Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuonna 2023 ja valvonnan toteutuminen vuonna 2022

KAJDno-2017-292

Valmistelija

  • Paula Malinen, Ympäristönsuojelutarkastaja, paula.malinen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi
  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelma vuosille 2021–2025 hyväksyttiin lupajaostossa 16.12.2020. Suunnitelmaan perustuen laaditaan vuosittain valvontaohjelma.

Ympäristönsuojeluasetuksen mukaan valvontaohjelmassa on oltava:

1) suunnitelma ohjelmakaudella toteutettavista erityyppisten luvanvaraisten, ilmoituksenvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkastuksista;

2) tiedot muista säännöllisen valvonnan toimenpiteistä;

3) kuvaus edellisen kauden valvontaohjelman tavoitteiden toteutumisesta.

Valvontaohjelma vuodelle 2023

Kajaanin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuodelle 2023 sisältää laitos- tai toimialakohtaisen suunnitelman vuoden aikana tehtävistä määräaikaistarkastuksista ja muista suunnitelmallisista tarkastuksista ja valvontatoimenpiteistä. Valvontaohjelmaan sisältyvät myös jätelain 100 §:ssä tarkoitetun jätteen ammattimaisen keräystoiminnan kohteet. Vuoden 2022 valvonnan tavoitteiden toteutuminen on kuvattu valvontaohjelmassa.

Ympäristönsuojelulain nojalla lupa- ja ilmoitusvelvolliset ja rekisteröidyt toiminnot tarkastetaan 1–8 vuoden välein ja maa-aineskohteet 1–3 vuoden välein. Vuonna 2023 valvontakohteita on yhteensä 96, ja määräaikaistarkastus on suunniteltu tehtäväksi 36 kohteeseen, jos kohteessa on luvan, ilmoituksen tai rekisteröinnin mukaista toimintaa vuonna 2023.

Maa-ainesten ottolupia on voimassa 20 ottoalueella, ja vuonna 2023 on suunniteltu tarkastettavan kaikki kohteet eli 20 ottoaluetta, mikäli alueella on ottotoimintaa.

Määräaikaistarkastuksista ja maa-aineslupien valvonnasta peritään maksutaksan mukainen valvontamaksu.

Valvontaohjelmassa esitetään myös muiden toimintojen suunniteltu valvonta.  Vuonna 2023

-        Tarkastetaan merenkulun ympäristönsuojelulain mukaiset huvivenesatamien jätehuoltosuunnitelmat.

-        jatketaan vaarallista jätettä tuottavien autokorjaamoiden ja -huoltamoiden tarkastuksia resurssien mukaan.

Vuoden 2022 valvontaohjelman toteutuminen

Vuonna 2022 valvontakohteita oli yhteensä 96. Vuoden 2022 valvontaohjelmassa määräaikaistarkastus suunniteltiin 29 kohteelle, joista tarkastus tehtiin 18 kohteelle. Lisäksi tarkastettiin kaikki toiminnanharjoittajien tekemät vuosiraportit. Kohteisiin, joissa ei ollut luvan, ilmoituksen tai rekisteröinnin mukaista toimintaa vuonna 2022, ei tehty tarkastuskäyntiä, vaikka kohde oli valvontaohjelmassa.

Maa-aineslain mukaisia valvontakohteita oli vuonna 2022 23 ottopaikkaa. Valvontaohjelmassa oli esitetty tarkastusta 23 kohteelle, joista tarkastettiin 18 ottopaikkaa. Aluetta, jossa ei ollut ottotoimintaa vuonna 2022, ei tehty tarkastusta, vaikka kohde oli valvontaohjelmassa.

Valvontaohjelma vuodelle 2023 on liitteenä. Valvontakohdeliitteet on tarkoitettu vain valvontaviranomaisen sisäiseen käyttöön, eivätkä ne ole julkisia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto vahvistaa ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman vuodelle 2023. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä,  kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Faksinumero: 08 6155 2510
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.