Kaupunginvaltuusto, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Valtuustoaloite: Ympäristönhoidon teemaviikko

KAJDno-2018-1192

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin Kajaanin Keskustan valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Aloite: Ympäristönhoito- teemaviikkotapahtuma

Kajaanissa paljon ympäristöhoitotöitä joihin mielellään kaupunkilaiset osallistuisivat omalla vapaehtoisella panoksellaan jos siihen annettaisiin mahdollisuus. Aloitteen tavoitteena on hankkeistaa ympäristöhoitoteemaviikkotapahtuma, josta tehdään pysyvä toimintatapa. Aloitteen tavoitteena on parantaa ja kunnostaa kaupunkilaisten yhteinen maisema ja ympäristö sellaiseksi, että se lisäisi asukkaiden asumisen viihtyvyyttä ja asumisen laatua ja tasoa. Ympäristöhoitoviikko-tapahtumassa on kaupunkilaisilla mahdollisuus lisätä asuinalueensa viihtyisyyttä suunnitellusti, järjestettynä ja ohjauksessa yhdessä sovitulle kummialueelle. Toimijoiksi ilmoittautuneet lähiöiden asukkaat voivat esittää ja valita heille sopivimman ympäristön kunnostamisalueen.

Aloitteen tavoitteena on selvittää ja ottaa mukaan suunnitteluun kaikki asiasta kiinnostuneet kaupungin asukkaat ja tahot jotka voisivat olla mukana tapahtumassa. Näitä voivat olla Kajaanin kaupunki, lähiöiden asukkaat, kyläyhdistykset, koulut ja muuta mahdolliset yritykset. Toimijat ja asukkaat voivat itse valita sopivimman ympäristöhoitoalueen joko heidän asumislähiöstään tai se voi olla etäämmällä, esimerkiksi Kajaanin jokivarren alue. Teemaviikkotapahtuma aktivoi nuoria ja lapsia huolehtimaan yhteisistä alueista. Koulut otetaan mukaan oman ympäristöalueensa hoitoon. Kouluilla voi olla kummialueita joko etäämmällä tai koulun lähellä josta he huolehtivat ja tekevät ympäristön viihtyisyyttä lisääviä töitä.

Kaikki toiminta tapahtuu suunnitellusti ja ohjattuna. Laaditaan ympäristön hoitosuunnitelma kaupunkilaisten valitsemalle alueelle, joka toteutetaan teemaviikon tai yhdessä sovittuna aikana. Suunnitellusti ja kaupungin ohjauksessa vapaehtoista työvoimaa hyväksikäyttäen parannetaan esimerkiksi Kajaani jokivarren näköalan esteenä olevaa maisemaa ja pusikoitunutta lähiöiden ympäristöä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että poistetaan tihekköjä ja pensaikkoja, harvennetaan puustoa, kylvetään uutta siementä ja niitetään ja kunnostetaan. Samalla kun hoidetaan maisemaa, lisätään yhteisöllisyyttä ja luodaan uutta jo unohdettua talkoohenkeä.

Ympäristönhoitoteemaviikko-tapahtumassa talkoolaiset saavat Kajaanin kaupungin ohjauksessa käyttöönsä ympäristönhoitovälineitä/puutarhanhoitovälineitä. Ohjattuna talkoolaiset voisivat käyttää myös omia ympäristönhoitovälineitä. Sovittuna välineitä talkoolaisten käyttöön antavat myös Kainuun Nuotta, Kajaanin kaupunki ja muut mahdolliset yritykset.

Tavoitteena on tehdä ensin Kajaanin kaupungille aloite, että ryhdytään valmistelemaan ja toteuttamaan ympäristönhoitoa teemaviikkoa. Ryhmäaloitteen jälkeen pidetään yhteistyöpalaveri Kajaanin kaupungin ja eri toimijoiden kanssa. Tämän jälkeen kirjoitetaan hankesuunnitelma jonka pohjalta hankkeisettaan ympäristönhoitoteemaviikko-tapahtuma. Ympäristönhoitohankkeen aikana jalostetaan pysyvä, toimintatapa ympäristönhoitosuunnitelman mukaisesti lähiöiden ja toimijoiden valitsemille kummialueille."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään Kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Matti Nousiainen, Kaupungininsinööri, matti.nousiainen@kajaani.fi

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen Ympäristönhoidon teemaviikon hankkeistamisesta.

Asiaa valmisteltiin yhteistyössä Kainuun Nuotta ry:n kanssa. Kainuun käräjäoikeus on asettanut 30.1.2023 Kainuun Nuotta ry:n konkurssiin. 

Kaupunki on omana työnä lisännyt maisemanhoitotoimenpiteitä. Hankkeistamalla on toteutettu mm. Kainuun Vieraslaji -hanke, jossa kansalaisia on aktivoitu monin tavoin ilmoittamaan ja poistamaan luonnossa olevia haitallisia vieraslajeja.

Käytettävissä olevilla resursseilla ei valitettavasti pystytä käynnistämään laajempaa ympäristönhoitoteemaviikko-tapahtumaa.

Lisätietoja antaa kaupungininsinööri Matti Nousiainen, p. 044 7100 176, sähköposti etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee vastauksen tiedoksi ja toteaa asian loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Matti Nousiainen, Kaupungininsinööri, matti.nousiainen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Matti Nousiainen, Kaupungininsinööri, matti.nousiainen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §