Kaupunginhallitus, kokous 6.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 120 Vuoden 2024 talousarvion raamin sekä talousarvio-ohjeen hyväksyminen

KAJDno-2023-660

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin tulos toteutui vuonna 2022 ylijäämäisenä 0,5 milj. euroa. Ylijäämäinen tulos saavutettiin, siitä huolimatta, että vuoden 2022 talousarvio oli alijäämäinen. Vuoden 2022 tulosta paransi merkittävästi Kainuun Soten ylijäämäinen tulos sekä Kainuunmeren työterveyshuollon myynnistä saatu myyntivoitto.  Kaupungin toimialat ja liikelaitokset saavuttivat taloudelliset tavoitteet ja toimintakulut toteutuivat kautta linjan arvioitua maltillisempina.

Vuoden 2023 muutettu talousarvio on -0,3 milj. euroa alijäämäinen ja taloussuunnitteluvuodet 2024–2025 myös selkeästi alijäämäisiä. Huhtikuussa julkaistujen verotuloennusteiden ja hyvinvointialueuudistuksen kuntien rahoituslaskelmien perusteella rahoituspohja on toteutumassa ennakoitua heikommin. Verotulot vähenevät talousarvioon nähden n. -2,0 milj. euroa. Valtionosuuksien arvioidaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Kajaanin kaupunki pyrkii hillitsemään toimintakatteen kasvua vuonna 2023 hyväksytyn talouden sopeuttamissuunnitelman avulla.

Kaupunginvaltuuston 28.3.2022 hyväksymän Kajaanin kaupunkistrategian 2023 - 2026 mukaisesti tasapainoinen talous varmistaa kaupungin elinvoiman. Kajaanin kaupungin talouden suunnittelua ohjataan seuraavilla talouden tavoitteilla:

- Toimintakatteen kasvu on pienempi tai yhtä suuri kuin verorahoituksen kasvu  
- Vuosikate kattaa poistot  
- Tilikauden tulos on positiivinen
- Investointien omarahoitusosuus on suurempi kuin 60 %
- Konsernin lainamäärä on pienempi tai yhtä suuri kuin valtakunnan keskiarvo

Lisäksi taloudenhoidon periaatteena on, että investoinnit perustuvat vahvaan harkintaan ja talouden kantokykyyn ja että konserniyhtiöissä toimitaan kuntakonsernin kokonaisetu huomioon ottaen. Yllä mainitut tavoitteet ohjaavat taloussuunnittelua. Taloudelliset tavoitteet saavuttamalla varmistetaan kestävä taloudellinen pohja pitkällä aikavälillä. 

Talousarvioraami vuodelle 2024 on valmisteltu vuoden 2023 veroprosenttien mukaisesti. Talousarvion valmistelussa käytetyt ennusteet verotulojen ja valtionosuuksien kehityksestä on arvioitu Verohallinnon ennakkotietojen ja Kuntaliiton valtionosuusennusteiden pohjalta. Saatavilla olevien ennusteiden perusteella kaupungin verotuloiksi vuonna 2024 on arvioitu 80,1 milj. euroa ja valtionosuuksia arvioidaan kertyvän 50,3 milj. euroa. 

Talousarvion laadinnan perusteita esitellään tarkemmin kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus

1. hyväksyy Kajaanin kaupungin talousarvioraamin ja liikelaitosten, tytäryhteistöjen ja kuntayhtymien tulostavoitteet vuodelle 2024.

2. hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025 - 2026 laadintaohjeen

3. ohjeistaa toimialoja ja liikelaitoksia toteuttamaan kaupunginvaltuuston hyväksymän talouden sopeuttamissuunnitelman toimenpiteitä tavoitteellisesti vuosille 2023 - 2026.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §