Kaupunginhallitus, kokous 6.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Tiedonhallintamallin hyväksyminen

KAJDno-2023-725

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Vuoden 2020 alussa voimaan tulleessa tiedonhallintalaissa (906/2019) on säädetty tiedonhallintayksikön velvollisuudeksi laatia ja ylläpitää tiedonhallintamallia.

Tiedonhallintamalli on kuvaus tiedonhallintayksikössä toimivien viranomaisten tehtävien hoidossa toteuttamasta tiedonhallinnasta. Malli on kuvaus toimintaprosesseista, niissä käytettävistä tietojärjestelmistä keskinäisine yhteyksineen, sekä organisaation hallussa olevista tietoaineistoista.

Tiedonhallintamalli on laadittava ja ylläpidettävä palvelujen, asiankäsittelyn ja tietoaineistojen hallinnan suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Sen avulla toteutetaan tiedonsaantia koskevia oikeuksia ja rajoituksia, vähennetään moninkertaista tietojenkeruuta, toteutetaan tietojärjestelmien ja tietovarantojen yhteen toimivuutta ja ylläpidetään tietoturvallisuutta. Tiedonhallintamallia voidaan hyödyntää muutostilanteissa arvioitaessa muutoksen taloudellisia ja toiminnallisia riskejä, muutosten ohjauksen tehokkuutta sekä toisaalta järjestelmien yhteentoimivuutta ja tietoturvallisuuden toteutumista sekä investointien kannattavuutta.

Kajaanin kaupunki on tiedonhallintalain tarkoittama tiedonhallintayksikkö. Kajaanin kaupungin tiedonhallintamalli on suunniteltu ja laadittu tiedonhallintalautakunnan antaman suosituksen mukaisesti v. 2020. Lähtökohtana on ollut, että kuvaustason tulee olla sellainen, että siitä saadaan mahdollisimman paljon hyötyjä - sekä tiedon tarvitsijoille että toimialoille tiedonhallinnan kehittämiseen. Siksipä kuvauksiin on kerätty mahdollisuuksien mukaan tietoja laajemmin, kuin mitä lainsäädäntö edellyttää. Tiedonhallintamalli on rakennettu osaksi tiedonhallinnan kokonaisarkkitehtuurikuvauksia. Tiedonhallintamallin rakenne on esitetty liitteenä olevassa kuvauksessa. Varsinainen tietosisältö on koottu tämän hetkisen tilanteen mukaan, mutta tiedot muuttuvat toiminnan muuttuessa. Samoin kerättävää tietosisältöä voidaan tarvittaessa lisätä. Tiedonhallintamalli on elävä kuvaus, jonka tulee vastata kaupungin toiminnan nykytilaa.

Hallintosäännön 56a §:n mukaan kaupunginhallitus vastaa siitä, että tiedonhallintalain vastuut, käytännöt ja valvonta on määritelty kunnassa sekä vastaa  tiedonhallintalain mukaisten kuvausten koostamisesta ja ylläpidosta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Kajaanin kaupungin tiedonhallintamallin liitteenä olevan kuvauksen mukaisena.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.