Kaupunginvaltuusto, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Valtuustoaloite: Politiikkasektorit läpäisevän osallistamisohjelman laatiminen Kajaaniin (lisäpykälä)

KAJDno-2024-850

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Minna Leinosen (kesk.) esittämä sekä muun Keskustan valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Politiikkasektorit läpäisevä osallistamisohjelman laatiminen Kajaaniin

Kajaanin äänestysprosentti kuntavaaleissa on toistuvasti ollut maan alhaisimpia 46,5% (2021), 49,3% (2017) ja suunta on ollut heikkenevä. Meidän yhteisessä kaupungissamme on siksi erityinen tehtävä vahvistaa ja varmistaa kajaanilaisten luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Äänestysprosentin surkuttelu vaalien jälkeen ei auta, vaan kuntalain 22 § velvoittaa kunnan valtuustoa huolehtimaan kuntalaisten monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Jokaisella on oikeus tulla kuulluksi ja mikä vielä tärkeämpää: kuunnelluksi.

Demokratiaan ja vaikuttamiseen liittyviä taitoja ja tietoja on tärkeää opetella jo päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa eri tasoilla. Mitä pienemmistä lapsista on kysymys, sitä tärkeämpää on harjoittelun aloittaminen lähiympäristön vuorovaikutussuhteissa. Nuorten ja aikuisten kanssa on tärkeä ulottaa vaikuttamismahdollisuuksien pohdinta myös ajankohtaisiin globaalikysymyksiin. Tavoitteena on, että jokainen löytäisi itsestään aktiivisen toimijan, joka pyrkii vaikuttamaan itselleen tärkeisiin yhteiskunnallisiin asioihin virallisten kanavien kautta, joita on mm. äänestäminen, kansalaisaloite, kansalaisjärjestöt ja poliittiset järjestöt. Onnistunut osallisuus ei ole vain yksittäinen projekti, vaan jatkuva osallisuuden toimintakulttuurin rakentumista edistävä prosessi. Kajaaniin tulee laatia kaikki politiikkasektorit läpäisevä osallistamisohjelma, jolla voidaan varmistaa erityisesti  lasten ja nuorten osallistaminen. Työkaluja ohjelmaan lasten ja nuorten osallisuuden vahvistamiseksi päätöksenteossa on tuottanut THL (Lapsivaikutusten arviointi kuntapäätöksissä 2010)  ja MLL (Johdatus lapsivaikutusten arviointiin kunnassa). Tuoreina esimerkkeinä heikosta osallistamisesta Kajaanissa on noussut esille jälleen kyläkouluja koskevat suunnitelmat ja hakkuut lähimetsissä, jotka vahvasti koskettavat lastemme kasvu-ja kehitysympäristöjä niin koulussa kuin vapaa-ajalla.
 
Kaikkien asukkaiden näkemykset on tärkeää ottaa huomioon eri suunnitteluiden ja valmisteluiden  varhaisessa vaiheessa niin, että vaikuttamismahdollisuus on vielä todellinen ja vaihtoehdot aidosti auki ilman etukäteen määriteltyjä tavoitteita. Osallistamisessa (menetelmien monipuolisuus, ajoitus, paikat, tiedottaminen) tulee huomioida kaikki käyttäjäryhmät (esim. lähimetsien hakkuissa luontoharrastajat, kuntoliikkujat sekä lapset/nuoret) Kaupunkimetsänhoidon osallistamisprosesseista on olemassa tuoretta vertailevaa tutkimustietoa (T. Anttila, Pro Gradu: Kuntien metsäsuunnittelussa käytettyjä osallistamismenetelmiä ja kokemuksia osallistamisen toteutuksesta, HY 2021). Kajaanissa voidaan ottaa käyttöön tuloksista parhaat käytännöt, esim. paikkatietopohjaiset kyselyt, asukastilaisuudet (myös verkossa), metsänhoidon vaikutusten visualisointi ja metsäkävelyt.
 
Osallistamisprosesseja eri hallinnonaloilla (sivistys, ympäristötekninen) toteuttavien virkamiesten osallistamisosaamista on tärkeää varmistaa tukemalla heitä koulutuksin tai hyödynnettävä ulkopuolista osallistamisasiantuntijaa tarpeen vaatiessa. Kuntalaisten osallisuuden vahvistaminen ehkäisee konflikteja, parantaa päätösten hyväksyttävyyttä ja lisää kaupunkilaisten luottamusta Kajaanin päätöksentekokulttuuriin. Kaupunkilaisten vahva osallisuus varmistaa lisäksi, että toimenpiteet kaupunkilaisten elinympäristössä, kuten esimerkiksi kyläkoulukeskuksissa ja lähimetsäalueilla, perustuvat mahdollisimman laajaan tietopohjaan. Yhdessä teemme meidän Kajaanin."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §