho@kajaaninlukio.fi

Perustelut

Yhteishaussa haetaan ammatillisiin perustutkintoihin, lukiokoulutukseen, vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen, tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA -koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnattuihin vapaan sivistystyön linjoille. Lukion oppimäärän, ammatillisen perustutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet eivät voi enää hakea yhteishaussa. 

Kainuun ammattiopisto
Keskeinen KAOn opetustarjontaa säätelevä asiakirja on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa. Järjestämisluvassa on määritelty ne tutkinnot (perustutkinnot, ammattitutkinnot sekä erikoisammattitutkinnot), mitä koulutuksen järjestäjä voi myöntää. Toinen keskeinen tieto on rahoituksen pohjan muodostava tieto koulutuksen järjestäjän enimmäisopiskelijavuosista. Kajaanin kaupungilla ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa opiskelijavuosien vähimmäismäärä on 2561. Lisäksi opiskelijavuosia kerryttävät ammattitutkinnot ja erityisammattitutkinnot sekä tutkintoon johtava työvoimakoulutus.

Ammatilliseen koulutukseen hakeutumisessa on kaksi väylää: yhteishaku sekä jatkuva haku. Yhteishakuun esitetään ne tutkinnot, mihin oppilaitoksella on järjestämislupa sekä valmius toteuttaa opinnot. Se, mitä määriä yhteishakuun tarjotaan, menettää sinällään keskeisen ohjaavan merkityksen, koska jatkuvan haun kautta hakijoita voi tulla tutkintoihin ympäri vuoden. Mikäli haettaviin ryhmiin on runsaasti hakijoita yhteishaussa, yhteishakujärjestelmä ohjaa opiskelijoita varasijojen kautta muihin opintoihin tai opiskelija voi hakeutua jatkuvan haun avulla haluamiinsa opintoihin. Mikäli yhteishaussa hakijoita on vähän, jatkuvalla haulla pyritään täydentämään ja hankkimaan lisää opiskelijoita.

Työvoimakysyntä tällä hetkellä on käytännössä kaikilla elinkeinosektoreilla voimakasta. Muutos vuoden takaiseen on ollut voimakas ja työvoiman kysynnän ennustaminen aloittain on hankalaa. Työvoimakysynnän suuntaaminen myös vastaavaan koulutuskysyntään ei ole kuitenkaan helppoa. Hakijat eivät välttämättä suuntaudu niille aloille, missä olisi suurin työvoimatarve, hakijoiden kiinnostuksen pohjalla on myös muita tekijöitä. Koulutustarjonnan on tasapainoiltava elinkeinoelämän tarpeiden ja hakijoiden toiveiden välimaastossa. Tarjonnan on myös vastattava opiskelijoiden kiinnostukseen, jolloin ohivuotoa maakunnan ulkopuolelle olisi mahdollisimman vähän. 

Kevään 2023 peruskoulun päättävän ikäluokan koko on Kainuussa 784 (keväällä 2021 778) oppilasta ja Kuusamossa 167 (keväällä 2021 163) oppilasta. Luvut on otettu vuoden 2021 peruskoulun laskentapäivän (20.9.2021) 8-luokkalaisten määrästä. 

Perusopetuksessa päättävä ikäluokka säilyy kohtuullisen vakaana Kainuun ja Kuusamon osalta seuraavat viisi vuotta. 
Yhteishaun aloituspaikkoja perustutkintoihin on kokonaisuudessaan 629, mistä Kajaanissa 495, Vuokatissa 18 ja Kuusamossa 116. Lisäksi yhteishaun yhteydessä toteutetaan tutkintoon valmistavaan (TUVA) -koulutuksen haku, mihin paikkoja varataan Kuusamoon 10 ja Kajaaniin 35 kpl. Koulutusliikelaitoksen johtajalla on aiempina vuosina ollut johtokunnan päätöksellä mahdollisuus tehdä pieniä muutoksia aloituspaikkamääriin tarpeen niin vaatiessa.

Kajaanin lukio
Lukiokoulutuksen osalta valtiovalta ei rajoita koulutuspaikkojen määrää. Kajaanin lukion aloituspaikkamäärä on 200 lukiopaikkaa, joista 20 on musiikin erityistehtävässä.

Kokonaisuudessaan Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksessa on tarjolla vuoden 2023 kevään yhteishaussa yhteensä 874 opiskelupaikkaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anu Kuosmanen, Vt. koulutusliikelaitoksen johtaja, anu.kuosmanen@kao.fi

Johtokunta hyväksyy edellä esitetyt aloituspaikkamäärät ja valtuuttaa koulutusliikelaitoksen johtajan tekemään aloituspaikkojen määrään pieniä muutoksia.

Päätös

Hyväksyi