Kaupunginvaltuusto, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Valtuustoaloite: Kajaanin kaupungin osallistuminen poliittisiin kampanjoihin

KAJDno-2022-216

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Tea Heikkisen (ps) esittämä ja muun perussuomalaisten valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Kajaanin kaupungin osallistuminen poliittisiin kampanjoihin

"Kaupungit ja kunnat voivat halutessaan osallistua erilaisiin kampanjoihin. Nämä voivat tähdätä esimerkiksi kuntalaisten liikkumisen lisäämiseen tai vaikkapa äänestysaktiivisuuden kasvattamiseen. Kuitenkin osa kampanjoista voivat olla myös poliittisesti virittyneitä tai politisoituneita. Kajaanin kaupunki liittyi elokuussa 2021 oikeusministeriön Olen antirasisti -kampanjaan. Antirasismi aatteena on kopioitu Yhdysvaltojen vasemmistolta eikä se edistä yhdenvertaisuutta, vaan lisää jakolinjoja ihmisten välillä, koska se pakottaa luokittelemaan ihmisiä heidän etnisyytensä, ihonvärinsä tai alkuperänsä kautta. 

Päätöksen kampanjaan liittymisestä on tehnyt Kajaanin kaupungin johtoryhmä. Johtoryhmä koostuu virkamiehistä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on hallintosäännön mukaan oikeus osallistua johtoryhmän kokouksiin. Perussuomalaisten Kajaanin valtuustoryhmä katsoo, että virkamiehistä koostuva johtoryhmä ei ole oikea taho päättämään poliittisiin kampanjoihin osallistumisesta.

Vaikka kaikki kampanjat eivät ole poliittisesti latautuneita, vaan ne keskittyvät paremminkin kunnan ydintehtävien edistämiseen, osa selkeästi on, ja tällöin poliittisten päättäjien tulisi päättää, osallistuuko kunta sellaiseen kampanjaan vai ei. 

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että Kajaanin kaupunki irtautuu ihmisten eriarvoisuutta lisäävästä Olen antirasisti -kampanjasta.
Lisäksi perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että poliittisiin tai poliittisesti virittäytyneisiin kampanjoihin liittymisestä päättää jatkossa kaupunginvaltuusto."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Perussuomalaisten valtuustoryhmän tekemässä valtuustoaloitteessa esitetään, että kaupungin osallistumisesta poliittisiin kampanjoihin päättäisi jatkossa kaupunginvaltuusto. Aloitteen taustalla on kaupungin liittyminen elokuussa 2021 Oikeusministeriön Olen antirasisti -kampanjaan. 

Kuntalaissa määritellään kunnan toimielinten tehtävät. Valtuuston tehtävänä on vastata kunnan strategisesta päätöksenteosta ja kunnan toiminnan ja talouden yhteensovittamisesta. Kunnanhallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta. Kunnanhallituksen vastuuseen kuuluu mm. käytännön hallinnosta huolehtiminen sekä kunnan viestintä ja suhdetoiminta. Kunnanjohtajan tehtävänä on kunnanhallituksen alaisena johtaa kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. 

Erilaisiin kampanjoihin osallistumisen voidaan katsoa olevan kaupunginjohtajan yleiseen toimivaltaan kuuluva tehtävä, kunnan yleistä toiminnan johtamista. Kaupungin osallistuessa valtakunnallisiin, esim. Oikeusministeriön, Kuntaliiton tai muiden vastaavien valtion ja kuntien viranomaiskentässä toimivien organisaatioiden lanseeraamiin kampanjoihin, oletusarvona on niiden yleinen valtakunnallinen hyväksyttävyys. Tällaisiin kampanjoihin osallistumisesta ei ole tarvetta käydä paikallista poliittista keskustelua valtuustotasolla. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Tea Heikkinen Pasi Kilpeläisen kannattamana esitti, että kaupunginhallituksen vastausta muutetaan siten, että valtuustoaloitteen mukaisesti kaupungin liittymisestä poliittisiin kampanjoihin päättää kaupunginvaltuusto. 

Äänestyksen tulos: kaupunginjohtajan esitys JAA 8 ääntä, Tea Heikkisen esitys EI 2 ääntä, 1 poissa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Marjatta Immonen, Auli Halonen, Anne Kemppainen, Päivi Fonselius, Teuvo Hatva, Veli-Matti Karppinen, Miikka Kortelainen, Helena Ohtonen

  • Ei 2 kpl 20%

    Pasi Kilpeläinen, Tea Heikkinen

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Tea Heikkinen teki Perussuomalaisten valtuustoryhmän esityksen:
”Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että jatkossa kaupunginhallitus päättää Kajaanin kaupungin liittymisestä poliittisiin tai poliittisesti virittyneisiin kampanjoihin. Kaupunginhallituksessa esittelijänä toimivan kaupunginjohtajan harkintavaltaan jää se, mitkä kampanjat ovat sillä tavalla poliittisia, että niihin on syytä hakea kaupunginhallituksen näkemys.”

Puheenjohtaja totesi, että koska esitys on hallintosäännön vastainen, sitä ei oteta käsittelyyn.

Tea Heikkinen jätti eriävän mielipiteen: ”Eriävä mielipide Kajaanissa vallitsevan käytännön mukaisesti valtuustoaloitteisiin on voinut tehdä muutosesityksiä. Tämäkin aloite olisi tullut käsitellä vallitsevien käytäntöjen mukaisesti.”


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §