Elinkeinojaosto, kokous 22.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 TE-palvelut 2024 uudistus

KAJDno-2022-889

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

TE-PALVELUT 2024 -UUDISTUS

Pääministeri Sanna Marinin hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä TE-palveluiden siirrosta paikallistasolle. Linjaus liittyy hallitusohjelman työllisyystavoitteeseen ja kuntien vastuun vahvistamiseen työllisyyspalveluissa. TE-palvelut oli alun perin tarkoitus siirtää kuntien vastuulle vuoden 2024 aikana, lakiluonnoksen lausuntokierroksen jälkeen aikaa on jatkettu vuoden 2025 alkuun.

Kainuussa käynnissä oleva työllisyyden kuntakokeilu antaa hyvän pohjan TE-palvelujen työllistämispalvelujen siirron vastaanottamiseen. Kainuun TE-toimiston yrityspalvelujen siirto tuo valmisteluun mukaan elinkeinopoliittisen ulottuvuuden.

Kajaanin kaupungin osalta TE-palvelut uudistuksen valmistelusta vastaa konsernipalvelujen elinvoimapalvelut, vastuuhenkilöinä kehitysjohtaja Risto Hämäläinen, työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen ja yritysneuvoja Seppo Räisänen. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ja työllisyysjaosto ohjaavat ja seuraavat valmistelua kaupungin osalta.

Kainuun kunnat, ELY-keskus ja TE-toimisto ovat nimenneet edustajansa Kainuun TE-palvelu uudistuksen alustavan valmistelun työryhmään. Työryhmän puheenjohtajaksi on valittu työryhmän ensimmäisessä kokouksessa kaupungin työllisyysjaoston puheenjohtaja Auli Halonen. Hallituksen lakiesityksen valmistuttua työryhmän seuraavassa kokouksessa sen tehtävä tulee muuttaa Kainuun TE-palvelu uudistuksen valmistelun työryhmäksi.

TE-palvelujen uudistuksen yritys- ja työnantajapalvelujen siirtoa varten perustetaan oma alueellinen työryhmä, joka ryhtyy sovittamaan yhteen kuntien elinkeino- ja yrityspalveluja ja TE-toimiston siirtyviä työnantajapalveluja. Kunnilta, ELY-keskukselta ja TE-toimistolta on pyydetty edustajat työryhmään. Edustajien nimeämispyynnössä on todettu, että elinkeinojaoston pj. Tea Heikkinen esitetään kaupungin taholta jäseneksi yritys- ja työnantajapalvelujen ryhmään. Kaksi muuta jäsentä ovat Risto Hämäläinen ja Seppo Räisänen.

Kaupunginhallitus antoi lausunnon TEPA-uudistuksen lainsäädännöstä, eli luonnoksesta hallituksen esitykseksi julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi kokouksessaan 21.6.

Lopullista hallituksen lakisesitystä ei ole vielä saatavissa. Työllisyyden ministerityöryhmän tekemistä muutoksista lakiluonnokseen lausuntokierroksen perusteella löytyy tiedote:

https://valtioneuvosto.fi/-//1410877/te-palvelut-2024-uudistus-ministerityoryhma-linjasi-muutoksista-hallituksen-esitysluonnokseen-lausuntopalautteen-pohjalta

Oheisliitteenä Kuntaliiton esitys ministeriryhmän tekemistä muutoksista lakiluonnokseen Kuntajohtajapäivillä 11.8.

Työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen ja kehitysjohtaja Risto Hämäläinen esittelevät TEPA-uudistuksen tilannetta ja jatkovalmistelua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Hyväksyi. Myönnettiin puhe- ja läsnäolo-oikeus Jaana Korhoselle ja Jouko Maliselle tämän asian osalta.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §