Keskusvaalilautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Keskusvaalilautakunnan tehtävät presidentinvaaleissa 2024

KAJDno-2023-746

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Presidentinvaalien varsinainen äänestyspäivä on su 28.1.2024 ja mahdollisella toisella kierroksella su 11.2.2024. Ennakkoäänestys toimitetaan ke 17. - ti 23.1.2024 ja mahdollisella toisella kierroksella ke 31.1. - ti 6.2.2024. 

Keskusvaalilautakunnan keskeisimmät tehtävät presidentinvaaleissa ovat:

 Valmistavat toimenpiteet

 Keskusvaalilautakunta huolehtii mm.
 1. äänestysmateriaalin hankinnasta (äänestysliput, vaalikuoret, ennakkoäänestyslomakkeet, pöytäkirjalomakkeet yms.),
 2. vaadittavasta tiedottamisesta (kuulutukset lehdissä ja ilmoitustaululla),
 3. vaalimainonnan järjestämisestä (telineet ja paikat),
 4. ennakkoäänestyspaikkojen toimitsijoiden ja kotiäänestyksen toimitsijoiden valinnasta,
 5. kunnan muiden vaaliviranomaisten kouluttamisesta ja neuvonnasta (ennakkoäänestystoimitsijat, vaalitoimikunnat, vaalipäivän vaalilautakunnat),
 6. äänestyspaikkojen - ja tapahtuman järjestelyistä (ennakkoäänestyspaikat, laitos- ja kotiäänestys ja vaalipäivän äänestys) materiaalit, tietokoneet, liputus, kalusto, vaaliuurnat, vaalikopit, avaimet yms.

 Ennakkoäänestys

Yleinen ennakkoäänestys toimitetaan Kajaanissa kaupunginhallituksen nimeämässä 9 yleisessä ennakkoäänestyspaikassa: kaupungintalo, Prisma, Kaukametsän opisto, Lohtajan kirjasto, Lehtikankaan monitoimitalon kirjasto, Kylätalo Vanahis, AMK:n campusalue, Otanmäen kirjasto ja Vuolijoen koulu. Näissä paikoissa voivat käydä äänestämässä ketkä tahansa vaaleissa äänioikeutetut (kajaanilaiset ja eri paikkakuntalaiset).

Laitosäänestys toimitetaan sairaaloissa ja ympärivuorokautista hoitoa antavissa laitoksissa sekä Kainuun Prikaatilla. Laitoksissa saavat äänestää vain siellä hoidettavina olevat henkilöt ja Prikaatilla varusmiehet. Äänestyksen hoitavat  kaupunginhallituksen nimeämät vaalitoimikunnat.

Kotiäänestys järjestetään pyynnöstä sellaisille henkilöille, jotka asuvat kotona, mutta eivät terveydellisistä tai muista syistä kykene käymään yleisessä ennakkoäänestyspaikassa tai vaalipäivän äänestyspaikassa. Ilmoittautumisten perusteella laaditaan aikataulu, jonka mukaisesti keskusvaalilautakunnan tehtävään nimeämä vaalitoimikunnan jäsen / jäsenet suorittavat kotiäänestyksen. Kotona saa äänestää vain siihen ilmoittautunut henkilö ja hänen omaishoitajansa.

 Yleisistä ennakkoäänestyspaikoista, laitoksista ja kotiäänestyksistä saapuvat ennakkoäänestysasiakirjat tuodaan jokaisen päivän päätteeksi talteen kaupungintalon arkistotiloihin.

 -  Muihin kuntiin osoitetut lähetekuoret toimitetaan postiin edelleen oikealle keskusvaalilautakunnalle toimitettavaksi.
 -  Kajaanin keskusvaalilautakunnalle osoitetut asiakirjat tarkistetaan, lähetekirjeet ja vaalikuoret erotetaan toisistaan ja säilytetään äänestysalueittain sekä tehdään tarvittavat merkinnät äänioikeusrekisteriin.

Kunnan keskusvaalilautakunta ei laske ääniä valtiollisissa vaaleissa. Ennakkoäänestyksen vaalikuoret säilytetään avaamattomina koko sen ajan, kun ne ovat keskusvaalilautakunnan hallussa. Hyväksytyt ennakkoäänestyksessä annetut vaalikuoret toimitetaan avaamattomina perjantaina klo 19.00 pidettävän kokouksen jälkeen Postin kuljetuksena Oulun vaalipiirilautakunnalle laskentaa varten.
  
 Vaalipäivän äänestys

 Varsinaisen vaalipäivän äänestys tapahtuu 12 eri äänestysalueella. Jormuan, Mainuan ja Vuoreslahden äänestysalueet lakkautettiin ja yhdistettin muihin alueisiin kaupunginvaltuuston päätöksellä 12.6.2023 § 51. 

Äänestyspaikkoja ovat    

 äänestysalue                             äänestyspaikka

 1. Keskusta                                Kajaanin lyseo, Urho Kekkosen katu 1
 2. Purola-Puistola                      Purolan päiväkoti, Makkolankatu 18
 3. Lehtikangas                           Lehtikankaan monitoimitalo, Rinnekatu 2A 
 4. Variskangas                           Kajaanin koulutusliikelaitoksen entinen kulttuurialan oppilaitos, Timperintie 3
 5. Laajankangas                        Lehtikankaan monitoimitalo, Rinnekatu 2A
 6. Teppana                                Teppanan koulu, Eliaksentie 4
 7. Kuurna                                   Kätönlahden koulu, Kätönkuja 7
 8. Kuluntalahti                            Kuluntalahden koulu, Kulunkierto 2
 9. Nakertaja                               Nakertajan koulu, Jousitie 15
 10. Lohtaja                                 Lohtajan koulu, Satumaantie 1
 11. Vuolijoen kirkonkylä             Vuolijoen koulu, Ouluntie 2
 12. Otanmäki                             Otanmäen koulu, Uunimiehentie 10


Keskusvaalilautakunnalla ei yleensä ole valtiollisissa vaaleissa tehtäviä varsinaisena vaalipäivänä. Vain mikäli pienet äänestysalueet vaatisivat äänien yhdistämistä, voisi työtä joillakin henkilöillä olla. Kaupungin äänestysalueilla ei tällainen tilanne ole odotettavissa. 

Vaalipäivän päätteeksi äänestysalueiden lautakunnat suorittavat äänestyspaikoilla alustavan äänestäjämäärän ja annettujen äänten tuloslaskennan ja ilmoittavat ne puhelimitse keskusvaalilautakunnan nimeämille toimitsijoille kaupungintalolle. Toimitsijat syöttävät puhelun aikana tiedot suoraan vaalitietojärjestelmään, josta syntyy jatkuvasti ajan tasalla oleva valtakunnallinen alustava vaalitulos.

Lautakunnat paketoivat tuloksen ilmoitettuaan äänestysliput ja vaalipöytäkirjan sinetöityyn pakettiin ja palauttavat kaiken materiaalin kaupungintalolle. Äänestyslippupaketit ja vaalipöytäkirjat lähetetään vaalipäivänä, sunnuntai-iltana Postin kuljetuksena Ouluun vaalipiirilautakunnalle, joka suorittaa koko Oulun vaalipiirin äänten tarkastuslaskennan maanantaina.

 Pienet äänestysalueet

Jos jollakin äänestysalueella on ennakkoäänestyksessä annettu vähemmän kuin 50 hyväksyttyä vaalikuorta tai jos voidaan perustellusti arvioida, että vaalipäivänä alueella äänestää vähemmän kuin 50 henkilöä, tulee keskusvaalilautakunnan määrätä, että ennakkoäänet ja vaalipäivän äänet lasketaan yhdessä vaalisalaisuuden turvaamiseksi. Laskennan suorittaa joko keskusvaalilautakunta, jonne vaalipäivän äänet toimitetaan illalla äänestyksen päätyttyä tai vaihtoehtoisesti vaalilautakunta, jonne keskusvaalilautakunta toimittaa ennakkoäänet vaalipäivän aikana.

 Kajaanin pienin äänestysalue on nykyisin Otanmäki, jossa äänestäjiä on yli 800. Todennäköisyys ns. pienen äänestysalueen muodostumisesta on häviävän pieni.
      
 Kokousaikataulu: pe  26.1.2024 klo19.00 ja mahdollisella toisella kierroksella pe 9.2.2024 klo 19.00 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen.

Päätösehdotus

Keskusvaalilautakunta merkitsee tehtävät ja kokousaikataulun tiedoksi. 

Päätös

Hyväksyi.