Kaupunginvaltuusto, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Prosenttitaiteen Kajaanin malli

KAJDno-2021-607

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti tehdyn valtuustoaloitteen pohjalta käynnistää kaupungin prosenttitaidemallin valmistelun vuonna 2022. Mallin valmistelua on tehnyt työryhmä, jonka vetäjänä on toiminut taidemuseon johtaja Pirjo Immonen ja jäseninä ovat olleet kaupunginarkkitehti Anne Siltavuori, rakennuttajapäällikkö Henri Summanen, toimistorakennusmestari Jaakko Pöllänen, hortonomi Hanna Pasula, intendentti Ulla Härkönen ja sivistysjohtaja Mari Lyyra. Asiantuntijajäsenenä on toiminut julkisen taiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen Taiteen edistämiskeskuksesta (Taike). Minna Härkönen, yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen koordinaattori on kommentoinut mallia osallisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. 

Mallin sisältö 

Kajaanin kaupungin prosenttitaiteen periaatteissa määritellään julkisen taiteen hankinnan toimijat ja menettelytavat, ja taiteen hankkiminen yhdistetään osaksi investointien suunnittelua ja toteutusta. Lisäksi sovitaan hankittavien teosten huollosta niiden koko elinkaaren ajan. Jokaisesta hankinnasta tehdään sopimus taiteilijan kanssa. 

Prosenttiperiaate koskee kaikkea rakentamista talonrakentamisesta ympäristörakentamiseen ja uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen. Taidehankinnat voivat tarkoittaa erillisiä teoksia tai monenlaisia rakenteisiin integroituja elementtejä. 

Kajaanin kaupunki käyttää kaikissa yli miljoonan euron talonrakennus- ja ympäristörakentamisen investointihankkeissa prosenttiperiaatetta niin, että noin 1 % (0,5–2 %) rakentamiskustannuksista käytetään taiteen hankintaan tai taiteelliseen suunnitteluun. Pienemmissä investoinneissa periaatetta käytetään vuositasolla mahdollisuuksien mukaan, jos yli miljoonan euron investointeja ei ole.

Taideteos tilataan aina ammattitaiteilijalta, joka tekee taidetta työkseen. Taike antaa avustuksia vain ammattitaiteilijoiden toteuttamiin hankkeisiin.

Taidehankinnoista päättävät kaupungin taidetyöryhmä sekä kunkin kohteen hankekohtainen työryhmä, joissa ovat edustettuina tarvittavien toimialojen ja tahojen edustajat. Prosenttiperiaatteen käyttämisestä sovitaan ensin taidetyöryhmässä, joka vastaa teosten korkeasta laadusta ja siitä, että prosessi alkaa välittömästi, kun investointihankkeesta on päätetty. Taidehankintoja koordinoi ja niiden rahoituksesta ja toteutuksesta taiteilijan kanssa vastaa ympäristötekninen toimiala. Taidemuseo toimii asiantuntijana, joka tekee työryhmälle esitykset taiteilijoista. Kokeilun aikana taidetyöryhmään kuuluvat ympäristötekniseltä toimialalta kaupunginarkkitehti, tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö ja katu- ja puistopuolen hortonomi; sivistystoimialalta taidemuseon johtaja ja intendentti.

Taidetyöryhmä kokoontuu vuosittain käymään läpi tulevien vuosien rakennusinvestointien prosenttitaiteelle soveltuvat kohteet. Valittujen rakennushankkeiden valmisteluvaiheessa ryhmä vastaa siitä, että taidehankinta on huomioitu hankkeen suunnittelussa. Investointiesityksessä ilmoitetaan, jos siihen sisältyy taidehankintaa. Kun investointiesitys on esitelty päättäjille ja hyväksytty talousarvion yhteydessä, käynnistyy taidehankinnan suunnittelu ja hankintavaihe. Hankinta toteutetaan rakennushankkeen yhteydessä.

Mallia toteutetaan kokeiluna 2023 - 2026, jonka jälkeen malli pyritään vakiinnuttamaan. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan Kajaanin kaupungin prosenttitaiteen mallin. 

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan Kajaanin kaupungin prosenttitaiteen mallin. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella. 


Valitusoikeus 

Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksiantopäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. 

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että 

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

- päätös on muuten lainvastainen. 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101  OULU
Käyntiosoite: Torikatu 34-40, 90100  OULU
Faksi: 029 56 42841
Puh. 029 56 42800
Sähköposti: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Virka-aika: klo 8.00 - 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

- vaatimusten perustelut;

- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu


Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.  

Pöytäkirja:

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin kirjaamosta

Postiosoite: PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero: 08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on klo 8-16. Juhlapyhien aattona ja perjantaisin klo 8-15.