Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 243 Valtuustoaloite: Jätteiden lajittelu kuntoon kaupungin toimitiloissa

KAJDno-2021-1208

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Silja Keräsen (vihr) esittämä ja muun vihreiden valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Jätteiden lajittelu kuntoon kaupungin toimitiloissa

"Resurssiviisaassa kaupungissa myös kiertotalouden alkupää – eli jätteiden syntypaikkalajittelu tulisi olla kunnossa. Tällä hetkellä näin ei suinkaan kaikissa kaupungin toimitiloissa ole. Liikuntapaikkoihin on saatu jätteiden lajitteluastiat, mutta esimerkiksi kaupungintalolla, päiväkodeissa tai kouluissa jätteitä ei välttämättä juuri lajitella. Joitain yksittäisiä lajittelupisteitä voi olla (esim. yksi lajittelupiste koko isossa kiinteistössä) tai jotain yksittäistä jaetta (esim. biojäte) saatetaan kerätä erikseen. Mutta kattavasti ja riittävästi jätteiden lajittelumahdollisuuksia ei tällä hetkellä ole. 
 
Esitämmekin, että kaikkiin kaupunkikonsernin toimitiloihin järjestetään kunnollinen jätteiden lajittelumahdollisuus kaikkiin niihin paikkoihin, joissa jätettä syntyy."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Markku Haverinen, Toimitilapäällikkö, markku.haverinen@kajaani.fi
Markku Vesterinen, Kiinteistöjen isännöitsijä, markku.vesterinen@kajaani.fi
Tuija Vuorinen, Johtaja, tuija.vuorinen@kajaani.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa on todettu, että kaupungin toimitiloissa ei tällä hetkellä ole kattavasti ja riittävästi jätteiden lajittelumahdollisuuksia sekä esitetty, että kaikkiin kaupunkikonsernin toimitiloihin järjestetään kunnollinen jätteiden lajittelumahdollisuus kaikkiin niihin paikkoihin, joissa jätettä syntyy. 

Aloitteen mukaista asiaa on lähdetty edistämään yhteistyössä kaupungin tilakeskuksen ja Mamsellin toimesta. Kaupungin toimitilojen jätteiden lajittelua on selvitetty ja kehitetty Kajaanin Ammattikorkeakoulun opiskelijan opinnäytetyön pohjalta. Opinnäytetyö on valmistunut keväällä 2022 ja sen tulokset on esitetty Kajaanin kaupungin intrassa vuonna 2022. Opinnäytetyön yhteydessä toteutetun kyselyn perusteella voitiin todeta, että pääsääntöisesti kiinteistöjen ulko- ja keräysastiat mahdollistavat kiinteistössä tehtävän tehokkaan lajittelun. Sen sijaan kiinteistön sisällä toteutettavan lajittelun mielekkyys jakaa mielipiteitä jopa niissä kohteissa, missä kyselyn mukaan sisäastiat mahdollistavat tehokkaan lajittelun.

Liikuntayksiköiden jätteenlajittelu on laitettu kuntoon aiemmin toteutetun Ekosport Kainuu -hankkeen myötä jolloin lajittelupisteitä on lisätty mm. Kajaanihallin sekä vesiliikuntakeskuksen pukuhuonetiloihin. Myöhemmin lajittelupisteitä on lisätty mm. Lehtikankaan monitoimitalolle, Keskuskoululle, useille päiväkodeille sekä muihin kohteisiin. Kajaanin kaupungintalolla toteutettiin Ekokympin kanssa erillinen tarkastus, jonka pohjalta kiinteistöön lisättiin lajittelupisteet osoitettuihin paikkoihin.

Jätelakiuudistuksen myötä uudet kiinteistökohtaiset lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet tulivat voimaan biojätteen osalta heinäkuussa 2022. Mamsellissa perehdyttiin uuden jätelain ja Ekokympin jätehuoltomääräysten mukaisiin toimintaohjeisiin ja järjestettiin päiväkotien ja koulujen sisätiloissa tapahtuva jätteiden lajittelu vastaamaan kiinteistöjen jätelajittelumallia. Mamsellin työntekijät opastavat tarvittaessa kiinteistön käyttäjiä jätemääräysten mukaiseen lajitteluun. Mikäli kiinteistön käyttäjät eivät koe sisällä tapahtuvaa lajittelua tehokkaaksi, voidaan jätekierros toteuttaa kohteella yhdessä Ekokympin neuvojan, tilakeskuksen sekä Kajaanin Mamsellin edustajan kanssa ja tehdä tarpeelliset muutokset ja lisäykset, mikäli ne ovat mahdollista toteuttaa. Kiinteistössä mahdollisesti syntyvän toiminta/käyttäjälähtöisen jätteen (SER-jäte, muu vaarallinen jäte jne.) on käyttäjä velvollinen hoitamaan näiden keräyksen määräysten mukaisesti.

Tulevissa peruskorjaushankkeissa voidaan konsultoida jätteenlajittelun tehostamiseksi Ekokymppiä ja osallistuttaa käyttäjää jätteenlajitteluun, jotta jätehuoltoon liittyvä prosessi voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaasti lajittelupisteeltä keräysastioihin. Jätteenlajittelun kehitystarpeet ja nykyinen tilanne on tunnistettu ja selvitetty. Aloitteen mukaisesti lajitteluprosessia ja -mahdollisuuksia tehostetaan ja viedään yhteistyössä tilojen käyttäjien kanssa eteenpäin kaupungin eri toimintoihin ja kiinteistöihin askel kerrallaan usean vuoden aikana.

Lisätietoja asiasta: kiinteistöpäällikkö Markku Vesterinen, puh. 040 4839 254, sähköposti etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee vastauksen tiedoksi ja toteaa asian loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Markku Haverinen, Toimitilapäällikkö, markku.haverinen@kajaani.fi
  • Markku Vesterinen, Kiinteistöjen isännöitsijä, markku.vesterinen@kajaani.fi
  • Tuija Vuorinen, Johtaja, tuija.vuorinen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyi.